[]

spor yapan kişi beslenmesi

ilk defa gym tarzı bir spora başladım, elim ayağım birbirine dolaşıyor. eskiden takım sporu yapardım her istediğimi yerdim formumu korurdum. şimdi sporu bırakıp masa başında olunca insan istemediği şekillere giriyor. iki-üç-beş defa kendim spor yapıcam dediysem de olmadı bende malum yerlere gitmeye başladım.

şimdi spor olayını anlıyorum ama bu beslenme kısmı cidden ne kadar önemli ne için önemli onu anlayamıyorum. yani günde 1 saat antreman yapan bir insan düşünelim ve bu insan ;
a) istediği şeyleri istediği vakitte yesin ör: pasta, hamburger, dondurma, börek, çikolata, cips, bira vs (tabi olayı abartmak yok sadece canı istediğinde yiyor)
b) olması gerektiği gibi yesin ör : sabah kahvaltı spordan önce karbonhidrat spordan sonra protein akşam 7'den sonra birşey yok doğal olarak spor öncesi ve sonrası öğle ve akşam öğünleri oluyor. herhangi bir şekilde abur cubur bira patates türevleri vs yok.

şimdi bu durumda b şıkkındaki yaşam formu 3 ay gibi bir sürede sonuç alırken b şıkkı 5-6 aya sarkıyor değil mi? bu mu acaba sonuç?

bir diğer soru ;
şimdi tüm gün koşuşturma içerisinde olan ben için hazır gıda dışında birşey tüketmek mümkün değil ev yemeği de olası değil malesef çünkü sabah evden çıkış 7 akşam dönüş 11 öyle bir hayatım var.
şu şekilde beslenmeye başladım spora başladığım için ne kadar doğru onu sorayım dedim,
sabah,
sade veya sütlü kahve eğer istenirse ve vakit varsa kepekli ekmeğe beyaz peynirli sandviç işte domatesli falan
öğle,
spor saatine yakın makarna genellikle sebzeli, olabildiğince kahve içiliyor
akşam,
spordan sonra direk löp et yani biftek veya tavuk ızgara hali ile kahveye devam

7-8'den sonra olabildiğince birşey yok belki alırsam muz,elma veya bir adet bitter çikolata.

şimdi günler böyle geçmeye başladı bu mantıklı mı? onu sorayım dedim.

 
Sana beslenmenin önemini şöyle bir örnekle açıklayayım, daha iyi anlarsın: Hiç spor yapmayıp tüm gün istediği her şeyi yiyen adam, her gün bir saat antrenman yapıp istediği her şeyi yiyen adamdan daha sağlıklı yaşar.


  • angelus  (31.10.17 00:19:07) 
@angelus

spor yapmak zararli yani?
  • baldur2  (31.10.17 00:29:57) 
Beslenme kötüyse, sporla birlikte artan ihtiyaçlar yeterli değilse karşılanamıyorsa evet zarar verir.


  • angelus  (31.10.17 00:32:54) 
bu bir süreç ve -risk faktörlerini zorlamamak kaydıyla- fiziksel dönüşüm ile beraber neyin iyi gelip gelmediğini tabir-i caizse vücudunu dinleyerek kendin görecek ve bileceksin. Elbette b seçeneği daha zorlu bir yol, daha doğrusu a şıkkı ile kısa bir dönem sonuç alacaksın ve orada kalacaksın. Sonra b seçeneğine döneceksin ve bir dönem yine yol alacaksın ve oradan da daha iyi yollar bulacak-deneyeceksin ve geçmişe dönüp baktığında a seçeneğinin ayrıntılarında değişik yanlışlar bulup onları düzelttiğini göreceksin.

Gün boyunca dışarıda olman baya zorlaştıracaktır hedefine ulaşmayı, daha doğrusu daha özverili olman gerekecektir. Bu konularda istikrar çok önemli ayrıca, bayram vs. tatiller, arkadaş-dost gezmeleri tozmaları, özel etkinlikler ve keyfi kaçışların spor ve beslenmeyi minimum olumsuz etkilemesi gerekiyor (mekanlardaki sağlıksız yemek vs., akşam-geceleri alkol alımı, ayrıca düzenli uykunun ihmal edilmesi gibi).

NOT: Spor kısmına hiç girmeden beslenme özelinde yaşam tarzına dair kısaca bu dediklerimin canlı bir örneği olarak bundan daha sert aşamalardan geçtiğimi söylemem lazım. İlk önce alkol-sigara ve sporsuz ve kötü beslenmeli dönemden, alkol-sigaralı-kötü beslenmeli ama sporlu döneme geçip bir dönem sonuç aldım ve orada duraklayyınca beslenmeyi yola koydum, çok ciddi sonuçları o zaman almaya başladım, sigarayı bırakıp alkolü de sosyal içici moduna indirgeyince istediğim noktaya daha rahat ulaştım. Ama bu süreç boyunca antrenmanımda özellikle ağırlık artırma ve bilinçlenme konusunda baya dönüşüme uğradı.
  • candanag  (31.10.17 12:22:48 ~ 12:25:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.