[]

1300 tl lik kolye 129 tl ye nasıl oluyor?

Tv de haber gördüm çadır kurmuşlar çadırda takılar satılıyor 1300 liralık kolye indirimle 129 tl ye satılıyor diyor.indirimden önce nasıl sokuyorlarmis kazığı dedim? Bu kadar yüksek kar koyup vatandaşı kaziklamalari yasal mi ahlakı mi? 129 liraya sattığından para kazanmasa satmaz yani boynuna aldigin kolye aslında gotune kazık. Utanmadan bir de bunu söylüyorlar. Nasıl oluyor bu durum?




 
  • ezeriko  (19.11.17 11:42:11) 
Nesi garip ki? Adam agactan toplamiyir o altinlari.tasarimciya oduyor, malzemeye iscilige oduyor.bir eser meydana getiriyor riske girip binlerce uretiyor yuzlerce subeye ulastiriyor.stok lojistik satis sunum reklam personel kira gideri oduyor.ulke capinda bilinen marka olusturuyor.ustelik malinin her fiyattan alicisi var.almayanin da akli kaliyor.model tutmayinca da iscili tasarimi vs yi bosverip ham maliyetinden satiyor ki gelen parayla yeni bir modelin riskine girsin.ticaret boyle bisey.
Ben de imitasyon taki isindeyim 6 tlye mal ettigim urunu 20 tl ye satiyorum. Ayni urunu alacatida 8 tlye toptan mal verdigim adam 40 a satiyor.dubaide mal verdigim adam 25 dolara, ingilteredeki musterim 25 sterline satiyor.arz talep.serbest piyasa.utanilacak bir yani da yok.kirsehirin koyunde cay 75 kurustur oludenizde 5 tl zuma beach de 10 tl
Caya degil ambiyansa para verirsin.bu kadar basit.
  • a summer day  (19.11.17 11:57:28) 
%1500 kaziklanmayi dogal gorup, bir de bunu normallestiren arkadasim tebrik ediyorum seni.


  • balpolen  (19.11.17 12:06:37) 
O kolyenin daha once 1300 liraya satildigi garanti mi? Satis dunyasinda "anchoring" diyeb ir teknik vardir (turkcesini bilmiyorum). Ama her yerde gordugun, once bir fiyat vardir, ama sana o fiyattan degil dusuk fiyattan alabilirsin gibi gozukur. Ilk yuksek fiyat anchor olur, 2. fiyat sana oldugundan daha ucuzmus gibi gozukur. Ozellikle fiyatini kolay kolay yargilayamayacagin urunlerde cok ise yarar. Millet aa inanilmaz indirime girmis kacirmayayim der alir. O yuzden "kolye 129tl" dersin 100 kisi alir, "kolye 1300tl idi, 129tl ye indirdik" dersin 1000 kisi alir, oyle tuhaftir insanlar.

Ote yandan fiyatta yasal ahlaki diye bir sey yoktur, bir seyin fiyati millet onu almak icin ne oduyorsa odur. Satilan seyle ilgili bir kandirmaca yoksa (mesela bu kolye altin deyip altin olmayan bir kolye satilmadigi surece) bence ahlaki bir problem yok. O 129 liralik kolyenin çinden 5 liraya geliyor olma ihtimali de var, oyle uzerine x kar koyup satmak diye bir standart olsa ohooo.... o yuzden bir seyin fiyati, alici ona ne veriyorsa odur, kar marji falan kimseyi ilgilendirmez. o kadar ilgileniyorsan kolyenin kaynagini bulup kaynagindan kendin alirsin ucuza.
  • robokot  (19.11.17 12:25:30 ~ 12:31:25) 
bunu yememeniz lazim iste.her sene ayni yalanlarla cikiyorlar.millette gidiyor ucuz diye.hemen yaninda kuyumcu kentte fiyatlar bundan dusuk.1500 liraya sacim kalinliginda kolyeye para verecek birisinide normalde buluyorlarsa valla bravo.

Birde su sacma sapan pirlanta tozundan yuzuklere tek tas,bes tas demenin yasaklanmasi lazim,o dupeduz dolandiricilik.
  • duptıs  (19.11.17 12:30:54) 
@duptıs, ona bakarsan pirlanta olayinin tamami dolandiricilik olur. pirlantanin pahali olmasi olayi tamamen bir reklamcilik basarisi, en kral yuzuklerdeki pirlanta dunyada nadir bulunur bir sey degil, fiyati suni olarak yuksek tutulan, bir reklam basarisi sayesinde insanlarin aklinda "degerli" olarak tutulmus bir sey. dunyada tektas yuzuk vs. kadar uzerinde kar marji olan baska bir urun var midir bilmiyorum. sadece insanlar pahali olduguna inandigi icin pahali olan bir urun bu tasli yuzukler, maliyetleri yok gibi bir sey satan tarafindan (sana satan dukkan degil, ona satan saglayici perspektifinden)


  • robokot  (19.11.17 12:35:26 ~ 12:36:38) 
@robokot,hakli oldugun yerler var ama bir kisminda haklisin.diamonds are bullshit seklinde huffingtonpost yazilari falan var,bunu one suren bayagi kiside var,bir kismi sadece muhalefet bir kismida tam su an konustugumuz konuyla alakali.elmasin,copunun,tozunu bir degermis gibi pazarlamakla alakali.bizim kuyumcularda de beers in bu tezgahini bilhassa elmas,pirlanta kdv si dusuruldukten sonra guzelce uygulamaya basladilar,butun busralar,kubralarda tek tas olmadan soz olmaz,birde sefakoy meydaninda dizinin ustune cokup teklifte bulunacaksin,yonetmen arkadaslarin ve 20 liralik selalerle.pardon konudan uzaklastim.

Gercek elmas dedigimiz arkadaslar,pek reklamla falan isleri olmayan materyaller,birde bunun en temiz,en berrak olanini alip en iyi kesimle,en pariltili hale getirdigin pirlantalar bu teorinin disinda tutulmak zorundalar.ekonominin temeli olan arz ve talep prensibinde arzi az olanin degerlenmesi konusu bu,bahsettigim urunler mahalle kuyumcusundan temin ettiklerimiz degil tabi gercek elmaslar ve pirlantalar diyelim.bir kac yil evvel rusya nin eski bir krater alaninda cok buyuk bir cevher buldugu fiyatlarin gerileyecegi konusulmuatu.bulunmasi oldukca zor,buldugun her parca kiymetli degil.
Topkapi sarayini gezen herhangi bir ulke vatandasina turk te dahil cikista sor,neyi begendin ne gordun diye sana ilk kasikci elmasi der.kasarsan bir suru sey soleyebilirsin ama en koyu muslumanida getirsen hirkai saadetten once kasikci elmasi der.
  • duptıs  (19.11.17 13:36:31 ~ 13:39:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.