[]

Bireysel Emeklilik yerine Borsa

Dün bir arkadaşımız ASELSAN hisseleri ile ilgili soru sormuştu. Borsayı öğrenmeyi gerçekten istiyorum ama nerden başlasam bilemiyorum neyse konuya geçiyorum.

Ben Bireysel emeklilik yerine Her ay işbankasında 100 lira değerinde Ya Aselsan Ya THY kağıt alıyorum. Orda Default çıkan para biriminden alıyordum mevzuya hakim olmadığım için 10 sene böle para yokmuş gibi böle devam edicem.

Dün Alış Satış emir vermeyi ögrendim meğer düşük fiyatada emir verip satabiliyormuşuz düşünün o kadar konuya hakimim.

Öğrenmek istediklerim Bu Eski Senet Tipi Yeni Senet Tipi ne demek biz hep eski alıyoruz. hesap bilgilerim dediği zaman +300 lira kardasın diyor. İyi yani bide hep piyasa fiyatından aldım. Sizce böle yapmaya devam ediyim mi? Fazla bilgiye ihtiyacım var mı?

Yeterlimiyim?

 
Benzer durumda ve yaklaşık 2 sene önce bu işlere başlamış birisi olarak kesinlikle doğru yoldayız :) BES'den daha iyi bir getiri getireceğine inanıyorum ve gördüklerimde hep bu yönde.Ama ufak birkaç tavsiye ;

1- Kesinlikle kısa vadeden uzak dur.Bence orta vadeli yatırımlardan da uzak durmak gerekiyor ama bu sana kalmış artık.Bence bizim mantığımıza en uyan uzun vadeli yatırım.
2- Uzun vadeli yatırım nedir,nasıl yapılır ve ne kadar sürelerde kontrol edilir bunu öğrenmek gerek.Hisseyi al ve unut devri kapanmış.Artık hisseyi al ve bilanço dönemlerinde kontrol et.Eğer çoook anormal durumlar yok ise doğru yoldasın demektir.
3- Bilanço okumayı öğren.Genel anlamda karda mı zararda mı bilgisini bilmek gerek.
4- Son olarak herkese inanma sakın. Bir sürü saçma sapan insanlar var. Forumlar -
whatsapp - facebook grupları daha sayamadığım bir sürü ortam var ve bu ortamlarda doğru bilgi veren çok az insan var.
  • josefen  (26.10.17 12:34:30) 
egitimportali.tbb.org.tr
burada ki konulara bir göz atabilirsin.
Bunun dışında hesabının bulunduğu bankanın borsa yatırım fonlarına da para yatırabilirsin. Uzman bir ekip, fona yatırılan parayı, borsada ki hisse senetlerinden oluşturulan bir sepette değerlendirerek kar elde etmeyi hedefliyor. Senin yapmak istediğini.
İş Bankası örneği için www.isbank.com.tr
Getirilerini görmek için ise www.isportfoy.com.tr
  • cliquot  (26.10.17 12:43:40) 
Yılbaşından bu yana 100 endeks %42 kazandırmış. Yani hangi kağıdı alsan bi o kadar kazanırdın. Sadece bu yıla bakıp kanaat edinmek yanlış olur. Örneğin 2013 başından 2017 başına kadar olan dönemde de hep yatay gitmiş. Yani enflasyon karşısında erimiş.
Çok uzun vade için dövizli hisseli sepet yapmak uygun olur. Kağıtları belirlerken de borsa fiyatından çok sağlamlığına ve temettü verimliliğine bakmak uygun olur. Borsa fiyat getirileri dönemseldir. Uzun vadelerde yararsızdır yani. Vs...

  • oguz altun  (26.10.17 13:24:16) 
Borsa baska yatirimlardan daha iyi getiri saglasaydi, BES basindakiler de salak degil, butun parayi THY ye ASELSANa basarlardi.

Diyecegim o ki, evet borsada cok daha fazla getiri elde edebilirsiniz, ama cok daha fazla kayip da elde edebilirsiniz. Yatirimin getiri potansiyeliyle risk potansiyeli birbirine oranlidir her zaman.

BES guvenli bir yatirimdir ama getirisi cok dusuktur.

Borsa cok riskli bir yatirimdir, getiri potansiyeli cok yuksektir ama kayip potansiyeli de oyle.
  • robokot  (26.10.17 13:36:46) 
Hocam bu tip kararlar yatırımcıların risk algısına göre değişir. BES daha garanti getiri sunar. ASELSAN kağıdının bugüne kadar (yıllarca sanıyorum) istikrarlı şekilde iyi gitti demek onun riskinin hiç olmadığı anlamına gelmiyor. Şu sıralar millet her şeyini ona basıyor. Bir ara ben de yatırmıştım çok küçük bir meblağ.

Borsayı etkileyecek genel bir olay olduğunda ASELSAN da mecburen etkilenecektir. Panik satışları başlarsa kaybı da kazancı kadar büyük olur.

Şu zamanlarda borsada para kazanmak kolaydı. Neredeyse her kağıt gelir sağladı. Bunun ilerisi nasıl olur size bağlı. Bu ülke politik risklerden çok fazla etkileniyor. İlerideki seçim çok çekişmeli geçerse borsanın değer kaybetmesi kaçınılmazdır mesela gibi gibi. Çekişmeli geçmeme ihtimali de epey yüksek. Size bağlı yani.

Bir de herkesin dediği genelde saçmalıktır. Analiz kasanlar mevcut durumu haklı çıkaracak şeyler söylerler sürekli. Ancak yatırımcı olarak siz mevcut durumu alıp gelecekteki durumu satacaksınız. O yüzden daha ileri görüşlü insanları dinleyin bence.
  • tuzumkuru  (26.10.17 14:13:21) 
ben her ay 100 lira yokmuş gibi davranabilir ilerde kaybetme riskimde olsun burda garantici değilim bunu açıklayayım. Ama 10 sene Sonra veya 5 sene sonra harcamak isterim tabiki.


  • myopati multi minicore  (26.10.17 14:27:40) 
Anliyorum ama borsanin her zaman uzun vadede yukselecegi de bir illuzyondur. Japonlarin borsasina bakin, tepe noktasini 27 sene once gormus, ve hala o seviyelere cikabilmis degil.

Ileride kaybetme riski dediginiz sey emeklilik paranizsa o da problem, emeklilik fonlari kisinin gencliginde nispeten daha riskli yatirimlarla buyurken, emeklilik tarihi yaklastikca daha risksiz araclara transfer edilir. Ama daha erken donemde o para batarsa emeklilige bir sey kalmayabilir, bu da alinasi bir risk mi diye dusunmek lazim.
  • robokot  (26.10.17 14:48:00 ~ 14:49:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.