[]

Uk de torpil var mı ?

Orada doktora yapan bir arkadaşım eğer tanıdığın güçlü insanlar varsa sırf o networkden iyi yere gelebilirsin dedi .Bunlar bazı sınavlarda başarısız dahi olsan seni iyi bir yere sokabilir dedi .Yani bir nevi torpilin olduğunu söyledi ..Ne düşünüyorsunuz ?




 
elbette var.

nufüzlu aileler her zaman seni istedigin yere sokar. bir cok high profile ailelerin cocuklari ivyde okur mesela, bunlarin bir kismi gercekten iyi egitim aldigi icindir ama büyük cogunlugu tanidik.

ek olarak illa safi tanidik olmasina gerek yok. amerika ve ingilterede özellikle salliyorum bir alanda cok iyisin, diyelim ki malzeme biliminde, ve notlarin bu alan haricinde kötü, ek bir basarin yok ama sipesifik bir noktada cok ilginc bir düsünce tarzin var ya da basarin var. salliyorum mit/harvarddan bir hoca ile calistin ve sana hayran kaldi, tek maili ya da telefonuyla buralara gidebilirsin.
  • kurnaz  (05.11.17 13:25:06 ~ 13:28:11) 
Tabii ki var ama epeyce küçük bir azınlık için var.


  • fever  (05.11.17 13:26:14) 
Torpil olmayan yer yoktur sanıyorum. İskandinavya'da da var evet.

Yalnız Türkiye'deki gibi yürümüyor torpil işi. Mesela bir iş başvurusunda orada çalışan tanıdığı olan swede ile torpilsiz bir göçmen ikisi de iş tanımına uyuyorsa swede olan girer işi kapar. İstersen kralın yeğeni ol yine de iş tanımına uymayan biri olarak o işe giremezsin. Bizde atıyorum tamamen Egm içinde kriminale polis alınacak mesela, pomemli kimyager vardır, torpili yoktur, giderler tarih öğretmeni torpilli pomemliyi alırlar. Hatta birimin müdürü pomemli sevmiyordur, gider pmyo'lu alır. Liyakatin pek bir önemi yoktur.
  • bos gezenin bos ustasi  (05.11.17 14:37:17) 
@bos gezen

isvec örnegini birebir bilmedigimden cok farkli oldugunu sanmasam dahi onu eliyorum ama amerika, ingiltere, almanya avusturyada o isi bilmeyen alakasiz kisi o ise girebilir. torpil bu zaten.

türkiye kadar bariz ya da cok olmaz bu bambaska bir sey, bazi seyleri herkes bilir ama laf edemez, ama eger olaylar ciddi hal alir skandala dönerse islerini kaybedebilirler.
  • kurnaz  (05.11.17 14:45:34 ~ 14:47:26) 
/Kurnaz

Bu söylediğin şekilde şöyle bir örnek verebilirim burası için; sınavlardan düşük puan alan bir öğrenci var mesela, burada kursu sınav puanı düşük dahi olsa hoca inisiyatifinde mezun edilip sertifika alabilir. Çünkü burada her şeyin göstergesi sınav olarak görülmüyor. Elbette bu noktada öğrencinin kursiyerin hoca ile olan birebir ilişkisi devreye giriyor.

Ama ben abi kardeş bile biliyorum burada birbirine torpil yapmayan. Kardeş sosyalden yardım alıyor, kurum git kendine çırak olabileceğin yer bul diyor, abi yanına çırak olarak alıyor kardeşini. İşe gelmediği günlerde yoklama kağıdında yok yazıyor kardeşini. O günler için o kardeş para alamıyor sosyalden veya hesap vermek zorunda kalıyor vs.

Yani torpil olsa dahi bizdeki seviyeye erişmesi mümkün değil bence.
  • bos gezenin bos ustasi  (05.11.17 15:14:35) 
@bos gezen

Torpilin varolmadigi varolmayan orneklerden degil oldugu ornekleriyle kanitlanir. Varolmamasi ve verdigin ornek olmasi gereken zaten. Black swan olayi gibi. Tum kugular beyazdir onermesini tek bir siyah kugu yikar gecer.

Torpil vardir dunyanin en gelismis ulkelerinde dahi, ama bizimki kadar aleni ve korkusuzca ek olarak yaptirimsiz olmaz ortaya cikinca.
  • kurnaz  (05.11.17 15:26:13) 
Bahsettiğiniz şeye torpil değil referans denir, torpil ve referans farklı kavramlar. Referans birinin başarılı olacağını taahhüt etmek gibi bir şey, o kurum da o kişinin görüşlerine önem veriyor ise gayet normal, torpilde bunlar yoktur. onun için referansın etik olarak bir sorunu olmaz.


  • gezegen olan pluton  (05.11.17 15:39:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.