[]

terziler neden gösterdiğimiz kıyafeti yapamıyorlar?

ben diyelim şunu beğendim,

www.brandroom.com.tr

bunu yada bunun çok benzerini 200'e falan yapan falan terzi var mıdır göstersem resmini cismini?
belki kadın giyimde vardır ama erkek giyim de neden yok? makine mi lazım mutlaka?

göstersem işte 200 falan dese işin içinden çıksak. ya bi tane polar kapşonlu kışlık birşey alıcam nereden baksan 300-400. bunun kumaşı falan çok mu zor bulunuyor? terzi bunu yapamıyor mu?

yada bu güzel kesen erkek berberi bulmak gibi mi? bir kere buldun mu kimse ismini falan paylaşmıyor mu?

 
E yukarıda gösterdiğin model terzilik birşey değil ki bildiğin triko örme, elde yapılamaz bu tarz örme için makinalar lazım fabrikasyon üretim

Beğendiğin modelin benzeri başka mağazalarda daha ucuza bulunmayacak bir model değilmiş.
  • freebird5406_2  (11.11.17 13:08:35 ~ 13:12:00) 
Soyle dusun, bir seyi buyuk olcekte cok sayida makinalarla uretecek altyapiyi kurarsan onden maliyeti olur ama urun basina maliyetin azalir. Senin bir yerde gorup begendigin ama fiyatini begenmedigin sey aslinda ucuza maledilmis bir sey. O yuzden bir terziden tek bir parcayi DAHA UCUZA yapmasini istemek absurtluk olur. Terzi sana onu yapmasina yapar ama zamanina degmesi icin magazadakinden daha pahaliya satmasi gerekir. Sen ozel yapimi fiyati dusurmek icin istiyorsun, bu abes bir yaklasim. Bir seyden tek ve sana ozel yapilmasini istiyorsan onun fiyatinin daha pahali olacagini dusunmelisin, daha ucuz degil.

Fabrikasyon mal: ucuz, el yapimi kisiye ozel mal: pahali.
  • robokot  (11.11.17 13:09:02 ~ 13:09:57) 
He yav he. Terzi yapar ne opacak ama hakettigi parayi veren yok.

Millet terzi, tamirci herseyi ucuza yapacak saniyor. Robokot guzep aciklamis. Ozel uretim mal istiyorsun fabrikasyon maldan 3-4 lat pahali olacagini goz onunde bulundurmalisin.
  • kurnaz  (11.11.17 13:23:00) 
@acemi pantolon başka yukarıdaki ürün başka


  • freebird5406_2  (11.11.17 13:40:19) 
@acemi belki de son zamanlarda dediğin gibi tam teşeküllü iyi bir terzi görmediğimden çok erken yapılamaz demişim :)


  • freebird5406_2  (11.11.17 14:00:19) 
arkadaş bunun birebirini yap demiyoruz elbette,

gittim terziye gösterdim telefondan laptop'dan modeli abi dedim bunu nasıl yaparız o da dedi ki bak elimde bu kumaş var bu renkler var şöyle olur böyle olur dedi bir şekilde düşündük ettik vs

terziye gidiyorsan bi binlik toslayacaksın hacut mantığına karşıyım ki biz zamanında bu ünlü outdoor mağazalarının sattığı windstopper ceketler falan yaptırmıştık kendi grubumuza tabi orada terzi bir arkadaşın tanıdığı idi çok uygun fiyata hem kendi kazandı hem biz ürünü aldık. orada mesela kumaş yoktu biz getirttik vs. tasarımı vs biz belirledik vs. onu da aynı şekilde lüks bir markaya baktık terziye sorduk şöyle yaparız böyle yaparız dedi hallettik.

bana kalırsa terziye gidersen fatura şişer mantığı yanlış elbette kalite artarsa fatura şişecek ama ben belli bir modeli piyasada satılan kumaşlardan neden yaptıramıyorum? bu ölçeklenebilir birşey bana kalırsa.

sanayide adam bana gelip bu makineyi avrupa'da gördüm aynısını %20 fiyatına yap bakalım diyince ben oturup yapıyorum

biraz gidip geldiğim için biliyorum terzinin mantığını aslında şimdi bunu yapıcak mesela atıyorum 125tl kumaş 75tl kendi alıcak belki 10 saat harcayacak bir de oldu olmadı derdi var.

halbuki adam sadece paça yapmadan 7-8tl alıyor aynı parayı 10 paçada kazanıyor o da belki 2-3 saatini alıyor.
ama işte adam biraz çalışssa belki de ben zara'ya polo garage'a gömdüğüm paraları kendisine gömeceğim.

benim eski güzel bir parka vardı astarı değişecek arkadaş kaç dükkan gezdim hiçbir terzi bakmadı bile sonunda bir yer buldum adamın işi buymuş sadece verdim 5-6 gün sonra aldım. 70-80tl'lik paraya sanki dükkandan yeni almışım gibi oldu. kendisi şu an ailenin ve tanıdıkların astarcıbaşısı.

hemen kestirip atmak bana kalırsa yanlış bana kalırsa ölçeklenebilir bir durum var ortada. o sebeple cevaplara katıldığım noktalar var katılmadığım noktalar var.
  • dedim dedim de kime dedim  (11.11.17 14:35:19 ~ 14:37:20) 
Yine, bireysel kendi giyimin icin yapiyorsan her turlu aki okunu gecer, bir sekidle gecmek zorunda en azindan esit kalitede olmasi icin.

Senin vaktinin hic mi kiymeti yok? En idealde internette satin al dugmesine basip adresine yollatiyorsun kapina geliyor, bunun bir bedeli var. Senin "kar ederim" yonteminde ise bir kere yaptirmak istedigin seyi inceliyorsun, her acidan fotografi yoksa ariyorsun, buluyorsun, malzeme ne olabilir diye dusunuyorsun sonra bir gun cikip butun gun o kumaslari ariyorsun, bunun icin yol parasi / benzin harciyorsun, icin kaziniyor disarida yemek yiyorsun sonra kendin icin olcu aliyorsun plan cikariyorsun cikarttiriyorsun... bunlarin hepsi gizli veya acik masraf. zamanin gidiyor, yol parasi harciyorsun, insan bedeni bedavaya calismiyor.

en sonunda he diyecek bir terzi buluyorsun da sana dikiyor, onun oldusu var olmadisi var rotusu var. bunlarin hepsi zaman, masraf. hazirini alsaydin eskitmistin bile. hesabini sadece cebinden cikan paraya gore yapma, o sureyi emegi cok daha verimli gecirebilirsin sonunda.

ha benim hobimdir dersen ona bir sey denmez tabii. ama kar edecegin bir sey yok.

>sanayide adam bana gelip bu makineyi avrupa'da gördüm aynısını %20 fiyatına yap bakalım diyince ben oturup yapıyorum

O mumkun, avrupada iscilik pahali, regulasyonlar sıkı. Sen avrupalinin makinesinin regulasyona girmeyecek idare edecek versiyonunu burada ucuz iscilige TL ile yaptirirsin / yaparsin. Ama bu baktigin kopyalamak istedigin seyler zaten ucuz iscilikle yaptiriliyor. kar marjlari yuksek mi? yuksek hem de cok. ama bunu ise dokmedigin surece (yani scale olmadigi surece) kendin icin bunlari yaptirarak hem daha kotu bir mal elde edersin hem de tekil uretimle oyle emegine degecek bir kar elde edemezsin.

terziler de, yani yapmaya yanasacak terzi ararsan bulursun ama dendigi gibi cogu kapisindan kovuyor cunku herkes ucuza bir sey yaptirma pesinde, adamlar da onunla ugrasmak istemiyor haliyle. emegine degecek fiyat senin kafandaki fiyat degil cunku biliyor. hadi yapti diyelim, sonra begendirmesi var cunku aynisi olmayacak ama neden olmayacagini sana anlatmasi uzun is vs. musteri sonra bu istedigim gibi olmadi diye aglayacak onunla ugras dur. zor is yani. dusun, magazada bile 50 sey "aa ne guzelmis" diye begeniyorsun ama giydiginde uzerinde guzel durmuyor. bu uzerine hic giymedigin bir sey, terzi kusursuz kopyasini dikti diyelim ama uzerinde guzel durmadi. terziye dogal olarak "olmadi" diyeceksin o zaman halbuki belki o sana yakismiyor ama magazada begenmedigini geri asiyorsun, terzide suclu terzi oluyor. terzi olsan sen ugrasir misin?

Ya da soyle diyeyim, ekonomi hesap olsun: 200 e yaptirmak istiyorum diyorsun. Malzemesi 100 olsun. terziye kaldi 100. Seninle ugrasmasi olcusu rotusu en az 15 saati gitti adamin. Bol 100e, saati 6.5 liraya geliyor. O terzi o 1 saatte yaya yaya 2 paca kisaltir onun 3 katini kazanir. terzi olsan begendirme kaygisi olan bir is icin saati 6 liradan en az 10-15 saat calisir misin diger isi gucu birakip? O arada saatte iki paca kisaltsan daha cok kazanirsin zaten kimsenin de agiz kokusunu cekmezsin.
  • robokot  (11.11.17 16:00:40 ~ 16:23:10) 
Katildigim nokta var katilmadigim nokta var

Katilmadiklarim,
*Vakit
Vaktim onemli ama guzel ve ucuz bir urun icin bekleyebilirim eger cidden soguk veya baska nedenlerle acil bir kazak mont almam gerekiyorsa onu zaten hazir giyimden alirim ama ozel yerlerde giymek icin bir urun aliyorsam bunun icin bekleyebilirim. Cok acil bir toplanti cikti bir B mekaninda orasi icinde guzel gorunmem lazim o zaman yine harcarsin parayi ama cidden guzel bir urun icin terzi "bu aralar yogunum bitmesi 2 hafta alabilir" derse ok derim acelesi yok zaten. Benzer sureyi indirim bekliycem diye bekliyorum zaten.

*pacaci terzi Vs butik terzi
Eleman kolaya kacabilir bunu anliyorum ama ozellesmedigin surece herkesin yaptigi seyi yaptigin surece senin yanina yeni terziler acilip piyasayi dusurecekler. Makinelesme de ayni sekilde garip olan makinelesme burada kabul ama mesela atiyorum yiyrcek sektorunde kabul degil. Orada ustayi gormek istiyorsun adam yuksek fiyat dayarsa bu ne diyorsun.
Demek istedigim su diyelim ki pizza yemek istiyorsun simdi istanbul'un en iyi pizzacisi var en iyisi derken herseyi ile iste mekan, yer, ambiyans, lezzet hersey var. Bebek sahilde oturmus 500 layki garanti ortamda guzel bir pizza yedin atiyorum fiyat 100$
Simdi bu yeri begendin guzel ama pizza da guzel pizza o kadar etmez biliyorsun ama mekandan dolayi onparayi veriyorsun ama bunun yaninda o pizza kalitesine yakin pizza yemek istiyorsun arastirdin pizzayi malzemeleri buldun gittin kapinin oradaki butik enerjik genclerin actigi zortingen pizza'ya dedin gencler selam ya ben soyle birsey yedim yapsaniz super olur.
Simdi bu genclerin diyecegi iki sey var
1-Babus biz hamura salcayi vurup uzerine zar zort iki sebze sosis koyup 10 liraya dayiyoruz millete. Bak bu gordugun makine. Buradan saliyorsun pizzayi buradan 8 dakika icinde aliyorsun. 10tl ve 10dk karsiliginda doydun.
2-Ustat bu guzelmis biz buna biraz bakalim biz normalde makine ile calisiyoruz ama deneyelim bakalim nasil olucak.

Simdi 1.secenekte cidden rahat para kazanabilirsin ama sen kazandikca senin kalitende pizzaci hemen acilacak yanina sonra belki 3-4 tane daha. Sonra noldu? player is dead.

Ikinci secenekte ugrastin biraz ustalastin artik eskisi gibi 2 saat almiyor bi pizza yapmak evet pizza artik 25tl ve 30dk ama insanlar doymak icin degil haftada bir iki keyif almak icin geliuor sana aslinda baktiginda eskisinden daha az calisiyorsun ve yaninda acilan pizzacilarin seni taklit etmesi mumkun degil.ve sen istanbul'un en iyi pizzacisi degilsin ama o mahallede herkes misafirini sana getiriyor.

Mevzu bu bana kalirsa.
Not: dolmusta yazdim cumleler dusuk olduysa ozur.
  • dedim dedim de kime dedim  (11.11.17 19:07:27) 
Uzun uzadiya bir cevap yazacagim gece ama bu pek sandiginiz gibi degil.


  • kurnaz  (11.11.17 19:20:54) 
öncelikle o isler öyle degil demek istiyorum.

sektör vermeyeyim babam bu islerin muadili bir sey yapiyor, sürekli özel yapim istekler geliyor.

bunlarin cok azi gercekten özel yapim isteyen insanlar, cogu ucuzcu, bir ürünü ucuza kapatmaya calisan ve isciligin ne oldugunu bilmeyen insanlar.

makina örnegi ile ayni degil bu tarz seyler. siz makina yapiyorsunuz bu makina avrupada 10 bin, siz 7 bine maledip 1000 kar koyabilirsiniz, bu koymaz aliciya. ama bu islerde orjinali 1000 lira olan ürüne 1000 lira kar koyamiyorsunuz. efektif olmuyor bu. ikinizde ayni mesaiyi harciyorsunuz neden fark olsun ki ücretlerde? ülkede terzi sayisi makina mühendisinden az mesela.

elbette bunu isteyen müsteri var ama cok cok az. söyle özetleyeyim 100 kisi özel yapim ürün icin iletisime geciyorsa anca 2-3 tanesi gercekten istiyor, digerleri belese yaptirma derdinde.

he babam özel üretmiyor mu? üretiyor, bir amerikali butige üretim yapiyordu mesela, almanyadan bir designer icin ayni sekilde, son 2 senedir 4-5 sirketin yilbasi ve kutlama ürünlerinin bazi yerlerini üretiyor, hep özel üretimle basladi bunlar. 2 hafta önce en ünlü tv programlarindan biri icin üretim yapti. bu sirketlerin ya da designerlarin marjini veremiyor normal müsteri. verecek olan paraya bakmiyor, kaliteye bakiyor. zaten kalite getiriyor parayi. sizin istediginiz gibi bir kislik palto adamin 1 günü. ara ara yapsa 1 haftada bitecek is. bunun icin ugrasmasi 500-1000 tl en az.

zaten bunun icin size orjinalini alin mümkünse önerisi yapilacaktir, ama illa özel istiyorum derseniz daha kaliteli olur ama para konusunda ucuz olmaz.

ne ucuza geliyor derseniz, bir model varsa elinizde, bu modelden 30 tane üretmek ucuza geliyor. kaliplar ve tezgahlar buna göre hazirlaniyor cünkü. 1 model 20 saatte hazirlaniyorsa 30 ürün 30 saatte bitiyor.

ek olarak tarifle biz hic bir sekilde siparis almiyoruz, ebatlar ve mümkünse model getireceksiniz, modele gerek yok cizimler varsa. yapmakta sikinti yok aslinda ama müsteri iki kroki ile bu seyler yapilabiliyor saniyor, sonra kendi cizdigini begenmiyor.

biz diyorum cünkü cogu iste ben müsteri ile komünikasyon kuruyorum.

olay bundan ibaret, özel üretimde pek para olayina bakilmaz, iscilik ve kalite ön plandadir.
  • kurnaz  (11.11.17 22:33:44) 
@kurnaz
burada bir kavram karmaşası içine düşmeyelim elbette sorudaki örnek üst bir markanın ürettiği bir ürün. bu ürünü üretmek için bir takım özel makine, özel üretim alet edevat hatta el işçiliği gerekebilir. benim dediğim şey şu değil. 'abi bak bu ted baker bunun aynısını 100tl'ye' yap. bu zaten söylenilecek şey değil.

dediğim şey şu ben bu kazağın, ceketin yada polar bir kapşonlu ürünün modelini sadeliğini, modelini beğeniyorum.
teknik kısımlar işte dokuma sıklığı, kumaş yoğunluğu zaten benim algılayabileceğim şeyler değil. kadın giyimde bir çok butik yer görsemde aynı şekilde erkek giyimde neden bu şekilde çalışan insanlar yok?

mesela benim bildiğim karaköy'de bey diye bir yer vardı
www.beykarakoy.com

burayı anlayabiliyorum çünkü kendi designlarını yaratıyor o sebeple fiyatlarının yüksek olması doğal ama bunun biraz daha alt kaliteleri neden çıkmıyor? ben beşiktaş çarşıdaki onlarca terzide neden bunun biraz daha düşük kalitelerini göremiyorum?

eleman benzer konsepti geliştirsin biraz daha uygun fiyatlı sunsun ben zara'ya polo garage'a beymen'e falan gömdüğüm parayı beykaraköy'e gömeyim. hem ben farklı giyinirim hem marka kazanmış olur.

zaten benim veya başkalarının feedback'i ile gelişecek olan marka ya bu model güzelmiş bundan 30 tane falan ürettirelim diye sizin kapınızı çalacak muhtemelen.

bu tür bir tembelliğe, öyle olunca çok pahalı olurlara, o sebeple herkes aynı dükkandan giyinsinlere karşıyım. gerek kalite gerek fiyat düzenlenebilir ve fiyat performansı gayet güzel ürünler ortaya koyulabilir biraz iş gücü ile.
  • dedim dedim de kime dedim  (12.11.17 13:57:18) 
yani isin temel ekonomisini yukarida yazdim neden olmayacagi zaten en temelinde oradan belli olmuyor mu?

Sen en basta ne demissin: göstersem işte 200 falan dese işin içinden çıksak.

200 lira makul gozukmus sana.

1) Bunun malzemesi sence ne kadar tutar?

200 - malzeme = terzinin alacagi para.

2) Seninle ilk konusmaya baslamasi ve son rotusa kadar ortalama kac saatini alir? (butun surec - malzeme getirmezsen malzeme bulma, olcu alma, kaliptir dikmesidir rotusudur begenmedigin detaylari duzeltmesidir hepsi beraber)

(200 - malzeme) / saat = ?

Terzinin bu isi saati ? liraya diger isi gucu birakip yapmasini aklin aliyor mu? Aliyorsa ve mantikliysa bulursun terziyi. Almiyorsa bulamazsin istedigin gibi bir sey.
  • robokot  (12.11.17 19:32:06) 
Benim terzim yapıyor. Gerçi genç ondan dolayı olabilir, ne gostersek ne tarif etsek yapar.


  • cabiday  (12.11.17 20:02:01) 
@robokot
hacı bu mantıkla zaten ülkedeki tüm terzilerin paça yapması lazım.
bende örnekledim kendi tezimi. bir zanaatkar ustalaştıkça hız kazanır. ustalık budur zaten. hiç eli alışmamışsa ilk ürün uzun zamanda çıkar baktı ki ben giyiyorum arkadaşlarım gördü onlar giyiyor hem hız hem para kazanmaya başlar.
diyelim ki 100malzeme 100işçilik az geldi adama o zaman 50tl'lik malzeme gösterir bundan yaparım der. bana uyarsa ok derim.
daha şimdi gezerken gördüm
bak bu columbia polar 260tl
www.columbia.com.tr
bu da marks and spencer polar 150tl
www.marksandspencer.com.tr
tıpa tıp benzeri git decatlon'a 80tl
www.decathlon.com.tr
hatta shirt gibi olanı vardı ben aldım 30tl'ye
demek ki ölçeklenebilir birşey bu. Bu poların malzemesi ne ise bulsam terziye gidip abi bak bunun aynısının kapşonlusu ama önünde de kanguru cebi olsun desem adam bana 1000tl diyorsa zaten bir sorun var burada. kaldı ki biz bunu yaptırmıştık hala da bir sürü klüp yaptırıyor
ör: 1
i.hizliresim.com
biz bunu jack wolfskin'in pahalıca bir ceketinden yaptırmıştık. aldık bir tane götürdük bir terziye adam bize kumaşı bulun dedi götürdük adam süper yaptı. sonraki jenerasyon tasarımları da o yaptı. yakın resmini bulamadım ama yakından bakıcak olursan o desenler baskı falan değil işleme falandı hepsi. baya ayrıntı güzel bir şeydi.

şunu anlarım 'hacı bunla uğraşıcak adam bulman çok zor' ama şuna katılmıyorum 'feasible değil o sebeple yapılamaz'
  • dedim dedim de kime dedim  (12.11.17 20:26:32) 
arkadas olcekleniyor dedigin sey yine seri uretim, seri uretim olduktan sonra tabii ki olceklenir. fabrikayi kurarsin yapar sana gerekirse 50 liraya satarsin yine kar eder.

>hacı bu mantıkla zaten ülkedeki tüm terzilerin paça yapması lazım.

zaten oyle, paran yoksa sana anca paca yaparlar.

>bende örnekledim kendi tezimi. bir zanaatkar ustalaştıkça hız kazanır. ustalık budur zaten.

hiz kazanir da bir limiti var tabii ki. ben yukaridaki zaman ornegini zaten ustasina gore verdim.

ve boyle ustalar tabii ki var istedigin en cilgin seyi sana yaparlar istersen ama senin teklif ettigin paraya istedigin gibi olmaz. 50 malzeme olsun, 150 liraya da olmaz.
  • robokot  (13.11.17 03:40:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.