[]

ver allahın verdiğine, vur allahın vurduğuna

"allahın verdiğine ver, allahın vurduğuna vur" şeklinde, ilk defa kadir çöpdemir'den duydum ben bu lafı. hem de o ağzı dolu gülüşüyle söyledi, meksika sınırı'ndaydı galiba ve oradaki muhafazakar vatandaşlar da şöyle bir ağzının payının vermedi nedense.

atalarımız olmadık sözler de söylemiş, kabul. ama özelde bu atasözünün anlamını muhafazakar/inançlı duyurucular bana açıklayabilir mi?

allah vermişse, daha sen kimsin ki; o'nun verdiğinin üzerine bir şey vereceksin?

allah vurmuşsa zaten, düşene bir tekme daha atmak hangi inanca sığar?

inaçta, muhafazakar düşüncede bu sözün yeri ve değeri nedir, merak ediyorum.

 
allah kime napıyosa sen de onu yap diyo.

sen olumsuzlayarak aldığın için karışmış muhtemelen ama senin açıklama yaptığın kısımdakinin tam tersi. sen kimsin ki gibi atalete sevk eden ya da kasteden bir anlamı yok.

ikircikli tarafı da , allah'ın kime nasıl verdiğini ne olarak verdiğini ya da vurduğunu nasıl anlıcaksın kısmı.
  • dafaisss  (20.11.17 22:37:15 ~ 22:39:24) 
Bu aslında biraz sitem, eleştiri sözü. Hani "vur abalıya" gibi. Yani mesela Allah birini dış görünüşte çok ama çok güzel yaratmıştır, herkes de sırf o güzellikten ötürü seviverir ve bu sevgiyi bi de abartır. "Ver Allah'ın verdiğine" bu. Ama dış görünüşü çok çirkin bir insanı da sırf çirkinliğinden ötürü kimse kolay kolay "sev"mez ve üstelik uzak bilr kaçarlar. "Vur Allah'ın vurduğuna" da bu. Sitemkâr, eleştirici, yerden yere vuran bir söz aslında.


  • yaren  (20.11.17 22:44:54) 
Ek:

Hani "Allah vurmuş ben mi vurmicam ne biçim de vururum" ve "Allah vermiş ben niye vermiyim Allahın bi bildiği var demek ki" tarzı tutarsız ve samimiyetsiz, insaniyetten uzaklaşan kafalara ve davranışlara yöneltilmiş bir söz gibi.
  • yaren  (20.11.17 22:47:30) 
İnanç ve muhafazakar görüşle nasıl bir bağlantı kurduğunuzu açıklayabilir misiniz lütfen? İçinde "Allah" geçiyor diye derseniz gülerim.

Bu eleştiri içeren bir söz. Anlamı: insanlar iyi durumdaki insanlara iyi yaklaşıyor ama kötü durumdaki insanlara kötü yaklaşıyor. Söz bunu eleştiriyor ve yanlış olduğunu ima ediyor.

Aynı anlama gelen bir diğer deyim: düşene bir tekme de sen vur. Bu söz de kötü durumdaki birine tekrar kötü davran diye öğüt içermez. Durum tespiti içerir ve bu durumun yanlışlığını ima eder.

Sorunuzda çiğlik sezdim. Buna binaen naçizane tavsiyem az bilinen atasözleri ve deyimlerin ne anlama geldiğini güzelce anlatan bir kitap okuyun. Bu sözler böyle yorumlanmaz.
  • kendi kendine yasayan yavrucak  (20.11.17 22:57:40) 
@kendi kendine yasayan yavrucak, engin bilgilerinizle çiğ soruyu pişirip cevap lutfettiğiniz için teşekkürler. aydınlandım ben ve sayemde nice cahiller...

en ulu ve yüce bilgileri edindiğiniz mağaradan, insan içine çıktığınızda biraz da medeniyet ve konuşma adabı öğrenseydiniz keşke.

gülebilirsiniz kahkahayla: "allah, ilah" birer spor terimi değildir kuzum.

tavsiyem, biraz insan içine çıkın. hem değerli bilgilerinizle onları aydınlatır ve hem de biraz sosyalleşirsiniz ve böyle patavatsız konuşmazsınız.

herkesin yaptığı gibi, sorulan bir soruya cevap verip geçeceksin, bu tripler, bu ukalalıklar ne ki? tamam, kapatıyorum interneti ve bahsettiğin kitabı edinip okuyorum.

eyyyyyy ekşiduyuru, sen kimsin ha, kimsin sen! kapatın burayı, herkes gidip kitap okusun!
  • runagain  (20.11.17 23:05:46) 
Yav kızmayın birbirinize, birimiz şu aralar bu sözü anlayamamışız, öbürümüz de bu aralar gerginiz belki... olabilir, insan hiç olduğu gibi kalmıyor ki... olur böyle şeyler, bazen böyle denk geliyor. Keşke yakın olsanız ds bi kahve içmeye gitseniz beraber, biraz dertleşseniz içinizi dökseniz birbirinize... hadi problemi güzelliğe dönüştürelim <3


  • yaren  (20.11.17 23:11:26) 
"ye kürküm ye" fikrasindaki elestiri ile ayni bu sozdeki de. Övülüyormüs gibi gorunse de bu bir yerme.


  • rn  (21.11.17 00:31:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.