[]

Yatırım tavsiyesi değildir!

Bu uyarı hukuki bir sorumluluk reddine karşın yazılmak zorunda mı yoksa öyle spontane mi yazılıyor?

Hukuki bir bağlayıcılığı varsa bunun mantığı nedir? Ben birine git uçurumdan atla dedim diye suçlu mu olacağım?

Lanet olsun neler oluyor!

 
maksat muhabbet olsun. başka açıklaması yok.


  • Kusursuz dostlarin dort ayagi vardir  (15.11.17 14:37:30) 
spk gözetiminde olan hisse senediydi bonoydu, bunlarla ilgili bilgi paylaşırken manipülasyon olmasın diye çıkmış bir yasa/yönetmelik gibi bişi var, görmüştüm. ama döviz için yok mesela.

sağda solda bunu gören alt bezli sözlük yazarları da ota boka kullanıyor işte.

piyasarehberi.org
  • Bruce  (15.11.17 14:41:21 ~ 14:42:33) 
bir yerde zorunluluk.
2014'te spk kanunu değişti ve yatırım danışmanı kimler olabilir, ne şekilde olabilir bunu tanımladı. yatırımcılar ile yatırım danışmanlarının sözleşme yapması zorunlu hale getirildi.

işte bu kişiler dışında kalanların yaptığı yorumların kanuna aykırı olmaması ve yatırım danışmanı olarak işlem görmemek için sonuna "yatırım tavsiyesi değildir" notu ekleniyor. kişi yatırım danışmanı olsa bile aramızda herhangi bir yatırımcı sözleşmesi yoksa bana tavsiyelerde vs bulunamaz. kanunen bu yasak. bu yasağa aykırı hareket etmemek adına da "bak hacım ben bunları yazdım ama sana burada tavsiye vermiyorum, kendi yorumumu yapıyorum" kısmını vurgulamak amacıyla yazının sonuna "ytd" notu düşülüyor.

sözlük özelinde bakarsak ise, spk'nın bununla ilgili başlığı "Elektronik ortamda yapılan yorum, tavsiye ve danışmanlık faaliyetlerine karşı yatırımcıların uyarılması" olan bir duyurusu var:
www.spk.gov.tr

duyuruda ise,
(3) Zarara uğramamak için gerekli basiret, dikkat ve özeni göstermeleri, sanal ortamdaki dedikodu ve yorumlara güvenerek işlem yapmaları durumunda uğradıkları zararı tazmin etmeleri imkânının bulunmadığı,

denmekte. yani spk diyor ki, "hacı sen netten öyle okudum fakirpislik bana dolar al dedi aldım ve zarar ettim şikayetçiyim dersen bu benim sorunum değil beni de ilgilendirmez diyor. yani sözlükte dolar vs başlıklarının altına "dolar sene sonu 147 lira olacak" deseniz ve altına ytd yazmazsanız bunun kanuni bir sonucu yok. çünkü spk sanal ortamda hiç tanımadığınız birinin yazdığı bir yorumu ciddiye almamanız gerektiğini söylüyor.

not: ytd :)
  • fakirpislik06  (15.11.17 14:49:43 ~ 14:51:15) 
"ytd değildir" yazıyolar bi de. değildir'i iki defa kullanmış oluyolar.


  • spirit crusher  (15.11.17 14:52:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.