[]

Türk Mitolojisine Nereden Başlasak?

Duyuru sakinleri;

Son günlerde bu Türk mitolojisine bir merak saldım ki sormayın. İnternette bulabildiğim yazı, makaleleri mümkün olduğunca okumaya çalışıyorum.

Bana sağlam kaynaklar önerebilecek olan var mı? Her şeyini öğrenmek istiyorum bu harika mitolojinin. Motiflerini öğrenmek, motifleri okuyabilmek, şaman inancı ve bu inanç doğrultusunda gelişimini öğrenmek istiyorum ama nereden başlayacağıma dair bir fikrim yok. Sadece internette bulduklarımla pek olmuyor.

Şöyle güzel bir kitap, belgesel falan var mı? Türk Mitolojisi adında iki ciltlik bir eser buldum internette ararken. Zaten pek kaynak yok gibi.

 
atsizcilar.com falan duruyodur belki:)
haci isin asli bence su ki, bozkirda yari gocebe mitoloji zor biraz.
yerlesik toplum olmasi lazim, eski yunan gibi mesela, siniflar mulkiyet olmali, kanbagi asiret yerine mulkiyet merkezli "hukuk" olmali filan.
  • rusdemezale  (03.02.10 15:36:29) 
bozkırda mitoloji olmaz diye bir şey yok. Türk mitolojisi oldukça ilginçtir. Alev Alatlı'nın burda kimse yok mu serisindeki kitaplardan birinde, türk mitolojisi ile grek mitolojisinin çok güzel bir karşılaştırmalı incelemesi vardı. Eğer akşam fırsat bulursam bakar söylerim hangi kitapta olduğunu. Ama tabi o gerçek bir kaynak değil, sadece bir inceleme yazısı.


  • kahvegibi  (03.02.10 15:59:17) 
Gök tanrı ile konuştum, var Türk mitolojisi. Sadece bilinmiyor, bilinmesi gerek görülmüyor, unutuluyor.

Yarı göçebe yaşamak neden mitolojinin oluşmasını engellesin ki? Göçebe yaşayan adam inanacak bir şeye ihtiyaç duymuyor mu? Bir gök tanrı vardı, sonra bizimkiler "islama çok benziyor" diye islamiyeti mi kabul ettiler? Bunun ötesi yok mu? Onlarca yazılmış destanlar var, motifler çizilmiş; ejderhalar, ying-yanglar, kurtlar, kartallar yapılmış. Nasıl bunlara yok diyebiliriz ki? Kim peki o zaman bu Umay? Asena, Ülgen, Yer Su, Erlik han kim? Tengricilik inancını nasıl yok sayabilirsiniz?

Sorum hala geçerli. Her türlü kaynak, bilgi kabulüm.
  • gyroscope  (03.02.10 17:25:30) 
dede korkut hikayelerini okuyabilirsin roman tarzı ama içinden bilgi de edineblirsin


  • Patton17  (03.02.10 18:23:09) 
Mitoloji hakkında okumak ve düşünmek niyetiniz varsa, bir de Bedrettin Cömert'in Mitoloji ve İkonografi kitabına bakın; Türk mitolojisine değinmese de bakış açısı, anlayış vb. bakımından yetkin sayılmaktadır.


  • uyuklayankedi  (04.02.10 02:00:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.