[]

kopenhag yorumu hakkında ne düşünüyorsunuz?

bence pratik kolaylık olsun diye kabul edilen bir yaklaşım. mekanizmayı kavrayamadık öyleyse varsayalım ki gözlemci dalga fonksiyonunun random çökmesini sağlıyor diye düşünülen tam bir analitik felsefe yaklaşımı.

hugh everett'in doktora tezi hakkında yorumlarınız varsa o da olur. many worlds interpretation da bana aynı ölçüde akıl almaz geliyor.

ama yine everett'in kendisini bu argümanı ileten arkadaşına verdiği cevap da çok tarihi. "peki sana güneşin etrafında 30 km/s hızla hareket ettiğimiz çok mu doğal geliyor?"

 
Kolaylık olsun diye oluşturulmuş bir yaklaşım değil de işlemsel ve deneysel tecrübeye dayalı içgüdü olarak düşünüyorum ben.

MWI neden akıl almaz olsun ki? Bunların hiçbiri kesin sonuçlar değil, teoriler ve maalesef ki bazen de spekülasyonlar. Altı üstü quantum mechanicsten bahsediyoruz yani olasılık bilimi gibi. Onca işlem yaparken space'ler arası hop hop gidip gelmek değişik değilse bunlar hiç gelmiyor bana hatta daha insani geliyor :)

Bir de kuantum mekaniği teorisinde zaten bazı sıkıntıları olan ve bazı ağır fizikçilerin çok da ciddiye alamadığı bir alan zaten. Yaptığımız her şeye kesin bilgi gözüyle bakmadığımız, bazısının spekülasyon olduğunu kabul ettiğimiz zaman daha kolay ilerliyor sanki.

Ve evet Everett'e hak verdim. Doğru demiş :D
  • kendi kendine yasayan yavrucak  (15.11.17 00:01:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.