[]

dan brown - origin okuyanlara bir soru

-spoylır yok ama hiç bişey bilmek istemiyorum diyorsan bakma-

edmond'ın buluşunu anlattığı her iki sahnede anlattıkları sizin için tamamen kurgu modunda mıydı yoksa cidden din-bilim arasındaki çatışmalar hakkında kafa yormanızı sağladı mı?

uzun uzun, tane tane anlatıyor ve insanı üzerinde düşünmeye teşvik ediyor bence; bu konular hakkında önceden araştırma yapmış ve kararını vermiş biri olarak anlatış kısımlarını "yürü be edmond vur yüzlerine!!1" diye takip ettim ama düşününce edmond ile aynı fikirde olmayanlar için bir aydınlanma sağlar mıydı acaba diye merak ettim.

etrafımda bu konuda arada kalmışlara okutup düşüncelerini öğreneceğim ama şıp diye olacak bir şey değil; sizin de düşüncelerinizi almak isterim.

 
Benim bildiğim kadarıyla neticede o büyük sır (AI) Stephen Hawking’in bir süredir dile getirdiği bir şey zaten.
Ama dinlere sıkıca inanan kişilerin fikirlerinin bilim ile değiştirilebileceğine inanmıyorum ben maalesef. O yüzden gerçekten işe yarar mıydı diye düşününce, yaramazdı, çürütmenin bir yolu bulunurdu fikri ağır basıyor.

  • sopiro  (21.11.17 00:25:44) 
Herkesi kesin döndürmezdi belki ama kafasında kuşku olanları ya da kafa yoracak kadar içine düşmemişleri biraz sorgulatırdı diye düşünmüştüm. Ben bu kadar güzel anlatamamış olmama rağmen geçen yaz bu konularda konuştuğum iki inançlıyı sorgular hale gelmiş gördükten sonra "acaba" demiştim. Ama genel olarak haklısınız sanırım, bi an için heyecan yaptım eheh.

Bahsettiğim sorgular hale gelen kişilere okutucam bu kitabı, her ne kadar sonu dan brown liboşluğunda bitse de edmond'ın sunumunun kafalarında bir ışık çaktırmasını bekleyeceğim. Bakalım kendilerini bilimin tatlı kollarına bırakmaya hazırlar mı...
  • Bruce  (21.11.17 00:45:41 ~ 00:46:55) 
bence problem biraz da şurada yatıyor; dine inanma kapasitesine sahip bir sorgulama ihtiyacı duymama durumunda ise bir kişi, dan brown'ın söylediklerine kurgu olarak bakabilir. E haklı da olur, neticede bir roman. Onun kurgu olarak kalmaması için bu alanda yapılmış çalışmalara, edmund'un bünyesinde temsil edilmiş gerçek kişilerin kim olduklarına ve neler söylediklerine, akademik makalelere, bilimsel söylemlere vs bakmak gerek. Kendi fikirlerine karşı ne görüş var acaba diye araştırmak, "acaba benim düşüncem nerede yanlış, ne açılardan çürütülebilir" sorgulaması yapmak zaten insanoğlunun kaldırabileceği bir şey olsa, çok daha sıklıkla yapılırdı herhalde kendi rahatını bozma eylemi.

Bütün gece uyuyamadım ben, cümlelerim biraz saçma oldu herhalde ama durumunuz yoksa ve okuyamadıysanız şunu kastediyorum: insanlar kendi düşüncelerini ve inançlarını "challenge" edebilecek olsalardı dinler, tarikatlar vs bu kadar yaygın olmazdı bence.
  • sopiro  (21.11.17 09:26:39 ~ 09:27:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.