[]

3. havalimanı olayı

3. havaalanı olayına nasıl bakıyorsunuz İstanbulda?Bi yarım saattir bilgi topluyorum, havalimanı yapılan bölgeye inanamadım ya. Göller ve yeşillikten oluşan İstanbulun geleceği için kesinlikle korunması gereken bir alan. Ben anadolu yakasında boz ve düz bi bölgede yapıldığını düşünüyordum.(cahilim vurmayın) Vallahi şok oldum gece gece. Neden isyan etmedik yeterince? Çok mu gerekli bu havalimanı? Sulak ve kuşlarında olduğu bir alan, garipler yollarını şaşıracaklar, bir sürü kuşta bu yüzden ölecek.İnanın hiç hatırlamıyorum bu ihale yapılırkenki gündemi.Gizli mi oldu,basına yeterince yansımadı mı?




 
aslında 3. değil, 2. havalimanı, çünkü atatürk havalimanı kapatılacak.

o dönem kıyameti kopardı duyarlı insanlar. ama bu milletin ... koyacağız diyen iş adamlarına rant için, ihaleden pay alanlara rant için... ne desek boş.

hangi basın? reza'nın tapeleri çıkmak üzereyken "yeni 17-25 aralık tezgahlanıyor" diyen basın mı?

tüpçünün medyası... acunun medyası... bak sana darbe gecesi destek verdik doğanın medyası...

halkın zaten umurunda değil; ağaçmış, çiçekmiş, kuşmuş...

yazık ki ne yazık.
  • runagain  (17.11.17 02:58:51) 
Gizli olmadı, yalnızca sosyal medyaya yansıdı tabi ve Sözcü, Cumhuriyet gibi gazetelere yansıdı. Kıyamet de koptu. Ama kıyamet kopsa ne olur? Hangi basından bahsediyoruz ayrıca?

Almanya bu havalimanını istemiyormuş, Lutfhansa korkuyormuş gibi safsatalarla havalimanına karşı çıkana vatan haini muamelesi yapılıyor. AKP'nin yaptığı herhangi bir şeyi muhafelet edip vatan haini olmak bedava bildiğiniz gibi.

O bölge konusunda en dikkat çekici fotoğrafı Randy Bresnik uzaydan paylaşmıştı. Gerçekten içim burkulmuştu.

Bu arada Anadolu yakasında da havalimanı yapılabilecek gibi düz ve boz alan da yok. Kalan yerler hep orman. Zaten Sabiha Gökçen'de de genişletme çalışması var.

Çok mu gerekli havalimanı sorusuna da şöyle cevap verebilirim, İstanbul'un daha büyük bir havalimanına ihtiyacı var elbet ama bu kadar büyük ve tahribe yol açacak bir havalimanına ihtiyaç var mıydı orası tartışmaya açık. Kaldı ki havalimanının yapıldığı yer ciddi şekilde şehir merkezinden uzak, ulaşım konusu nasıl çözülecek bakalım. Atatürk Havalimanı Manhattan'daki Central Park gibi parka dönüştürülsün kampanyası vardı, hiç sanmıyorum ama belki öyle bir şey olur da bir nebze telafi olur.(Hayalperestlik tabi bu)
  • tierra santa  (17.11.17 03:13:24) 
İstanbul için 500 kişinin çalıştığı, içinde akademisyenlerin de bulunduğu ekip tarafından hazırlanıp daha sonra çöpe atılan çevre düzeni planında aslında Silivri tarafına yapılması düşünülmüştü. Ama maalesef politika, rant vs. vs.


  • senolll  (17.11.17 04:21:47) 
tepkisini gösterenler elbette oldu ama sesleri duyulmadi yeterince.

klasik solcu tepkisi olarak değerlendirilip "bunlar zaten köprüye de karsi cikmislardi" diyenler galip geldi maalesef. o koprulerin simdi nasil sorunlar oluşturduğu en iyi İstanbullular biliyor.

İstanbul ve hatta turkiye için bu kadar önemli olan yeşil alanlarin katledilmesi uğruna böyle bir havalimaninin yapilmasi, sadece "diktatör olunduğunda yapılacak şımarıklıklar" arasında olabilir ki zaten yer secimi filan havadan helikopterle yapilmis, insaati yapacaklar zaten en basta belirlenmiş, güzelim araziler birilerine peskes cekilmis ve karsi cikanlarin susturulması için her sey yapilmistir.

o havalimani yapilacagina, corlu havalimani - ataturk havalimani - sabiha gökçen ve Kocaeli cengiz topel havalimani arasina hizli demiryolu yapilsa ve uçuşlar bu bölgelere paylastirilsa daha iyi olurdu.


hatta, böyle buyuk bir havalimaninin İstanbul'a değil de Kayseri'ye, Yozgat'a yapilmasini tercih ederdim ben. cunku İstanbul'a gelenler de zaten bir başka yere uçmak için geliyorlar. madem bir başka noktaya uçulacak, neden İstanbul gibi arazi bakimindan yetersiz bir yer seçildi?

2019'da akp'nin ve akp genel baskaninin başkan (?) seçilememesi sonrasında başlayacak süreçte, bu havalimani ile ilgili süreç sona erdirilmeli, havalimanina onay veren herkes yargilanmali ve gereken cezayi almalidir.

bu yargılama sadece konu havalimani için değil, yavuz sultan selim koprusu, Osmangazi koprusu, kuzey Marmara otoyolu ve İstanbul-izmir otoyolu, sehir hastaneleri gibi konularda da yapilmali, gerekirse (ki bence gerekir) tum bu varliklara "kamu adina" el konulmalidir.

turkiye'nin varliklarini elden cikarmanin disinda, gelecek kusaklari da daha dogmadan borçlu hale getirenler, bunun cezasini mutlaka çekmelidir.
  • for the record  (17.11.17 09:07:58) 
bana kalırsa saçma sapan bir proje.

zaten atatürk havaalanının 2 saat açığında çorlu'da bir havaalanı var. günde bir uçak iniyor, bir uçak kalkıyor. o kadar. lazımsa bir terminal binası yapıp kullanılması mümkündü.

dahası, yurtdışı yoğunluğunun bir bölümünü ankara ve izmir'e dağıtmak ve atatürk'ün yoğunluğunu hafifletmek ve kullanmak mümkündü.

ama bize dev proje lazım. inşaat lazım, bir yerlere beton dökmemiz lazım. sulak alan lazım değil, beton lazım bize.
  • babilbaligi  (17.11.17 09:30:44) 
for the record + 1

Aslında bayağı ses çıktı ve uzun süre de ses çıktı ama en az bir muhalif bir yayın organını sosyal medyada takip etyprsanız veya Ekşi Sözlük gibi kanallardan gündem olduğu bir iki gün uzak kalmışsanız kaçırmışsınızdır. Yayın üstüne yayın yapıldı, en kötüsü de Minarlar ve Mühendisler Odası'nın havaalanının planının tehlikeli bir yer olduğu üzerineydi. Atatürk Havalimanı'na göre göçmen kuşların daha işlek bir geçiş bölgesi ve kuşlar da uçaklar için önemli tehditlerden biri olarak gösteriliyordu.
www.diken.com.tr

Bunun dışında başka bir büyük eleştiri de Atatürk'ün verimsiz kullanılması ile ilgiliydi. Heathrow en bariz örnek olmak üzere daha küçük havalimanlarının verimli kullanıldığı bir kapasitede çok daha fazla yükü kaldırabileceğini söylüyordu. Havalimanı işleyişinin "Bu şekilde yaptık, işliyor. Değiştirirsek kaos doğar. Şu anda domino taşı gibi, gbi her şey hassas" denerek engellendiğini belirtiyordı. Ana yazıyı bulamadım ama bu da ından esinlenilmiş ya da ona esin kaynağı olmuş.
www.birgun.net

Çıkan detaylardan aklımda en vurucu olan bunlardı. Ben havalimanı ya da uçak uzmanı değilim. Söylenenlere doğru ya da yanlış diyemem ve konuyu bir ton benzeri yolsuzluktan, ranttan ve gereksiz diğer çevre katliamı icraatlardan bağımsız baksam bile olduramıyorum. Türkiye'nin bir hub olmasını ve bunun da gelişme şekillerinden biri olmasını isterim ama böyle "Ben yaptım oldu"larla, rantlarla değil.
  • aychovsky  (17.11.17 09:34:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.