[]

Et yemeyenler ne yiyor?

6 aydir vejetaryenim. Eti bir anda biraktim, daha da agzima surmedim. Su ana kadar eksikligini hissetmedim ama bildigim kadariyla b12 takviyesi yapmam gerekiyor. Bunca yil et yiyip bi anda kesmek ilerde problem yaratir mi ya da bunun onune nasil gecilir?




 
süt, yumurta gibi diğer hayvansal gıdalardan b12 alabilirsin diye biliyorum. ha vegan olacağım dersen o zaman çare takviye haplar.

edit: baklagil, kinoa vb. şeylerde de b12 bulunmakla beraber bunlar aktif b12 sınıfında değildir. faydasızdır.
  • zgrydn  (22.11.17 23:45:23 ~ 23:52:33) 
Bu söylediğiniz konunun iyisini de kötüsünü de tartışan bir sürü makale, web sitesi, instagram hesabı vs var. Benim iki doktor arkadaşımdan biri "çok iyi düşünce", biri "çok büyük hata" diyor vs. Bu araştırmaları kendiniz yapıp içinize sineni seçin bence inanma konusunda. Zira problem yaratır diyen bilgi de bulursunuz, problem yaratmaz diyeni de.

Benim vejetaryen olan tanıdıklarımın çoğu doktorda kan testleri vs yaparak, eksiklerini belirleyip ona göre vitamin takviyesi alıyorlar. Dediğiniz gibi b12 takviyesi kullanmak önemli. Bir de yemeklerine bitkisel protein tozu falan katan da çok.
  • sopiro  (22.11.17 23:47:24) 
@konusma, sizinki sey gibi oldu. Et yemiyorum diyorum, e sucuk var diyorlar. Balik eti de bir et cesidi diye biliyorum. Yogurt, yumurta, sut gibi diger hayvansal gidalari tuketiyorum simdilik. Vegan degilim ama bir gun vegan da olacagim gibi hissediyorum. Bir de soru icinde soru sorayim ayip olmazsa. Ikinci cevapta denmis ya test yaptirin diye. Hangi bolume basvurmaliyim? Bir de anneannem gibi oglum et yenmez mi kafayi mi yedin sen tadinda sig bir doktora denk gelmek istemiyorum. Et yemeye ikna etmesin beni, bunun yerine bilgi versin yonlendirsin.


  • lionel andres  (23.11.17 00:09:12) 
bakliyat, tam tahil, sert kabuklu yemislerle protein ihtiyaci karsilanabilir. hayvansal urunler esansiyel aminoasitlerin hepsini iceriyor ama farkli bitkisel urunleri kombinleyerek(mercimek ve bulgur ornegin) yine bu aminoasitlerin hepsini alabilirsiniz.

bir de biyoyararlanimi daha dusuk bitkisel kaynakli proteinlerin. o nedenle tukettiginiz miktar hayvansal urune gore biraz daha fazla olmali.

amydix.com
  • qazwsx  (23.11.17 00:20:14 ~ 00:23:26) 
Dahiliye.


  • doxanikee  (23.11.17 00:30:36) 
Merhaba,
Hangi motivasyonla vejetaryen olduğunuzu bilmiyorum fakat hayvanları önemsediğiniz için ise sevindim. Fakat hayvanlar tıpkı bizler gibi hissedebilir, kendi hayatını özgürce kimse tarafından kullanılmadan yaşamayı hak eden birer kişi olduklarından onları yememek haklarını çiğnememiş olmak için yeterli değildir. İçtiğimiz her inek sütü, yenilen her inek peyniri, tavuk yumurtası, deri, kürk aslında hayvanların zorla bedenlerinin kullanılması ve eşyalaştırılması demektir. O sebeple vegan olmak hayvanlara kendilerinden izinsiz aldığımız haklarını iade etmek için tek çıkar yol.

Beslenmenizle ilgili;
-Solgar'ın dil altı B12 hapından alıp haftada 2 gün dil altınızda eriterek gerekli B12 alımınızı endişe etmeden sağlayabilirsiniz. Bir şişe sanırım 1 yıl gidecektir. Uğraşmak istemezseniz 3-5 ayda bir dodex iğnesinden vurulabilirsiniz ucuz ve pratik.
-Protein alımınızı arttırmak için tahıl+baklagil kombinasyonlarına ağırlık verebilirsiniz. Misal nohut pilav, bulgur kuru fasulye, mercimek çorbası ekmek... Ayrıca internetten ucuza tofu sipariş edilen birkaç site var kuşadası tofu diye aratırsanız çıkacaktır, tüm aminoasitleri içeren bir protein kaynağı. Onun dışında aynı şekilde kinoa kullanabilirsiniz, kenevir tohumu alıp kuruyemiş gibi yiyebilirsiniz, leblebi yiyebilirsiniz gün içinde. Kenevir ve kinoa da tüm aminoasitleri içeriyor.

-Yeşillik yerken bol limon sıkmayı ihmal etmeyin demir emilimi ancak c vitamini ile arttırılabiliyor.

Daha fazla araştırmak isterseniz nedenvegan.info, veganoluyorum.com gibi siteleri ziyaret edebilirsiniz veya facebook'ta çalışan vegan isimli grupta birçok ürün ve bilgi bulabilirsiniz.
Saygılarımla
  • insaniz iste  (23.11.17 01:57:37) 
Spirulina. Araştırın bi. Market et ürünlerini tüketen bir insandan daha fazla b12 almış olursunuz


  • waztp  (23.11.17 02:04:25) 
Ben 6-7 senedir vejetaryenim. Vegan degilim, peynirsiz, yogurtsuz bir gunum gecmiyor. Bununla birlikte nohut, mercimek, baklagillerin her turunu siklikla tuketiyorum. ben vejetaryen oldugum tarihten itibaren duzenli olarak b12 testlerimi yaptirdim, yillardir olmasi gereken seviyedeydim. Herhangi bir takviye vs almadim bir kac ay oncesine kadar. Son yaptirdigim testte b12 seviyem ilk kez olmasi gerekenden dusuk cikti, doktorum da bana normal sartlarda b12 deposunun asagi yukari 5 senede bosalacagini, benimkinin buraz daha uzun surmus oldugunu iletti. Genelde benexol yaziyorlar. Her gun hap icmek istemezseniz de dodex igne yaziyorlar. Ama b12 seviyeniz normal duzeydeyse ve depolamanizda da sorun yoksa doktorumun soyledigine gore b12 depomuz bizi 5 sene civarinda idare ediyor. Ama sonuc olarak belki de b12 depolayamiyorsunuzdur ve ne kadar alirsaniz alin vucut atiyordur. Bu yuzden duzenli test yaptirmakta fayda var.


  • unionall  (23.11.17 02:28:49) 
bana buraya başlık açıp soru sorarken başkasını azarlamaya çalışanlar çok komik geliyor. madem çok bilgin var sormasaydın diyesim geliyor üstteki konuşma stilinize bakarak.

neyse sorunun içindeki soruya geleyim ben. dahiliye doktoruna gittim kan testi yapıldı. sonuçlar çıkınca doktor eğer vejeteryan değilseniz şunu şunu şunu yapın şeklinde girdi olaya. yani zannetmiyorum illaki et yiyeceksin diye kafa şişirecek bir doktor.
  • ferrarimizolaydisatardik  (23.11.17 15:42:19) 
Kimseyi azarladigim ya da komik duruma dustugum falan yok. Balik haric et yemiyorum gibi birsey de demedim. Direkt olarak et yemedigimden bahsettim. Kirdiysam kusura bakmayin amac laf sokmak degildi. Gunluk hayatta da sik karsilastigim bi durum cunku. Et yemiyosan tavuk var ya da ciger yersin dimi falan diyor insanlar, bunu da oyle sandim. Neyse ki bilmedigim birseyi ogrenmis oldum.

@insaniz iste, sanirim tek cikar yolun veganlik oldugu konusunda hemfikiriz. Vejetaryenken bile yemek konusunda zorlaniyorum, ortamlardan dislaniyorum ki bu hic sorun degil alistim artik. Vegan olursam hepten ac kalacagim. Zamanla olacakmisim gibi hissediyorum gerci ama su aralar degil. Butun veganlara da cok buyuk saygi duyuyorum.
  • lionel andres  (23.11.17 20:44:26) 
dışlanma konusu zamanla çevreniz dönüştükçe veya yeni vegan çevreler edindikçe aşabileceğiniz bir şeydir diye umuyorum, aç kalma kısmını da elbet halledersiniz bir şekilde, öğrenci bütçesiyle 4 yıl hallettiyse benim gibi üşengeç ve cimri birisi :) şaka bir yana, sevindim niyetli olmanıza veganlığa. Sorunuz olursa vesaire ulaşabilirsiniz her zaman.


  • insaniz iste  (25.11.17 13:51:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.