[]

diş tomografisi+gebelik

bugün diş tomografisi çektireceğim şu an da gebelik şüphesi yok ama bundan sonraki süreçte planlıyorum. bu tomografinin vücudumdaki olumsuz etkisi ne zaman geçer. uzun bir süreç mi bir iki ay gibi yoksa bir iki günde geçer mi? aramızda bilgisi olan var mı?




 
Çok mu lazım? Bir tane diş için 1000 röntgen gücünde radyasyon yemek gereksiz geldi.


  • i was made for you  (01.11.17 16:29:20) 
@i was made for you

Vakayla ilgili herhangi bir bilgi olmadan bu sekilde yorum yapmak bence hoş değil. Sonuçta isteyen hekim hastam gitsin biraz radyasyon alsin diye istemiyor o tetkiki, gerekli duyduğu icin istiyor. Diş hekimi değilim ya da orda okumuyorum ama tıpta okuduğum icin ve dis tomogrofisi cektirdigim icin biliyorum ki özellikle 20lik diş gibi çene cerrahilerinde ameliyat edilecek dişin komşulugundaki sinirleri ve bunlar arasindaki mesafeyi gorebilmek icin normal film yeterli olmuyor, 3 boyutlu görüntüleme alabilmek icin bt cekilmek gerekiyor. Ayrıca diş tomogrofisi normal tomogrofiye gore cok daha az radyasyon yayan bir yontem(bu konuda hekimimin bana aktardığını ve internetten baktığım kadarini biliyorum). O yüzden yapmaniz gerekli mi sorusunu sormaniz bence biraz yanliş.

Soru konusunda da bildiğim kadariyla radyasyonun sonradan bi etkisi olmuyor ama tekrar bi bakayim ona
  • nundu  (01.11.17 16:38:33) 
@nundu zaten konu ile ilgili tereddütlüyüm. O yüzden buraya sordum ama hekim olarak bilgi verince içim biraz daha rahatladı.

@i was made for you gerekli olmasının sebebi kanal tedavisi bir ay önce yapılmış dişimin ağrıması. doktor kökte kırık oluşmuş olabilir diyor. kırık varsa o dişin yolu çekim diyor ama yoksa ne yapıcaz onu da bilmiyorum açıkçası.
  • comeon  (01.11.17 16:45:41) 
@nundu,

Dediklerin teoride mantıklı ama tüm hekimler aynı yetenekte ve bilgi seviyesinde değil. Boş yere radyasyon içeren tetkikler isteyen çok doktor var. "Hahaha şu gitsin de biraz radyasyon yesin" diye düşünmüyor tabii ki ama hasta radyasyon yemiş yememiş umurunda da değil. Bak mesela arkadaşın çenesinde sorun falan yokmuş, kanal tedavisi büyük ihtimalle düzgün yapılmamış, şimdi de tomografi isteniyor.

----
@comeon,

Şimdi araştırdım ben de, hamile olman durumunda bile CT taramasının direkt bebeğe doğru yapılmadığı sürece bir zararı yokmuş bebeğe. Yani hamilelikle ilgili bir sıkıntı yok gibi. Ancak sen her türlü yiyeceksin o radyasyonu diş CT'si normal CT'den daha az radyasyon yaysa bile.

Karar senin tabii ki ama kendim ne yapardım onu da yazayım. Çok param varsa MR çektirirdim, yoksa da bir iki hekimden daha görüş alırdım.
  • i was made for you  (01.11.17 16:54:57 ~ 16:56:58) 
tomografi dedigin sey rontgen mi? o zaman etkisi film cekildigi anda gecer. rontgen iyonize radyasyonu bir anlik basar, o arada bu radyasyondan etkilenecek herhangi bir hucre dnasi varsa o etkiyi alir, ama film cekildigi andan itibaren biter, vucudunda kalan bir sey degil yani.

eger filmden once vucuduna IGNEYLE bir sivi zerkettikleri cinsten bir film yontemiyse (dis icin boyle bir yontem uygulaniyor mu bilmiyorum) o zaman doktora sormakta fayda var, 2-3 gun cok ortalikta dolasma diyebiliyorlar onlem olarak. ama seninki boyle bir sey degildir.

perspektife oturtmak icin soyle soyleyeyim: dis rontgeni aninda maruz kaldigin radyasyon bir gunde dogal olarak dogadan aldigin radyasyondan dusuktur. baska bir ornek: 2 saatlik bir ucak yolculugu yaparsan dis rontgeni cektirmis kadar ekstra radyasyon alirsin.

yok onun 1000 kati obrunun milyon kati diye korkutulmuslara pek itibar etmeyiniz. normal gogus rontgeninin 4 te 1i kuvvettedir.

eger 3d tomografi ise bundan bir tik daha fazladir, 1.5 kati kadar, 3 saatlik ucak yolculugu gibi dusun. ayni hesap.
  • robokot  (01.11.17 20:06:06 ~ 20:11:59) 
@robokot teşekkürler açıklama için. 3d sanırım 35 numaralı dişin tomografisini çektiler.


  • comeon  (02.11.17 16:24:59) 
ister tomografi olsun ister röntgen olsun çektirdiğiniz anda radyasyon etkisi olur, daha sonra biriken bir problem olmaz. ayrıca diş tomografileri tıp alanında kullanılan tomografilerden çok daha az radyasyona neden olan farklı bir teknikle çekilmektedir.
dişinizle ilgli sorunu gidermeden de gebelik planlamamanızı tavsiye ederim. çünkü gebelik sürecinde bir problem olması halinde müdehalesi çok daha büyük sorun olacaktır.
rahatlıkla istediğiniz radyolojik tetkiği yaptırabilirsiniz. doğru teşhis olmadan doğru tedavi de olmaz.
  • iphone allerjisi  (02.11.17 19:06:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.