[]

Ev Kiralama İşleri

Yaklaşık 1 hafta önce emlakçı aracılığıyla Ankara'da bir ev tuttum. "Hizmet bedeli" olarak bir kira parasını emlakçıya, depozito olarak da bir kira parasını ev sahibine verdim. 1 yıllık da sözleşme imzaladık.

Şehire yeni geldiğim ve fazla vaktim de olmadığı için aceleyle tuttuğum bir ev oldu. Sorun şu ki şimdi beni çok daha mutlu edecek ve bu evden daha ucuz olan bir ev buldum ve kararım kesin orayı tutacağım.

Gelelim kafamdaki deli sorulara:

Bu durumda kira kontratı beni ne kadar bağlar? Emlakçıya verdiğim paranın en azından bir kısmını alma ihtimalim var mıdır? Hepsi bir satıcıdan olmak üzere eve ikinci el buzdolabı çamaşır makinesi yatak dolap vs. aldım. İkinci elcilerin vahşi bir ölücü olduğunu göz önünde bulundurarak bunları iade etmek istesem nakliye hariç yüzde kaçına kabul etmesi fiyat makuldür?

Tecrübeli arkadaşların yorum ve tavsiyelerine ihtiyacım var.

 
emlakçı haklı olarak paranı vermez, ev sahibi geri kalan kirayı ister, spotcuya bunu teklif etseniz anasına küfür etmiş gibi bakar. daha 1 hafta olmuş acele karar vermeyin alışırısnız evinize, biraz zaman tanıyın.


  • oscar  (17.11.17 23:18:34) 
Yukarıdakiler geçerli ama ev sahibi ile bi konuş belki insaf eder sana.


  • kendi kendine yasayan yavrucak  (17.11.17 23:18:49) 
abi sana moral vermek istrerdim ama malesef öyle bir şey yok.

emlakçdan paranı alamayacaksın.
11 kira meselesi için de şu olacak; emlakçıya söyleyeceksin eve yeni müşteri bulacak. o yeni müşteri bulunca da sen evden çıkacaksın kalan kiraları ödemek zornda kalmayacaksın.

onun dışındaki her şey girdi sana. benzer bir şey başıma gelmişti daha önce.
  • tchuck  (17.11.17 23:20:38) 
Emlakci parayi vermez, adam isini yapmis bitmis.
Sozlesmenizi okursaniz ne gibi durumlarda cikabilirsiniz vb yazar. Ceza odemesi vb varsa odersniz olur.
Esyayi da yeni eve tasirsiniz nakliyeyle.
  • kuehles blondes  (17.11.17 23:23:27) 
Emlakçı paranı vermez.

Ev sahibi anlayışlı ise tamam gel sözleşmeyi feshedelim diyebilir. Dememesi halinde sözleşme 12 ay boyunca yeni kiracı bulunana kadar seni bağlar diye biliyorum ama şurada iki aylık bu süreden bahsedilmiş.
www.hukuki.net

Eşyaları da ölü fiyatına alırlar heralde. Zaten ikinci elden almışsın.

Zarara uğrarsın boşuna. Bence hiç bulaşma.
  • elorelia  (17.11.17 23:24:17) 
kendim de ev sahibiyim. böyle bir şey başıma gelse sadece o ay kirasını alır gönderirdim.
bence bi konuşun. ama 11 ay felan söz konusu değil onu bilin. makul kiracı bulma süresi diye bir şey var, o da maximum 3-4 ay olması lazım. yani sizden 3-4 aydan fazla kira talep edemez yasal olarak.

  • nuisance  (17.11.17 23:35:16) 
Ikinci el olayinin aynisini ben de yaşamıştım 3 yil kadar once. 250 tl ye aldigim esyalari hic kullanmadan ( hatta temizleyip kırık dökük olan yerlerini tamir etmistim) 2 hafta sonra tekrar ayni adama 125 tl ye vermistim


  • apartman teyzesi  (17.11.17 23:36:48) 
Evden ayrilmadan 1 ay evvel bildirmen gerekiyor diye biliyorum. Eve yeni kiraci bulmak gibi bir zorunlulugun asla olamaz. Bir ya da 2 ay oncesinden haber vermen gerek emin olamadim internetten hukuki dayanağı bulabilirsin ve emlakçı parasi tabi ki yandı, ona yapacak birsey yok


  • apartman teyzesi  (17.11.17 23:38:30) 
Biraz daha makul cevaplar gelmeye başladı. Teşekkür ederim.

Sözleşmeye baktım şimdi şöyle yazıyor ilgili maddede: "Kiracı mecuru tahliye etmek istediği takdirde, sözleşmenin bitiminden 1 ay önce kiralayan mal sahibine yazılı olarak bildirimde bulunmak zorundadır. Bildirimsiz tahliye halinde, boş kalan her ay için kiracı kira paralarından sorumlu olacaktır."

Bildirimsiz tahliye halinde bile boş kalan aylardan sorumlu tutulurken, bildirimde bulunarak sorumlu tutulmak biraz saçma olur heralde.

Emlakçı parasını gözden çıkardım, eşyalar da artık nasip kısmet..
  • mate soul  (17.11.17 23:44:12) 
hemen yazmışlar 11 ayı ister hakkıdır diye. kira sözleşmesi kiracıyı korumak içindir. sadece belirli bir zaman önce haber vermen gerekir 1-2 ay bişeydi galiba.

emlakçı vermez paranı ama yine bi sor tabi belki insafa gelir.

eşyaları ya hiç almaz yada 10da 1i fiyata alır taşıman daha mantıklı.
  • entropik  (17.11.17 23:48:23) 
Tutacağım ev eşyalı, o yüzden eşyaları iade etmek zorundayım. Ne kadar verirse artık.. 3 ayrı insanın insafına kaldık


  • mate soul  (17.11.17 23:59:45) 
1 yıllık sözleşme yaptıysanız kafanıza estiği zaman 1 ay öncesinden evi bırkaıp gidemesziniz sallamayalım müslümanlar. 11. ayda haber verip 12. ayda çıkarsınız. orada geçen 1 ay o demek.

emlakçı parasını gözden çıkardıysanız ev sahibiyle konuşun yeni kiracı bulana kadar kirayı öderim dersiniz

kendinizi biraz karşıdakinin yerine koyun, ev sahibi sizi şimdi arayıp vazgeçtim evden çık dese aynen bu olgunlukla mı karşılardınız ?
  • oscar  (18.11.17 03:19:02) 
Kontrat bitiminden once cikma: emlakkulisi.com

Ozet: eve yeni kiraci bulacaksin oyle cikacaksin, veya makul bir sure (3-4 ay deniyor) kiraci bulunmasini bekleyeceksin, beklemeden cikarsan da o makul sure icinde kiraci bulunana kadar evin bos kaldigi zamanin kiralarini odeyeceksin.

emlakci: para geri vermesi icin hic bir sebebi yok haliyle. sorarsan kim bilir ne olur belki kabul eder ama kardesim yuru git derse de haksiz olmaz.

esyalar: spotcudan veya bireyden farketmez, senden elindekileri geri alma gibi bir yukumlulugu yok. cok mecburmus gibi yaparsan tabii ki ölü fiyatina geri alirim diyebilir. isine gelirse olur sonucta senin elinde bir koz yok. en kotu adam almam der.
  • robokot  (18.11.17 04:14:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.