[]

Hayatınızda hiç kredi çektiniz mi?

Ev, araba, ev eşyası, iş kurmak... Bakıyorum da insanlar bunlar için gayet rahat kredi çekiyorlar. Bana nedense kredi işine girmek çok zor geliyor. Senelerce ödemek zorunda kalacağım bir borç resmen aşırı bir yük gibi.

Bir süredir ev aradığım için bir sürü insan "her ay kira ödeyeceğine kredi çekip ev al" dedi. Düşününce mantıklı olabilir belki ama ben 40 yaşımda bugün ev almak için çektiğim kredinin borcunu ödeyeceğimi düşünürken falan bile darlanıyorum.

Şimdi ben bir şeyleri yanlış mı düşünüyorum onu anlamak istiyorum. Ev, araba için falan kredi çekmek mantıklı bir şey mi gerçekten? Yani bu kadar insan gayet rahat bir şekilde yapabildiğine göre çok da korkunç bir şey değil herhalde kredi olayı? Sizler kredi çektiyseniz ne amaçla çektiniz mesela? Ödeme aşamasında pişman olduğunuz oldu mu hiç yoksa iyi bir şey mi yapmışsınız kredi çekerek?

 
Araba için 1 senelik çektim. Ödeyebilecek durumda olmama rağmen sıkıntı bastı bitirene kadar. Ben de hayret ediyorum bu kadar kolay kredi çekebilenlere.


  • bartman  (27.11.17 23:18:16) 
araba almak için kredi kullandım. 18 ayda geri ödedim. pişman değilim.


  • pispinti  (27.11.17 23:18:20) 
Şöyle ki ülkemizde ev-araba fiyatları her geçen gün artıyor. Hele ev iyi bir yatırım aracı olarak görülüyor. Her ne kadar kredi faizi ödeseniz de evlerin değeri artıyor. Hem kira derdinden kurtulmuş oluyorsunuz, hem de mal sahibi olmuş oluyorsunuz. Bence kredi ev için mantıklı, araba için mantıksız yani zarar.

Ama bir şeyleri belli bir maaşla para biriktirip almak zor. 25 yaşında çalışmaya başlayıp 40 yaşında ev almaktansa, 25 yaşında ev alıp borca girmek daha mantıklı.
  • felatunbey  (27.11.17 23:20:51) 
mesela konut için kredi çekildiğinde:

- konut kredisi oranları ihtiyaç kredisine göre uygun oluyor. çünkü ihtiyaç kredisi için çektiğin kredi sağa sola dağıtılacakken, konut kredisi için çekilen para bir taşınmaza gidiyor. taşınmaz da bankanın teminatı olduğundan kredi oranları daha uygun oluyor.

- konut kredisi çekmek için belli bir peşinatı ödemen gerekiyor. birikmişi harcamak burada can sıkabilir.

- kira yerine kredi taksidi ödersin mantığı yanlış, dediğim gibi en başta peşinat harcaman gerekiyor. üstüne ödeyeceğin taksit miktarı, aylık kiradan belki de 2 kat fazla olacak.

- fakat buradaki düşünce şu, 10 yıl boyunca mesela 3000 tl ödeyeceksen, zaman geçtikçe hem 3000 tl daha az değerli olacak hem de ilerleyen yıllarda daha iyi bir gelirin olacağı ön görüldüğü için taksitleri ödemek kolaylaşacaktır. fakat kiraya her yıl enflasyon oranında zam geliyor. bir de değeri artan bir muhitte konut alınırsa belki bir kaç sene içinde kira fiyatları, ödediğiniz taksidi geçebilir. o yüzden güzel bir planlama yapmak lazım.
  • bellbane  (27.11.17 23:23:41) 
İnsanların önceliğine bağlı, bir de yaşa bağlı bu tarz şeyler. Örneğin, her yerde yazan 'Millenial'lar ev almıyor, onun yerine dünyayı geziyor' durumu var. Evin ayrı bir katma değeri var, gezmenin ayrı bir katma değeri; o an senin için hangisi öncelikli ise o daha değerli oluyor. Örneğin, kuzenim 20 yıllık ev kredisine girdi, 12 yılı geçti. Aynı şekilde, abim 5 yıllık krediye girdi, 5 yıl ikiye katlandı. Son 5 yıldır haldır huldur geziyor ve kira ödemiyor. Kira ödememek ve işten kovulduğunda evsiz kalmayacağını bilmek aşırı güzel bir his. Bir de gençken o zaman gelmezmiş, çok uzunmuş gibi görünüyor ve cırp diye geçiyor aslında. 30'undan, 40'ından önce ev sahibi olma hissi çok olmuyor. Açıkçası, ben de kiraya ödenen paraya yazık gözüyle bakıyorum. O yüzden, kredi çekip ev almak mantıklı geliyor ama fiyata bağlı biraz da. Yani, sıfırdan başlayıp 300000 TL'lik evi ödemek olsa ben de çekmezdim mesela ama atıyorum, bir yerden bir gelen olur da, 100000'i eksik kalır falan. O tarz şartlarda kredi çekerdim.

Ben zamanında ihtiyaç kredisi çektim. Geri ödedim. Pişmanlık ya da mutluluk duymadım; çekmem gerekiyordu, çektim, geri yatırdım.
  • aychovsky  (27.11.17 23:23:44 ~ 23:25:28) 
Ev almak için kredi çekmiştim, 5 senede ödedim bitti şimdi evim var bana mantıksız gelmiyor. İlk birkaç sene biraz yük oldu ama ödeme sabitti değişmiyordu, sonradan çok sıkıntı çıkarmadı. Yani ne bileyim ömür boyu kirada yaşamak daha mantıksız gibi.


  • angelus  (27.11.17 23:23:50) 
48 ay konut kredisi çekmiştim bu sene bitti çok şükür.


  • Kusursuz dostlarin dort ayagi vardir  (27.11.17 23:35:11) 
Hiçbir şeyimiz yoktu kenarda bi arabayı zor alacak para vardı krediyle ev aldık baya zor oldu ödemesi ama şimdi ciddi değere sahip bi ev sahibi olduk. Biraz geçti 15bin varken kredi çekip araba aldık bir buçuk yıl ödedik sonra arabayla kaza yaptık perte çıktı. Krediyi kapattıktan sonra kalan para 30bin oldu yine çekip daha pahalı araba aldık, ilk taksiti bile gelmedi henüz :) hem de alırken ciddi borca girdim gelecek ay kaba hesapla kira mira hariç 2700 ödemem var :) bi süre zor olacak ama paranın değeri düşüyor ve ödeme sabit kalıyor kredilerde iki yıl sonrası genelde daha kolay oluyor ekstra durum yoksa. Evet düşüncesi zor oluyo insanı darlıyo ama bizim neslin sorunu bu sanırım kendimizi bir şeylere bağlanmaktan sorumluluktan korkuyoruz. Borç harç bir şekilde daha konforlu hayat yaşamış oluyosun. Çünkü ben zaten birikim yapabilen biri değilim 500 liram varsa da ay sonuna kalmıyor 50 liram varsa da. Borç ödemek daha mantıklı benim için


  • Nature Works  (27.11.17 23:38:40) 
Hayatımda sadece bir kere ev ödemesinde eksik kalan kısım için kredi çektim.Tüm param dolardaydı ve doları bozduracağıma kredi çekeyim dedim.Dolar o sırada 2.85 falandı.
2-3 gün sonra pişman oldum kredi çektiğime.Elde para varken kredi çekmek enayilik gibi geldi.Krediyi iptal ettim gittim tüm dolarlarımı bozdurdum.Sonra o sene darbe falan oldu dolar 3.94 oldu sonraki 6-7 ay içinde.Alacağın mal zaman içinde kredi faizinden fazla değer kazanıyorsa mantıklı ama şu an değil bence

  • turkuaz  (27.11.17 23:42:49) 
muhtemelen hayatini nerede gecirmek istedigini yerleseceksen yerlesmeden once ne yapacagini falan tam kararlastirmamissindir ondan. ev almak ev sahibi olmak da istemiyor olabilirsin. bugunun sisirilmis konut fiyatlarindan ev almak istemiyor da olabilirsin. ama bunlar yoksa kafanda ve ev almak istiyorsan "ev parasini biriktireyim de oyle alayim" demek de sacma olur, biriktirecegin parayi senelerce kira olarak baskasina vermen gerekecek.

kredi odemede faiz kismindan sonra kredi borcu olarak odedigin parayi bir cebinden diger cebine koyuyorsun, arada odedigin faiz var. ama faiz ekonomik sistemin olmazsa olmazi, kiradayken de faiz oduyorsun: nakitini baskasina veriyorsun, her ay, banka hesabinda dursa her ay o paradan faiz alacaksin ama kira olarak verdigin icin yine faiz odemis oluyor gibisin.

diyecegim odur ki, ev gibi pahali bir seyi almayi gercekten istiyorsan, piyasadaki fiyatlar normal akla yatar fiyatlarsa, duzenli gelirin ve acil durum icin kenarda harcaman gerekmeyecek paran varsa ev icin kredi cekmek yapilan hesaba kitaba gore mantikli olabilir. o parayi biriktirip ev alayim desen seneler boyu o evden faydalanamayacaksin ve yine barinma icin para odeyeceksin sonucta.

ha ama etin budun yoksa, butce yapmayi bilmiyorsan, maasin anca yetiryorsa, surprizler icin ayirdigin paran olacak kadar maddi durumun yoksa, ev almaya cok hevesli degilsen vs. sacma olur.
  • robokot  (28.11.17 00:01:11) 
benim aylık 90 lira kredi ödemem var. günlük üç lira. yolda yere bakarak yürüsem toplarım herhalde o kadar. ama beni resmen rahatsız ediyor. bir de enişte var. adam 3 yıl önce gitti tatilin kredisini ödüyor hâlâ. karı koca öğretmen. sorunca taksitle satsınlar her şeyi alırım nedir yani diyor. rahatlık meselesi biraz.
ev kredi işi bence son 5 6 yıldır inanılmaz saçma bir denkleme dönüştü.

  • khiron  (28.11.17 00:04:45) 
işin garantiyse kredi çekmende sıkıntı yok. ev için daha güzel bile olur. avantaj - dezavantaj karşılaştırmasında avantajları çok ağır basıyor. özel sektör için aynı şeyleri söyleyemem.


  • yüzyıllık yalnızlık  (28.11.17 00:47:58) 
araç için çektim nisanda bitecek inşallah. iş için çektim 150 bin düşük faizli yüzde 4 inşallah ödeyebileceğim


  • kveldulv  (28.11.17 01:20:04) 
Bedelli için çektim elimde vardu nakit ama lazım olacak diye bozmak istemedim.
2 yıl vadeyle 880 gibi bir taksitle ödedim.
Elimdeki o para olmasına rağmen her ay stres sardı beni.
Son 6 ayda da patron fetöden paket oldu fabrika küçülmeye gitti. Her gün tırsa tırsa gittim o işe. Şükür bitirdim sonunda.
  • ismira007  (28.11.17 02:07:31) 
araba için 30 aylık çektim. hala 15 taksit duruyo. bittiği gün kurban kesecem.

krediyi çektiğimde bekardım, evlendim, evimi taşıdım, işimi değiştirdim ama hala kredi devam ediyor.
  • contavolta  (28.11.17 09:15:47) 
7 yıl önce, hiç birikmişim yokken, 10 senelik ev kredisi çekip ev aldım. ilk başlarda kredi taksidi zorlasa da zamanla o harcamayı maaş'ı eksik alıyormuş gibi düşünmeye başladım, şimdi görülmüyor bile. bu güne kadar bunu öderken her zaman ayrı kredi ödemem/ödemelerim vardı, araba aldım, onu ödedim, ihtiyaç vardı kredi çektim, ödedim. hatta inanmayacaksınız ama arkadaşıma kredi çektim, ilk taksit dışında bir şey vermedi bana, ödemeleri ben yaptım.


  • altinci nesil caylak  (28.11.17 09:49:00) 
Hiç kredi çekmedim ve aynı sizin gibi düşünüyorum. Şu an kredi çekip yıllar sonra hâlâ ödüyor olma düşüncesinden korkuyorum. Sanırım yaptığım işi sevmeyip her an istifa edecekmişim gibi düşünmemin de bunda etkisi var.


  • monogram  (28.11.17 11:01:33) 
araba alırken çektim.3 yıl sürdü, pişmanlık doluydu.

geçen haziranda saçma bir iş için kredi çektim, yarısını zarar ettim, yine pişmanlık dolu.

Ama daha bulaşmam:)
  • MiraTaurus  (28.11.17 11:41:52) 
Bir kere kardesim icin araba kredisi cektim 5 yillik. pismanim. hala bitmedi.
ev almak icin kredi cektim ama parayi kardesime kullandim. hem ev alamadim hem de kredi oduyorum. pismanim.
kendime araba almak icin cektim. bitti ama ona da pismanim. biraz bekleyip, biriktirip cok daha uygun fiyatli bisey bulabilirdim.

sonuc: kredi cekmeyin
  • my pink  (28.11.17 14:23:39) 
yüksek lisans borcumu öderken çok zorlanıp çektim
onun dışında çekmedim

  • superb  (28.11.17 14:28:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.