[]

excel uzmanlarına bir soru

merhaba, depoya giren ürünlerin stok durumunu excel'den takip edeceğiz fakat yüzlerce ürün olacağı için aynı ürünleri tekrar tekrar girmenin önüne nasıl geçebiliriz?

birebir aynı ürün olursa excel tamamlıyor oradan anlarız da benzer isimli ürün olursa bunu anlamıyor. mesela "kırmızı tükenmez kalem" ile "tükenmez kalem kırmızı" gibi.

tavsiyeniz nedir?

 
Bunun için algoritma yazmak lazım, ki o ileri seviye bir çözüm olur.

Verdiğin örnek için kelime bazlı parçalama yapıp dosya içinde eşleştirme yapılır ama bu küçük bir örnek olduğu için %100 başarı sağlamaz.

Önerim : Malzeme tanımı yapan kullanıcılar yetkilendirilebilir, tanımlamadan öncelikle listeye göz atarlar.
  • cakabo  (07.11.17 17:35:43) 
Depoya giren ürünlerin bir kodu yok mu. Her ürünün tekil bir kodu olmalı. Depo, gelen ürünleri neye göre içeri alıyor?

Bunu excel ile çözmek yerine daha en başta ürün depoya girerken çözmelisiniz. Stoklarınıza giren ürünlerin model adı, barkod numarası vs gibi kodları olmalı. Ve ürün deponuza geliyorsa bir irsaliye ve çeki listesi olmalı. Ürünleri stoklarınıza direkt olarak bu kodlara göre almalısınız.

Diyelim ki çok küçük bir işletmesiniz ve kendi stoğunuzu kendiniz tutacaksınız. O zaman size tavsiye bir barkod okuyucu edinin. Ürünlerin barkodunu okutarak stok kaydı tutun. Böylece ürün bazlı elinizde hangi üründen kaç adet var bilirsiniz. Diğer türlü işin içinden çıkılmaz.
  • sarap dumani  (07.11.17 17:45:21 ~ 17:46:14) 
@cakabo;

teşekkürler fakat tam anlayamadım, ctrl+f ile kontrol edip öyle mi girsinler demek istedin?
  • tolga asp  (07.11.17 17:45:29) 
CTRL+F bir çözüm olabilir.
Depoya giren ürünlerin tanımlarını ben yapıyorsam aşinalık oluşur zaman içinde ve "tükenmez kırmızı kalem" görünce "kırmızı tükenmez kalem" tanımladığımı hatırlayabilirim.

Otomasyon çözümü biraz daha kompleks dediğim gibi.
Yine de bir deneme yapmak istersen özelden ulaş bana.
  • cakabo  (07.11.17 17:48:36) 
@sarap dumanı;

barkod mantıklı ama demirbaş ve barkodsuz ürünler çok fazla, barkod basmak olmaz.

ücretli program almak yerine excel üzerinden yapıp listeyi istediğimiz gibi şekillendirebilirmek daha cazip geliyor.
  • tolga asp  (07.11.17 17:49:08) 
eğer giren ürün çeşidi hiç bir zaman değişmeyecekse ve tek seferlik tüm ürünleri yazmayı problem etmeyecekseniz combo box yapabilirsiniz. Böylece giriş olacağı zaman bunu excel'e ekleyecek kişi "kırmızı tükenmez kalem" için "tükenmez kalem kırmızı" yazamaz, combo box'tan "kırmızı tükenmez kalem"i seçerek ilerlemek zorunda kalır.


  • unionall  (07.11.17 17:55:42) 
@unionall;

combobox içinde arama yapabiliyor muyuz peki?
  • tolga asp  (07.11.17 18:02:04) 
evet çok kısa bir vba kodu ile yapabilirsiniz. şu sayfada anlatmış:

www.extendoffice.com

ilgili vba kodunu da aynı sayfada bulabilirsiniz.
  • unionall  (07.11.17 18:12:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.