[]

raporlu olunca işyeri tam maaş yatrmak zorunda mı

tam yatırırsa sgkden rapor parası da alabilyor muyuz aynı zamanda? yoksa işyeri almış mıdr




 
işyeri senin paranı alamaz diye biliyorum.

3 ihtimal var:

1. işyeri sana, çalışmadığın süre para vermez, sgk'dan alırsın.
2. işyeri sana, çalışmadığın süre para vermez, sgk'dan alırsın, aradaki farkı işyeri verir.
3. işyeri sana para verir, sgk'dan aldığını işyerine verirsin.

bizde 3. madde geçerli.
  • altinci nesil caylak  (15.11.17 09:39:24) 
tam yatırmak zorunda değil. yatırırsa bile bu durum sgk'dan alacağın parayı ilgilendirmiyor, sgk'dan parayı her halükarda alıyorsun.

raporlu olunan 2 günü sgk ödemiyor, bazı işveren bu 2 günü ödüyor. 2 günden uzun raporlarda işçi parasını sgk'dan alıyor, tc kimliği ile ptt'ye gitmesi yeterli. işverenin bu parayı işçinin kendi rızasıyla, ptt'den alıp işverene vermesi haricinde alma imkanı yok.

bazı iş sözleşmelerinde işçinin 1 sene içinde raporlu olup gelmediği belirli sayıdaki gün için ücretli izin hakkı maddesi olabiliyor; örneğin sene içinde 14 günlük rapor ücreti kesilmeyecek maddesi gibi. ya da şirket politikası olabilir, tüm çalışanlarınki ödenir.

işverenin inisiyatifinde olan bir durum yani, isterse ücretini verir ama 1 ve 2 günlük raporlarda maaşın kesilmesi genel uygulamadır.
  • Bruce  (15.11.17 10:06:07 ~ 10:07:42) 
tam yatirirsa aldigin rapor parasini gidip elden tutanakla vermen gerekiyor, dogrusu bu ama uygulayan az


  • kamyonsans  (15.11.17 11:23:26) 
@kamyonsans, işçinin rapor parasını işverene vermesi gerekmiyor, bu kısmı düzeltmek lazım. bu işin asıl doğrusu çalışmayan işçinin ücretinin ödenmemesidir. raporlu işçinin rapor parası alması için işveren sgk'ya "raporlu olduğu günde çalışmamıştır" bildirimi yapıyor ki işçi o parayı alabilsin. hem sgk'ya çalışmadı diye bildirmek hem de çalışmış gibi ücretini ödeme yönteminin "doğru" olan bir kısmı yok. burada amaç işçinin mağdur olmamasıysa işveren o parayı işçiden istemez. isteyecekse sgk'ya rapor bildirmesinin bir anlamı yok. teamülde böyle olabilir, işçi de razıysa ücreti işverene verebilir ama böyle bir zorunluluk yok, vermezse işverenin yasal bir hakkı da yok; yani doğrusu bu demek yanlış, bu işin doğrusu kanunda yönetmelikte yazıldığı gibidir.


  • Bruce  (15.11.17 11:35:42 ~ 11:37:06) 
Ben ameliyat olduğumda şöyle olmuştu:
- Ameliyat sebebiyle 7 gün rapor aldım
- Maaşım tam olarak ödendi
- Hesabıma rapor parası devlet tarafından ödendi
- O parayı şirkete iade ettim.
  • SiyamkedisiZorro  (15.11.17 11:41:18) 
benim dilkçe verip almam mı grerkyr yoksa muhasebeci haledeblr mi


  • Cursed Chico  (15.11.17 14:33:48) 
@Bruce eger isveren iyiniyet gosterip tam yatiriyorsa, seninde aldigin rapor parasini iade etmen gerekir; dogrusu bu derken tam gosterilmesi durumunda olan dogrusu !


  • kamyonsans  (15.11.17 14:43:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.