[]

Ev yapimi sarap veya bira yapan

Arkadaslar aranizda ev yapimi bira veya sarap yapan varmi ? Tanitim bakalim Stoklarinozda kac litre bira/sarap var ? hangi aletleri kulaniyorsunuz ? Kit i aldiktan sonra hangi tüketici malzemeleri bulundurmamiz gerekiyor malt maya ? Size icimi yumusak mi marketlerdeki standart sarap/biralar gibi ?

Edit: Sarap icin 100% dogal meyve suyu mu kulaniyorsunuz yoksa üzüm ve meyve mi ?


 
Ev yapımı bira;

Bütün ihtiyacın olan malzemeler butikbira.com da satılıyor. sadece şeker ekliyorsun şişeye onu da marketten alıyorsun.
Stok kalmadı yeni kite başlamam lazım.
Birayı yaparken -şişeye attığından hariç- şeker kullanman lazım. bunu da şeker yerine malt tozu kullanabilirsin. bunların biraya acılık vereni de var vermeyeni de var.
Acılık, gazlılık oranı, renk vb etmenler kitten kite değişir. Ama ev yapımı birada dışarıdaki biralardan farklı gelebilecek olan sana maya tadı ve kokusudur. Bomonti filtresiz de az çok o maya koku tadını alırsın zaten.
  • kablelvuku  (16.11.17 08:58:03) 
kablelvukuya ek olarak,

ev yapımı bira için şekerden başka bir damacana da su lazım. şeker ve su dışında hem yapmak için gerekli adet edavatı hem de istediğin bira türünü butik biradan alıyorsun. (başka firmalar da vardır illa ki tabi de, hem biz de onu kullanıyoruz hem de sanırım en yaygını o.) ha bir de şişeleri istersen butik biradan alıyorsun istersen de bakkaldan marketten, opsiyonel.

alet edavat dediğimiz de bir kova, bir hortum, hava kilidi, temizlik/sterilizasyon malzemeleri ve kapaklama zımbırtısı. (set olarak 110 tl) bunlar dışında şişe ağacı, fışkiye vs hepsi biraz lüks aslında.

yaz başında 4 farklı kitten 200'e yakın şişe yaptık. (normal bir kit 46 şişe zaten) önceden de vardı 15-20 tane. şu an yarıya inmiştir heralde. bu yaz ev yapımı rakıya sardığımız için (biz yapmıyoruz) stokları eritemedik fazla.

içimi yumuşak olan var sert olan var, yumuşaklık, tat, acılık, aroma, gaz, alkol oranı biraz sana çokça da seçtiğin kite bağlı. şeker/malt oranı ile oynayarak belli sınırlar içinde istediğin alkol oranını ayarlayabiliyorsun. millet portakal kabuğundan, kahve çekirdeğine, kişnişden tarçına her türlü aromayı yapıyor ama biz kapitalizmin köpeği olmuş, standartlar dışına çıkmıyoruz pek. tadım günleri oluyor mesela, denedik acaip acaip şeyleri ama pek sevemedik. ayrıca bu standart işlerden sıkılanlar level atlayıp buğday kaynatıp (öyle miydi) buğday birası falan yapıyorlar ama bize göre değil pek. uğraşısı daha fazla.

ev yapımı birayı seven var sevmeyen var. bizim denettiğimiz arkadaşlardan sadece birisi çok maya kokusu var diye içmedi, diğerleri beğendi. (ya da bize beğendik diyorlar)

butik biranın bir de face sayfası var, oradaki paylaşılardan takip ettiğim kadarı ile şarap yapanlar pek %100leri kullanmıyorlar, %100ler genelde cider için kullanılıyor. bu arada birayı yaptıktan sonra artan tortudan cider (galiba), boza, ekmek, yüz ve saç maskesi gibi yan ürünler de elde edilebiliyor.

hala oğlu şarap yapıyor, onlar denizliye gidip üzüm alıyorlar ama ben uğraşamam şarapla. hem o kadar uzun süre sabit ısı olayını ayarlamak zor, hem de sık, süz, bekle, bi daha süz biraz daha bekle, sonra daha da bekle ohoooo. tamam bira yaparken de sıcaklık ayarlama ve bekleme var ama hiç değilse 3 hafta için sadece.
  • halanne  (16.11.17 10:15:25) 
ben şarap için %100 dimes meyve suyu kullanmıştım, gayet olmuştu.


  • dedimmidemedimmi  (16.11.17 10:33:50) 
tamamen katkısız kendi bağımızdan shiraz üzümle yapıyoruz. katkı maddesi yok. kit de yok.


  • mikahakkinen  (16.11.17 11:26:51) 
Meyve şarabı için meyve suyunu kendim sıkıyorum. Katı meyve sıkacağı kullanıyorum.


  • kedili madam  (16.11.17 12:00:29) 
Birayi bir kez yaptim ama fazla yorucu geldi bana, temizligiydi siselemesiydi. Bir de hemen bitince tadina varamadik.

Sarap nispeten daha kolay. %100 uzum suyundan sarap denedim ancak cok kotu olmustu, bilemiyorum belki acemilikten yanlis yaptim (oksijenle fazla temas etti aslinda). %100 elma suyundan ise cok guzel oldu, elma suyu sevmiyorsan bile (cok sekerli oldugundan ben sevmem) sekeri zaten alkole dondugunden elmali cok guzel bir icecek oluyor.
  • hikmetkaraman  (16.11.17 14:37:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.