[]

Yumurta haşlanırken niye çatlar?

İnternette araştırdım ama net bir cevap bulamadım, bu konuda bilgisi olan var mı?
Ayrıca bunu engellemek için ne yapabiliriz?



 
soğuksa çatlar.

oda sıcaklığındakiler genelde çatlamaz.
  • xiii  (08.11.17 19:13:31) 
kaynayan suya soğuk yumartayı direkt bırakırsanız çatlıyor. bi yemek kaşığına oturtup buharında bi süre ısıttıktan sonra yavaşça suya salmanız lazım.


  • elorelia  (08.11.17 19:13:57) 
sanırım sebebi yüksek sıcaklık farkı. yani suyun kaynaması, yumurtanın ise soğuk olması. kaynar suya atılan yumurtanın yüzeyi birden ısınır ama iç bölgeleri hala soğuktur. daha soğuk olan yüzey kendini çeker, sıcak olan yüzey genleşir. çekme gerilmeleri sonucu yumurta çatlar.

bunu önlemek için,
1-yumurtayı soğuk suya koyup sonra suyu kaynatmak
2- illa kaynar suya yumurta atılacaksa yumurtayı dolaptan çıkardığın gibi değil oda sıcaklığındayken kaynayan suya atmak
3- kaynayan suya tuz koyup yumurtayı içine bırakmak

yapılabilir.
  • istanbul kanatlarimin altinda  (08.11.17 19:16:23) 
ya bence cevap bunlar değil, tamamen kabuk yapısıyla alakalı. iki yumurta olsun aynı soğuktan aynı suya girsin, aynı şiddetle bırakılsın biri çatlıyor biri aynen duruyor, al sana kontrollü deney. bence kabukta ince çatlak olunca kaynama etkisiyle olay büyüyor.


  • pamuk helvalar cebe  (08.11.17 19:37:47) 
Yunurta haşlama makinesi olanlar bilir yunurtanın içinde gaz da var o çok fazla genleştiği için çatlıyor.
Bunun için geniş tarafını deliyoruz haşlamadan önce gazın çıkması için.
Eğer delmeyim öyle aparatım filan yok dersen yumurta iyice oda sıcaklığına gelsin ve suyla beraber ısınsın
  • kararsızataletfilozofu  (08.11.17 20:00:50) 
tuz atılır diye biliyorum. emin olamamakla beraber sanki sirke de olabiliyordu tuz yerine.


  • balik kraker  (08.11.17 20:12:14) 
internette okumuştum bugün uyguladım. tuz koyunca çatlamıyor. gerçi geçen hafta tuz koymamıştım o zaman da çatlamamıştı :))


  • burya  (08.11.17 20:22:13) 
Tamamen sans eseri, yumurtanin yapisi ile alakali.

Bununla ilgili deney yapilan bir video izlemistim. Yumurtayi catlatmama ve hani bazen yumurtanin kabugu soyulurken yumurta kabuga yapisir da parca pincik olur ya - onu engellemenin yolunu ariyorlardi.

onlarca test yaptilar farkli yumurtalar, farkli sicakliklar, tuz, karbonat ve diger numaralar... Farkli tip yumurtalar markalar vs.

Sonuc olarak hic biri fark ettirmedi, yumurtanin catlayacagi varsa catliyor. Bazi yumurtalar da ne yaparsan yap kabk yumurtaya yapisiyor.
  • robokot  (08.11.17 20:31:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.