[]

Sirket degerleme gibi bir sey

Bir sirketin hisseleribin %10'unu satacagiz. Bu sirket su an yilda 350 bin civari net kar yapiyor. 5 yil icerisinde yillik 1 milyon lira net kara ulasacagi dusunuluyor. Sirket danismanlik yapiyor. Bu sirketin %10 hissesi ne kadar para eder? Biliyorum cok cok az bilgi verdim ama kabataslak bir rakam istiyorum. Bir fikir verebilecek var mi? Tesekkurler




 
konu hakkında pek bilgim yok ama şirket değerlemesi dediğin şey de sadece nakit akışı incelenmez.
işin içine şirketin sahip olduğu taşınmazlar ve yeri geldiğinde taşınır mallar da dikkate alınır. bunu da göz önünde bulundurmak lazım.

  • teritori  (25.10.17 12:21:52) 
Bunun için sadece mevcut finansal veriler yeterli değil.
Değerleme yapılırken şirketin iş yaptığı alandaki sektörel gelişme ve pazar artışına bakılır. Bu şirketin iş yaptığı ülke(ler)de bu sektörlerin dünya ile eşgüdümlü mü arttığına bakılır. Varsa yerel ve küresel pazar araştırmaları ve yine bağımsız şirketlerin, şirketin hizmet verdiği dikey sektör özelindeki öngörü raporları incelenir. Büyüme eğrisini aşağı çekecek olası küresel ve yerel riskler hesaba katılır. Örneğin, küresel olarak X olayı bu iş için bir tehditse o olayın olma ihtimalinde işin ne derece etkileneceğine bakılır. Yerel olarak, örneğin danışmanlık hizmeti verilen alan ile ilgili beklenen değişiklikler var mı, regülasyona tabi olacak mı, kanuni zorunluluklar neler ve yerelde ticari genişlemeyi negatif etkileyecek durumlar nelerdir göz önüne alınır.
En sonunda bu tüm genel çerçeveden sonra şirketin hizmet verdiği alandaki rekabet durumu nedir, kendi iç dinamikleri nasıldır vb bunlara bakılır.
Zira sadece bugüne kadar X lira kazanılmış olması şirketin değerini ölçmeye yetmez. Sadece ekibin iyi iş yapıp para kazandığını gösterir.
  • hybridus  (25.10.17 12:32:46 ~ 12:33:19) 
bu is icin butce ayirdiysaniz tavsiye edebilecegim bir kisi/sirket var. sirket degerlemesi ve danismanlik yapiyorlar ama aldiklari ucreti bilemiyorum.


  • jimicik  (25.10.17 12:44:30) 
danışmanlık şirketinin muhtemelen fazla bir duran varlığı yoktur.

önümüzdeki 10 yıl boyunca etmesini beklediğiniz karlardan aradaki süre boyunca faizi çıkaracaksınız. Mesela seneye 500.000 lira kar ederse, faiz %10 derseniz, önümüzdeki sene için 450.000. İşte öyle 10 yılı topla, şirket değeri ortaya çıkar. bu rakam yaklaşık bir fikir verir.

Fakat, eldeki kuş daldaki kuştan iyidir. Sana önerim, şirket sahibinin artacak dediği rakamların yarısını al. Yani bu sene 350.000 kar ettiyse, seneye 500 bin kar edecek diyorsa, aradaki farkın yarısı ancak olur, o şirket yaklaşık 425.000 kar ancak eder. Çünkü kasaptaki ete soğan doğranmaz.
  • babilbaligi  (25.10.17 13:05:07) 
Yeterli bilgi yok. Kabataslak rakam verilemez.


  • dunal  (25.10.17 15:15:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.