[]

Hisse senedi alırken piyasa fiyatlı alış?

Önceki duyuruda da yazmıştım, öğrenmek istiyorum yavaş yavaş okumalara da başladım.

Şimdi 32 lira fiyatlı hisse senedi "piyasa fiyatlı alış"ta 38 lira oluyor. Bu şu mu demek;

birisi 38 liradan satarım demiş, hemen almak istersen buyur bu fiyattan al. yok 32 liradan almak istersen teklifini yap, biraz bekle.

doğru mu anladım yoksa farklı bir durum mu var ? "en iyi fiyattan satın alma" diye geçiyor her yerde. satıcı için en iyi fiyat galiba bu.

deneme amaçlı 1000 liralık bir alım yaptım, limiti kendim belirleyerek. Böyle devam mı edeyim? piyasa fiyatlı alımlara hiç bulaşmayayım mı?

 
Bakkalda ekmeği 1 liraya satıyorlarsa neden 1.25 verip almaya çalışıyorsunuz? Zaten piyasa fiyatından fazla fiyat yazsanız da yanlış bilmiyorsam piyasa fiyatından alım yapıyor. Şöyle sistem:

X Hissesi :
10 lirada 50 alıcı var, 11 lirada 45 satıcı
9 lirada 100 alıcı var, 12 lirada 90 satıcı

Bu hisseye sen serbest fiyattan 50 tane al bana dersen gider tüm 11 liraları alır, gider 12 liradan da 5 tane alır. Piyasa fiyatından 50 tane al dersen 45 tane 11'i alır, 5 tane de 11'e 5 tane alıcı var der.

11 lirada 5 alıcı 12 lirada 85 satıcı
9 lirada 100 alıcı,13 lirada 250 satıcı olur tahta.

Satarken de tam tersi. Satarken de alırken de piyasa fiyatından almak en doğrusu benim açımdan.
  • mytonn  (30.10.17 16:35:44 ~ 16:36:35) 
32,00 lira alışı olan bir kağıdın o an satış fiyatı 32,02 tl dir, piyasa fiyatından alış emri verirsen o an sana 32,02 tlden alır. Dediğin gibi 38 tl den alması için tam senin alış talimatı verdiğinde fiyatta bir fırlama olmuş olması lazım ki bir talihsiz bedevilik durumu söz konusudur.
Sen çok uzun vadeli yatırım düşünüyordun. Alış fiyatından alış yazdırırsan sıraya girersin ve fiyatın artıp sıranın sana gelmeme ihtimali vardır. Alıp almadığını takip etmen gerekir. Takiple uğraşmaman için piyasa fiyatından alman uygun olur.

  • oguz altun  (30.10.17 17:00:37) 
piyasa fiyati demek su demektir: sen bu fiyati gormene cok yakin bir sure once, birileri bu fiyattan alisveris yapti. en son alis veris yapilmis olan fiyat budur.

sen almaya gittiginde hala o fiyattan satan varsa alirsin. yoksa en ucuz kim satiyor ona bakarsin, diyelim 32 ye satan kalmamis ama 33e satan var. sen onu 33e aldigin anda o hissenin fiyati 33 olmus olur cunku son alisveris o fiyattan yapildi.

o kadar onemli degil benim icin diye bekleye de bilirsin. beklemenin anlami sudur: 33 liraya satan adama sen diyorsun ki "cok pahaliya satiyorsun haci, 32 ye satarsan alirim (o fiyatta emir girdiysen).

standart bir yontemle pazarlik gibi dusun.

Genelde market derinligi perdeler arkasinda suna benzer:

www.baranalyzer.com

yesiller almak isteyenler (barlarin uzunlugu toplamda kac tane o fiyattan alinmak istedigini gosteriyor)

kirmizilar satmak isteyenler

farkindaysan almak isteyenler ucuzdanalmak, satmak isteyenler pahalidan satmak istiyor. dogal olani bu.

mesela burada (bu BIST grafigi degil ama oyleymis gibi yapalim) 1651 den 130 hisse alinmak isteniyor. (yesil 130 a bak)

1651.25 fiyatindan satilmasi istenen ise 372 hisse var.

son alisveris 1651 den yapilmis. 1651'de bekleyen 130 hisseden bazilari "tamam lan tamam" deyip 1651.25 den alabilir, veya 1651.25 den satilmasi istenen 372 hisseden bazilari tamam lan tamam deyip 1651 e satabilir. bu hareketlerden biri olmadikca (veya biri markete gelip beklemeden oradaki fiyatlardan alip satmadikca) fiyat oynamaz.

Yani borsayi bildigin sokakta alis veris yapan insanlar gibi dusunebilirsin aslinda. herkes elindekini belli bir fiyattan satmaya calisiyor, baskasi da belli bir fiyattan almaya calisiyor.

yukarida tok saticilari gorebilirsin, mesela 1653den satilmasi istenen 1431 hisse var. "ben beklerim haci nasilsa yukselecek" diyor onlar. yukselirse iyi ama yukselmeye de bilir. altta 1650den alinmasi istenen 1555 hisse var. bunlar da sabri olanlar "nasil olsa fiyat dusecek ucuzdan alirim" diyorlar.

genel oalrak mantik boyle.

sen ben x fiyattan almak istiyorum diye emir girdiginde o grafikteki tiplerden biri olmus oluyorsun kisaca.
  • robokot  (30.10.17 18:36:57 ~ 18:38:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.