[]

hayvanlarla güçlü empati

başlıkta derdimi anlatamadım. Açıklamaya çalışayım.
Çok hümanist biri olduğumu söyleyemem. Ancak söz konusu hayvanlar olunca, son derece hassas oluyorum.
Engelli bi kedi görmek, engelli bi insan görmeye nazaran çok daha etkiliyor beni.
Ya da ne biliyim. Bi köpeğin şiddet görmesi, bi insanın şiddet görmesinden çok daha üzücü geliyor.
Bu tamamen duygusal bi reaksiyon.
Sizde de durum böyle mi ?

 
Neden kedi köpek de bir inek veya koyun keçi değil?


  • bos gezenin bos ustasi  (17.11.17 03:26:37) 
@bos gezenin bos ustasi
Çevremizde en çok bu iki hayvanı gördüğümüz için örnekleri onlar üzerinden verdim. yoksa tüm hayvanlar için geçerli.

  • sylow  (17.11.17 03:33:12) 
Ellerinden birşey gelmediğindendir belki. Ben de çaresiz ve güçsüz durumda olanlara, kendini kurtarabilecek durumda olandan daha çok üzülüyorum. Hayvanlar ve çocuklar başı çekiyor doğal olarak.


  • physcos physcos  (17.11.17 03:41:13) 
bende de var bu, geçen düşündüm.

hayvanın ağzı var dili yok, derdini anlatamıyor. açsa aç, içgüdü yani. tokken aç numarası yapmıyor genelde herhalde.

bunun dışında insanlar güveni yıkabiliyor evet, ve onlarla ilgilenmesi gereken sosyal devlet var. toplum ilgilendikçe sosyal devlet iyice boşluyor bu görevini. bilemiyorum ne olacak.

bir de hayvanlar engelliyim falan diye üzülmüyor, adapte oluyorlar doğrudan. işte niye engelli oldum falan demiyor, yine inatla tutunuyor, etkiliyor beni.
  • passion rules the game  (17.11.17 10:47:57) 
et, balık, tavuk vs tüketiyorsanız biraz çelişkili bir durum sanki. Ya da iddia ettiğiniz kadar şiddetli bir duygu değil.
Bende durum öyle değil.

  • sopiro  (17.11.17 11:15:21) 
Değil ve durumunuzu (sizin gibi çok insan tanıdım) çok sıkıntılı buluyorum doğrusunu söylemek gerekirse. Empati eksikliği gibi.


  • kendi kendine yasayan yavrucak  (17.11.17 12:55:58) 
Dün haberlerde gördüm Çanakkale'de yolda köpek bayılıyor insanlar ilgileniyor kısacık bir haber ama ağladım izlerken.
Böyle şeyler beni çok etkiliyor.
Diğer hayvanlarda da durum böyle.
Birkaç kere de belgesel izlerken ağlamıştım.
  • mutekebbir  (17.11.17 13:44:04) 
Bende de o var, çocuk ve yaşlı da ekli kendisine. Bu üçlü bana göre Korunmasız ve muhtaç olduğu için daha hassasım. İnsan akılda sıkıntı yoksa engelli dahi olsa çaresine bakabilir, derdini anlatabilir, şikayetçi olabilir, kendini koruyabilir vs vs. Ama çocuk, yaşlı ve hayvan maalesef öyle değil, kötü insanlar için daha kolay hedef. Onun dışında şiddet gören kim olursa olsun koruma iç güdüsü ve üzüntü uyandırıyor, kıyaslamamalı bence.


  • mslny  (17.11.17 13:59:19) 
bende öyle değil. acı çeken canlılara karşı merhamet duyarım ama ayrım yapmam. @sopiro doğru söylüyor, sadece kedi köpek değil tüm hayvanların acı çekmesinden rahatsızım diyorsanız et tüketmiyor olmalısınız.

Eşitleme yapılabilir ama hayvana empati yapmak, insana duyulan empatinin azalmasını gerektirmemeli. İkisi de yapılabilir. Hayvan hakkı insan hakkı eşitlemesi yapmaya çalışırken abartıp hayvanlara doğal olandan çok başka türlü davranılan komik durumları hastalıklı buluyorum.
  • aquarium  (17.11.17 14:10:12 ~ 14:12:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.