[]

çeviri işi nasıl oluyor

diyelim ki bir kitap var ve türkçe'ye çevrilmemiş. bu kitabı nasıl çeviriyoruz?

birkaç durum ortaya çıkıyor galiba. tüm olasılıklar nelerdir?


 
kitabi turkce basmak isteyen bir yayinevi oluyor onlar cevirtiyorlar.


  • robokot  (21.11.17 20:44:05) 
kitabin telifi alinmadiysa, kitabi basmak isteyen yayinevi once kitabin telifini alir, bunun akabinde bir cevirmen ve editor ile anlasilir. surec bu sekilde devam ediyor.

buyuk yayinevleri; is, yapikredi, can vb. genelde cogu basilmamis/cevirilmemis kitabin teliflerini ellerinde bulundurur, ancak cesitli sebeplerden cevirtmez/basmazlar, bazen cevirisi, redaktesi ve editoryal sureci tamamlanmis olsa dahi basmazlar.

bir eserin cevirisinin bulunmamasi, telifinin kimseye ait olmadigi anlamina gelmiyor. eger bir cevirmenseniz, bir yayinevine gidip ya ben bu kitabi cevirmek istiyorum ya da bu kitap, bu da cevirisi, para da istemiyorum hadi basalim diyemiyorsunuz.

eger eser cevirmenligine merakliysaniz, yani bir basili yayinin icyuzunde adim yazsin diyorsaniz, cesitli edebi dergilerde ceviri yaparak baslayabilirsiniz. bu isler genelde referans'a dayalidir. her ne kadar yetenekli de olsaniz, karsiliginda birsey istemeseniz de, kimse hic tecrubesi olmayan birine bir basili eser cevirisi vermez.
  • bollocks44  (22.11.17 00:10:23 ~ 00:14:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.