[]

e-ticaret sistemi yazmak (datayı serverside mı clientside mı tutmak)

bunca eticaret sistemi varken niye yazıyorsun demeyin, oyalanacak bir şeyler yapmaya çalışıyorum.

sepet datasını ve sipariş sürecini siz olsanız nasıl yönetirsiniz?

iki seçenek var;

- sepetteki her hareketi server-side biriktirmek ve en son sipariş tamamlanırken de birikmiş datayı "onaylandı" pozisyonuna getirmek.

diğer seçenek de

- kullanıcının tüm sepet hareketlerini client side tutmak (localstorage ile ürün id'lerini tutarak), en son kullanıcı siparişi tamamlarken işi backende alıp işlemleri tamamlamak ve ilk kez o an veritabanına kayıt girmek.

 
Urunleri ofiste is bilgisayarindan sepete attim. Eve giderken yolda aklima geldi, cep telefonundan yeni bir urun daha ekledim sepete. Sonra eve gelip evdeki bilgisayardan siparisi tamamladim.

Bu senaryo icin server side tutulmasi daha mantikli gibi.
  • crown  (04.11.17 21:23:39 ~ 21:24:18) 
müşteri açısı dışında;

bilgilerin serverside tutulmasının bana da ek olarak şöyle faydası olacak; bir müşteri sepetine neler ekledi, hangi aşamadan sonra siparişten vazgeçti, belki de niye vazgeçti gibi dataları da biriktirebileceğim.

en azından session'da datayı tutup belirli aşamalardan sonra tüm session datasını database'e aktarabilirim sipariş tamamlanana kadar.
  • tchuck  (04.11.17 21:25:24) 
stackoverflow.com

net bir cevabı yok önceliklere göre karar verilebilir. güvenlik konusu ilginçmiş ama client ta tutunca kullanıcının fiyatı değiştirebileceği aklıma gelmezdi
  • acan99670  (04.11.17 22:31:04) 
server-side farzdir, client-side gereksiz hipsterlik.


  • lanc  (04.11.17 23:12:30) 
server side +1
guest checkout için de altyapıyı ayarlamak lazım ama, cookie ile id tutup backend'de geçici kullanıcı gibi bi muamele yapabilirsin. hatta guest iken giriş veya kayıt yapıldığında sepetleri birleştirecek bi dalga da lazım.

  • yuto  (05.11.17 00:12:09) 
clientta tutunca müşterinin fiyatı değiştirmesinin bir önemi yok aslında. müşterinin sepette tuttuğu sadece ürünün id'si olmalı zaten, fiyyatı api üstünden serverside kontrol ettmiek gerek.


  • tchuck  (05.11.17 00:26:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.