[]

İdeal öğün maliyeti

Merhaba,

Sizce ideal öğün maliyeti ne olmalı? Yalnız evde yapılan yemekler için soruyorum.

Tabii kişiden kişiye, gelire, ne yendiğine bağlı değişir bu çok ama şöyle kabaca ne kadar olur?

Teşekkürler

edit: alttaki cevap sonrası, sadece gıda için yapılan maliyet. ben tek yaşıyorum bir de, gerçi bu bence çok fark etmez

 
Ortalama bir öğle veya akşam yemeği için orta kalite ürünlerle yine ortalama bir erişkinin maliyeti rastgele bir menü düşünürsek mesela;

tarhana çorbası, tavuk sote, salata, meyve gibi düşünelim.
gerekli malzemeler: Tarhana, su, baharatlar, salça, yağ; 250 gr tavuk göğsü, soğan, biber; salata için yeşillik malzemeleri, sirke, limon, z.yağı, domates vs.; bir elma-portakal vs.

Alışverişe sık sık çıkan ve Bim-Macrocenter skalasında fiyatlara hakim birisi olarak teker teker gramaja uygun yazmayacağım ama yaklaşık olarak buradan çıkardığım sonuç: 11-13 lira.

NOT: bu aklıma gelenlere ocak-fırın (gaz ve elektrik maliyetleri özellikle,kap-kacak gibi maliyetler dahil değildir. yazarken aklıma gelmeyenler de olmuştur muhtemelen.

NOT2: Evdeki kişi sayısı arttıkça ortalama olarak bu maliyetlerde düşüş olacaktır.

NOT3: ekmek, içecek, yemek sonrası atıştırmalık ürünler, k.yemişler, çay-kahve gibi içecekler de öğün kavramına dahil edildikçe maliyetler bi güzel yükselecektir.
  • candanag  (16.11.17 17:52:19 ~ 17:59:11) 
1 kişi için konuşalım.
kahvaltı:
-8tl peynir(3 gün yenir)
-3tl 6'lı yumurta(3 gün yenir)
-3tl domates(3 gün yenir)
-3tl zeytin(3 gün yenir)
-6tl sallama çay(bu 20'li çay içişe göre değişir ama ortalama 7 gün gider)
-12tl fiskobirlik fındık ezmesi(6 gün yenir)
hepsini 3 gün üzerinden hesaplasak günlük 10 lira civarı bişey yapar ortalama bir kahvaltı.

öğle:
-20tl köfte(2 gün yenir)
-1tl pattis(2 gün yenir)
-3tl meyve suyu(2 gün gider)
-6tl salata malzemesi(2 gün gider)
bunu da 30/2'den 15 lira desek.
akşam bakliyat yapılırsa günlük 10'a gelir akşam da. üşendim onu yazmaya :D
yani günlük 30-35 liraya çok güzel ve sağlıklı bir şekilde beslenilebilir. tabi daha ucuza mal etmek isteyen eder. bi makarna bi hazır çorba alırsın 2 gün yersin 3 liraya beslenirsin size kalmış.
  • golgi aygıtı  (16.11.17 17:59:30) 
Pazara cikip mevsimlik sebze ve bakliyat ile, 3 ogun 20 lira civari olur.


  • ykyt  (16.11.17 18:23:28) 
bu tür hesapları böyle yapmak çok zor.

bunu hesaplamak için yemek masrafı ve dolaylı olarak yemeğe harcanan paraların uzun süreli kaydının tutulup, kişisel alışkanlıklara göre ortalaması alınması gerekir.

yani örneğin teflon tava alıp, arada umursamazca çatalla bir şey yemeye kalkarsanız kısa aralıklarla tava masrafı eklenebilir.

sık diyet yaparsanız mesela masraflarınız artabilir, sağlıklı besleneyim derseniz, bunların sıklığı ve titizliğiniz çok etki eder.

haftada 4-5 gün makarna yiyen arkadaşım var, tek kaldığında kahvaltı da etmiyor. tek masrafı doğalgaz makarna ve yağ. benim aynı dönemde masrafım 150 lirayı buluyor.

yazın pazardan kilolarca sebze ve ot alıp doya doya yersiniz ucuza. kışın bu fiyatlar artar.

o yüzden, bu hesabı illa önden yapmanız lazımsa 200 lirayla 1 ay geçinebilir miyim. 300 lira ile 1 hafta idare edilir mi gibi sormanızı öneririm.
  • tum haklari saklidir  (16.11.17 18:34:34) 
5 TL ile 15 TL arasında değişir.
Ama 15 TL nin üzerine çıktığınızda, bir şeyleri abartmış olabilme ihtimaliniz yüksek.

  • patty duke  (16.11.17 19:33:03) 
@patty duke; 15 biraz düşük değil mi abartma sınırı için? etin kilosu 50 lira falan desek 200 gram et 10 lira zaten. yanına da bir şeyler yense 15'i rahat geçer, pek de abartı değil bence bu.

ya da balıkla mesela
  • senolll  (16.11.17 20:06:36 ~ 20:07:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.