[]

stüdyo kulaklığı olmayıp flat'e yakın frequency response veren kulaklık?

overhead, taçlı işte ne deniyorsa, ondan.
uçuk fiyatı olmazsa sevinirim, nasılsa fiyatına nispetle kısa zaman sonra kablosunun iki yanından biri pert oluyor.



 
uçuk fiyatı biraz daha açman lazım, kimileri için 1000 lira uçuk değil.

fiyat performans açısından en başarılılardan bir tanesi audio techinca m50x.
www.amazon.com
  • Bruce  (24.11.17 23:16:34 ~ 25.11.17 09:47:08) 
uzun -birkaç yıl- kullanabileceğimi bilirsem taş çatlasa 1000 veririm.
bir iki senede yamulacaksa bütçe veya bütçenin biraz üstü kulaklık olur. 150-200 max.
benim kulağım seslere eğitimli bir kulak değil. sadece frekans aralığının sağladığı hassasiyete ek hatta ondan önemlisi "neyse ne" aktaran bir kulaklık istiyorum, basslara doğru kayan bir response istemiyorum. nasıl aldığını değil veriyi nasıl okuduğunu umursuyorum yani.
  • godoşu beklerken  (24.11.17 23:20:41 ~ 23:22:49) 
www.amazon.com

1000'i accuk geçiyor.
  • alperz  (24.11.17 23:47:18) 
elinde freqency response grafiği olan ve band aralığı yeterli herhangi bir kulaklığı flat yapabilirsin.


  • orpheus  (25.11.17 00:10:19) 
@orpheus:

o nasıl oluyor?

soruyorum zira bilgim yok. ne aradığımı, yani aradığım şeyin soru başlığımda geçen terim olduğunu anlayabilmek için 1-2 saat bakınmam gerekti. sonra da genel araştırmama ek olarak 2 gün bu grafiklere ulaşmaya çalıştım. satıcı sayflarının grafikleri her zaman doğru yansıtmadığını okuyup, rusça-ingilizce bir siteden marka marka dB vs Hz, işte ohm vs Hz grafiklerini içeren bir katalog buldum ama her marka veya markaların her modeli yok tabii.

bir de diyelim ki buldum, o iş nasıl oluyor. bruce sürücü ayarlamaktan bahsetti, sağolsun özel mesajdan bilgilendirdi beni. ama konumuz kişinin bunu kendi başına yapıp yapamayacağı olmadığından sürücülerin nasıl ayarlandığı ayrıntılı konuştuğumuz bir şey değildi- tabii kastınız buysa. onun zamanını aldım, biraz da sizinkini alabilir miyim, ayıp olmasın?

edit: kasıt belli ki sürücüler değil, onlar fabrika ayarlıymış (bruce'a pek çok teşekkür)

ben kulaklık olayımı hallettim bruce sayesinde ama ayarlama işi ilginç, orpheus bunu açarsanız güzel olur. (sanıyorum bilmek isteyen tek ben değilim, tabii size kalmış)

herkese çok teşekkür ederim.
  • godoşu beklerken  (25.11.17 00:16:54 ~ 01:16:59) 
şimdi kulaklığın responce eğrisi flat olmayabilir. bu ne demek değişik frekanslarda giren enerjiye karşılık ürettiği ses şiddetinin değişmesi demek.

burada ilk kırılma insan kulağında başlıyor. insan kulağı da aslında flat değil ve kişiden kişiye değişiyor. yaş arttıkça yüksek frekansları duyma yetisi kayboluyor.

ama mecburen flat gibi düşünelim. bu durumda freq. resp. flat olmayan bir kulaklığın eğrisini biliyorsa bunu parametric equalizer ile kompanze edebiliriz. yani kulaklık 7 khz de -3 db ise sen equalizerda 7 khz +3 db yaparak kompanze edebilirsin.

ancak burada da bazı sorunlar var. mesela kulaklığın yüksek veya düşük band ucundaki eğrisinde bazı alanları istediğin kadar aç almak istediğin ses yerine bozulma elde edeceksin sadece. yani bu kompanzasyonu her ferekans için yapamazsın aslında. çünkü kulaklık içindeki sürücünün fiziksel limitleri var.

çok dağınık anlattım biliyorum ama kabaca böyle.
  • orpheus  (25.11.17 03:22:28) 
yukarida yazilanlara katilmakla beraber, flat kulakligi ne icin istiyorsun? muzik dinlemek icin istiyorsan aslinda flat kulaklik istemiyorsundur, o yuzden sordum.


  • robokot  (25.11.17 03:26:06) 
@orpheus: hah tamam onu da okuduydum ama dediğiniz gibi kısıtlı bir çözüm ve okuduğum şeylerden anladığım kadarıyla bunun dB - rezistans ilişkiyle de alakası var.

@robokot: aşağı yukarı öyle bir sonuç çıkmış oldu zaten. daha doğrusu piyasadki normal kulaklıkların bass ağırlıklı grafikleri sadece insan kulağı algılayabilsin diye yaptıklarını, tizi zaten duyduğumuzu teyit ettikten sonra kullanıcı yorumlarındaki "tizler iyi değil", "son sesi kısıtlı" vs eleştirileri çok sallamamaya karar verdim. zaten yorum sayısı genelleme çıkaracak kadar çok değil bizim sitelerde. amazonda aksine çok ama orada da "kulaklık bozuk geldi" veya "iki ayda bozuldu" gibisinden şeyler okuyunca -belki gereksiz sayıda şey okudum- sorayım dedim. arada daha başka çekincelerim de vardı da, meğer onlar da sorun değilmiş.
  • godoşu beklerken  (25.11.17 05:53:57) 
kulaklıkta belli bir parayı geçtikten sonra ve belli markalardan şaşmadıktan sonra sıkıntı yaşamazsın. en fazla renk değişiklikleri olur. işte kimi biraz daha parlaktır. kimi biraz midlidir falan. orada artık tamamen senin zevkin devreye giriyor. deneyeceksin, yorum okuyacaksın falan.

orpheus usta mevzuyu anlatmış bir ek de ben yapayım. bu eq ile düzeltme işlemi şu aralar çok meşhur. ancak benim dinlediğim faz problemleri var o mevzuda. hele abartı gain'ler işin içine girince bir anlamı kalmıyor. yani gidip de 10 dolarlık kulaklık alıp ondan düzgün ses almak mümkün değil.
  • alperz  (25.11.17 09:17:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.