[]

Bayan yerine Kadın demeye çalışmak Politik Doğruculuk mu?

SB.




 
bu durumda genelde insana bakiliyor. eger bayan diyen ilber ortayli ise kimse bi bok demez. sokaktaki adamsa "bayan denmez, kadin denir " geyigi cevriliyor.

bayan ile kadin temelde ayni. arada kullanim farki var. disi ile kadin nasil birbiri yerine kullanilmiyorsa bayan ile kadin ayni yerde kullanilamiyor.
  • kurnaz  (11.11.17 22:39:31 ~ 22:44:31) 
Ben bu durumu biraz abartılı buluyorum. Politik doğruculuk mu emin değilim ama popüler doğruculuk (literatüre yeni bir terim mi kazandırdım yoksa? )
Çoğu insanın bu hitaptan neden rahatsız olduklarını bildiklerini sanmıyorum.

  • rabitelli  (11.11.17 22:50:41) 
Kadın denilmesinden çekinilmesi ve korkulması büyük sorun. Kadın demenin ayıp olduğunu düşünenler biler var. Erkek kullanılan yerlerde kadın kullanılamıyorsa. Kadın demek cinsel birliktelik yaşamış demek gibi algınanıp çekiniliyorsa yapılan tepki az bile.
Türkiye de kadınım diyemeyen kadınlar olduğu sürece de bu durumdan utanmalıyız. Kendi cinsiyetinden utanmak da nedir? Kadın kelimesinden korkanların diyarındayız o yüzden bu çaba

  • fasulyek  (11.11.17 22:58:54) 
"bayan" biraz kalburüstü kesimin kullandığı bay-bayan repliğinden geliyor, ki o da "ladies and gentlemen" çevirisi.

bir de köylü/orta sınıfın kullandığı şekliyle bir "bayan" var. asıl rahatsızlık oluşturanın bu olduğunu sanıyorum ve son yıllardaki "bayan değil kadın!" mücadelenin sebebinin de bu olduğunu düşünüyorum.

bence abartı bir hassasiyet. bilim adamı yerine bilim insanı denmesi gibi aşırı, zorlama ve tümden gereksiz! adamlık da erkeklere özgü değil halbuki.

cevap: evet politik doğruculuk. bu mücadele, bu kadar baskın şekilde bayan ya da kadın şiddet kurbanları için yapılmadı. doğuluyuz, hala köylüyüz, şekilciyiz! okumuşumuz da öyle, kentlimiz de öyle; sadece öyle olmadığını sanıyor.

kişi ve kavramlarla ilgili; teorilerle, inançlarla, giyim kuşamla, konuşmayla, dille vs ilgili çok şahiniz. bu her ideoloji ve inançtan/inançsızlıktan doğuluda aynı. etnik köken ya da memleketler de fark yaratmıyor. her zamanki gibi, elbette istisnalar vardır.
  • runagain  (11.11.17 23:02:15) 
Aslinda sorunun temeli batan yerine kadin demek degil kadin yerine bayan demek


  • Traveller  (11.11.17 23:44:37) 
bence politik doğruculuk ne demek bilmiyosunuz. alakası yok çünkü.

bay demiyosan bayan da deme zaten.

bilim adamı yerine bilim insanı denmesi gibi bu da normal. zorlama falan da değil. pembe giyse erkekliğine laf gelecek sanan tipler, koca cinsiyete adam demekte beis görmüyor. birine hitap ediyosunuz isterseniz o kişi karar versin ne olarak hitap edilmesini istediğine.
  • ghilleinthemist  (11.11.17 23:53:03) 
tam tersi. politik doğruculuk "aman tadımız kaçmasın" düşüncesinin bir tezahürü aslında. burada politiklikten uzaklık mevcut çünkü politik doğruculuk olarak kullanılan tabir "bayan", kadın denmesine "tü kaka" olarak bakılıyor, yani asıl kadın yerine bayan denmesi politik doğruculuğa daha yakın ki aslında böylesi de politik doğruculuk olmuyor ya, neyse.

kadın-bayan farkı artık anlaşılıyor(kadın cinsiyet belirtir-bayan o cinsiyete hitap şeklidir), üzerine bu kadar tartışma dönmesi bile bence çok büyük ilerleme; bu açıdan "kadın neymiş bayan diyeceksin" diyen konservatif kafalara teşekkür etmek lazım.

dişi insana kadın demenin o insanın bekaretini kaybetmiş anlamına gelmesi asıl sorun. kadın-kız ayrımı ülkedeki cinsiyetçilik sorununun en net tezahürü olduğu için insanların bu konuda "protest" olmalarını anlamak lazım. ısrarla bir kadına en sıradan muhabbette bile bekareti üzerinden hitapta bulunmanın nesi kabul edilebilir görünüyor anlayamıyorum.

bu ülkede bir şeyi protesto etmek, tepki göstermek, karşı çıkmak rahatsız edici bulunuyor. "bayan diyip geçiyoruz işte ne karıştırıyorsunuz" demektir bu. şu devirde bayanın cinsiyet belirtmediğini bilmeyen kalmadı ama buna rağmen bilerek bayan demeye diretenlerin çoğu art niyetli, toplumsal cinsiyet duvarının üstüne bir tuğla daha koyan zihniyettendir. ufak bir kısmı olaya kibarlık olarak bakıyor ve samimiyetlerine inanıyorum (çünkü kendine kadın denmesini saygısızca bulan kadınlar hala var) ama asıl kabalığı bu çarpıklığı düzeltmeye çalışanlara köstek olarak yaptıklarının farkında değiller.
  • Bruce  (12.11.17 00:23:18 ~ 00:27:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.