[]

Niye Tüm Telefonlar Rezalet?

Selamlar.

Ya ben önceden iphone kullanıyodum, ama müşterisini mal yerine koyması, sonra itunes saçmalığı, şarjının yarım gün anca gitmesi gibi şeyler yüzünden nefret ettim ve o bozulunca gidip Samsung aldım. Bu alet de bir buçuk sene falan çok iyiydi, yani aradığımı buldum diyordum tam. Bu sefer bu da saçmalamaya başladı. İki buçuk seneyi doldurduk, şarj ömrü iphone kadar berbat olmasa da ilk zamana göre yarıya düştü, sonra gps bozuldu, alet sürekli yavaşlıyor saçmalıyor. Napcaz lan böyle, yok mu hiç düzgün çalışan telefon? Şimdi xiaomi oneplus falan diyenler gelecek onlar da ne olduğu belli değil, bi parçası arıza yapsa muhattap olacağın bir servisi bir şeyi yok, hem radyasyon şeyi yüksek diyorlar SAR değeri mi ne.

Lan bu kadar müşterisi ve getirisi olan bir sektör nasıl bu kadar başarısız olabilir aklım almıyor ya. Smartphone arge bütçeleri muhtemelen tıp araştırmalarından falan daha fazladır, koca sektörde bir tane düzgün çalışan telefon yok? Niye böyle?

 
planned obsolescence
planlı eskitme

Şu ana kadar bu ömrü en fazla yaşayan NEXUS telefonları gördüm. Google üretimi olduğu için olsa gerek, Nexus 4 gibi bir telefon şu an yeni aldığım Samsung ile kapışıyor.
  • Polaroid  (07.11.17 17:48:41) 
basarisiz dan kasit nedir?
telefonlarin artik cikip bi bulasik yikamadigi kaldi yani.
android isletim sistemi benim gozumde cop.
o yuzden androidle calisan hic bir cihazi henuz evime sokmadim, akilli tv haric.
sarj konusunda nerdeyse tum telefonlarda benzer sorunlar yasayacaksin. iphone un da pili sonucta lithium ion ve 1,5-2 sene piller eski performanslarinin nerdeyse yarisina kadar dusuyor.
2 sene once aldigim iphone 6 inin pili artik 5-6 saat anca gider olunca pilini yenisiyle degistirttim 4 ay once. 1 2 sene daha gideri var.
tavsiye istersen ve butcen de varsa, ben olsam su an icin iphone 7 plus alirdim.
normalde plus modelleri sevmiyorum ancak iphone 7 plus lardaki kameralar 7 ye gore cok daha basarili.
neden 7 dersen de su an icin millet elindeki tr garantili cihazlari satip 8 e 10 a gecmeye calistigi icin uygun fiyata bulunabilecek olmasindan dolayi diyorum.
  • rentts  (07.11.17 17:53:40) 
Ben sırf bu yüzden çok para vermeye karşıyım. Nasıl olsa 2 sene sonra çöp olacak neden o kadar para vereyim? Nexus serilerini çok severdim ama onu da bitirdiler. Ucuz yollu saf androidli telefonlar favorim her zaman. iPhonecular gelecek olursa söyleyeyim onu da kullanıyorum ve evet yine de Google'ın saf Androidli telefonlarını tercih ediyorum. Çok stabilmiş çökmüyomuş bilmemneymiş komple yalan.


  • bartman  (07.11.17 18:01:37) 
bence iphone'lar gayet iyi. 4 sene kullandım hala kullanılacak derecedeydi, sattım yenisini aldım. bunu da en az 4 sene kullanmayı düşünüyorum.
pilinin seneler sonra az gitmesi normal. batarya doldur-boşalt yapınca pil performansı düşüyor.

yavaşlamasının sebebi ise uygulamaların sene geçtikçe daha fazla güce ihtiyaç duyması. böylece eski teknoloji bunu kaldıramıyor. ama iphone'larda bu sorunla pek karşılaşmadım.

apple'ın müşteri hizmetleri aralarında en iyi bence.
  • felatunbey  (07.11.17 18:07:11) 
İki seneyi geçti iPhone 6 alalı. iOS 11'e geçince şarj performansı azalmıştı, sonra sıfırdan kurulum yaptım, yemin ediyorum bitmek bilmiyor. Çok telefonla uğraşan biri değilim ama önceki hâline göre net daha iyi. 1 hafta bekleme süresi var neredeyse, önceden 2-3 günde boşalıyordu.


  • i was made for you  (07.11.17 18:11:03) 
1.5 sene önceki telefonlarla şimdikiler arasında stabilite açısından çok fark var, cihazlar teknik açıdan belirli seviyeye ulaştı ve bin liraya alacağın bir telefon bile temel ihtiyaçlarını dertsiz karşılar.

gel gelelim sen bir telefonu 5 sene kullanmak istiyorsan aradığını bulamazsın. planlı eskitme tartışılır bir konu, katıldığım kısımları var ama o kadar basit değil. teknoloji tam da o bahsettiğin arge yatırımları sayesinde o kadar hızlı gelişiyor ki 2 sene önceki cihazı günümüz teknolojilerine(yazılım, donanım birlikte) uydurman mümkün olmuyor. ya da mümkün oluyor ama bu sefer arge maliyetleri daha da artıyor. eh, kimse bu işi babasının hayrına yapmadığı için biraz eskide kalmış cihazlara destek vermektense geleceğe yatırım yapılıyor.

bu işin bir de moda-trend kısmı var; telefon artık en temel kişisel lüks oldu. insanlar sadece kullanışlılığı için almıyorlar ve bu da piyasanın senin istediğin şekilde, uzun süreli kullanım için, uygun olmayan bir şekle sokuyor. satıcının derdi daha fazla telefon satmak ve insanların büyük kısmı yeni telefonu sırf "yeni" diye alıyorken şirketlerin karı bırakıp daha maliyetli yolu seçmesi çok mantıksız olur.

bu böyle gitmeyecek tabii ki, teknolojinin ilerlemesi durmaz ama insanların ilgisi başka yerlere kayacak ve o zaman cep telefonu kullanışlılık açısından değerlendirilecek. muhtemelen giyilebilir teknoloji ürünleri tarafından açılacak bu çığır ama o zamana kadar bu rüzgarın karşısında durmaya çalışman gerekecek; bu da piyasadaki butik üreticilere yönelmeyi gerektiriyor.

iki yol var: ya telefona az para verip her sene değiştireceksin ya da çeşitli yollardan "nispeten" uzun ömürlü telefonlara yöneleceksin. ilk seçeneği "sar mar" sebepli geçtiğini düşünürsek -ki dünyada akım bu yönde ilerliyor, o telefonlara erişim daha kolay olacak yakında- yazılımsal açıdan kendi çeşmesinin başında duran google pixel telefonlara bakman gerekecek. en büyük sorun şu; bunların da parçası arıza yapsa muhatap burada yok. android one projesine dahil bir telefon almayı seçebilirsin ama o da orta-alt seviye bir cihaz olacağı için donanımsal açıdan ne kadar uzun süreli kullanışlı kalır bilemeyiz.

cihazlar teknik açıdan belirli seviyeye geldi dedim, 2bin liraya alabileceğin bir telefon -an itibariyle orta seviye telefon piyasası burası- mevcut android sürümüyle "sonsuza kadar" bozulmadan çalışabilir. en fazla 1 sene daha güncelleme alacak bu cihaz ama 2 sene sonra sen bu telefonu kullanırken android'te bir güvenlik açığı tespit edilirse sendeki telefon güncellenmeyecek(çünkü üreticiler parasını buraya harcamak istemiyor demiştik) ve sen yine memnuniyetsiz kalacaksın. yani herkes telefonu günübirlik kullanıyorken senin bir telefonun suyunu sıkıp içme isteğin pek tatmin edilemeyecek. durumun can sıkıcı olduğunu konusunda haklısın ama bu rüzgarın karşısında durmak mümkün değil şu an için.

anlayacağın; sektör başarısız değil, tam aksine müthiş bir ilerleme var. işin sana göre başarısızlık olan kısmı aksine tam bir pazarlama başarısı. nasıl ki 4-5 sene önce "ben tuşlu telefon kullancam" diye ortalarda gezinen kitle mecbur kaldıysa sen de kalacaksın. o yüzden bence mantıklı şekilde ayak uydurmaya çalış derim, naçizane.

ne yapıcaz sorusuna senin kullanım niyetine uygun olacak şekilde yine naçizane bir şeyler demek gerekirse...
bütçenin el verdiği en yüksek samsung ya da apple telefonu alıcaz. şu an için bu iki telefonun amiral gemileri en çok satılan modeller ve bir telefon uzun süre güncelleme alacaksa o telefon en çok satılan telefon olacaktır. android ve ios aleminin en çok satılanları bunlar, haliyle en uzun süre güncelleme alacak cihazlar bu markadan çıkıyor. sony güncelleme konusunda başarılı ama çok sık telefon çıkarttığı için sırası eskiyor, normalde güncelleme konusunda en başarılı 3. parti üretici ama mecburen geriye düşüyor. lg'nin güncelleme karnesi zayıf, htc'nin geleceği zaten belirsiz. huaweii büyük oynamaya yeni başladı, beklemek lazım. keza nokia yeniden doğma peşinde, görmek lazım. geri kalanlar zaten küçük oyuncular(çin şürekasını saymadım dediğin sebeplerden ötürü).

"android stabil değil" algısı vardı, böyle bir şey kalmadı artık. samsung telefonlarda rehbere girince telefon kasıyordu, düşün yani, telefonu telefon yapan özelliği kullanamıyordun. artık durum bu kadar vahim değil, geçen senenin en iyi telefonlarından samsung s7-s7 edge samsung'un dönüm noktası oldu ve o telefondan beri çıkan yeni cihazlar -patlayan note 7 dahil- normal kullanıcı için hatasız bir deneyim yaşatıyor.

bu arada, bana kalırsa tüm bunlar arasında en büyük problem bu telefonların fiyatı. demesi kolay geliyor note 8 al derken, 5bin lira olduğu aklıma gelince utanıyorum söylediğime. ben hala bir telefona 2 bin lira vermenin ne kadar enayice olduğunu düşünüyorum ama dedim ya rüzgarın önünde durmak imkansız diye, yapacak bir şey yok.
bu açıdan bakınca s7-s7 edge şu anda 2500 civarlarına resmi distribütör destekli satılıyor; üst seviye özellikler için(kamera, estetik vs.) alınacak en mantıklı telefon diye düşünüyorum.
  • Bruce  (07.11.17 19:18:40) 
O radyasyon sar mar davaları hikaye hocam. Çoğu siteden model kıyaslaması ile bahsettiğin değerlerin piyasa telefonlarıyla aşağı yukarı aynı seviyede olduğunu görebilirsin.

İyi bir satıcı bulursan da muhatabın olur. Ben Xiaomi redmi note 3 pro kullanıyorum 1 senedir. Aldığım fiyat 800 tl idi, hala stabil 1 şekilde çalışıyor, bataryası gayet iyi vs. Alırken "zaten 800 tl ne bekleyeceğim ki" dedim ama her geçen gün şaşırtmayı başarıyor. Yedek parçası, ki en pahalı olan ekran, ali expresste 20 dolar. Türkiye'de üstüne kar bindirip satanlar da mevcut. 20 30 tl işçilik verip değiştirtemeyeceğin parça yok.
  • materyalist imam  (08.11.17 16:48:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.