[]

kızlara ücretsiz ped dağıtımı yapılıyor mu?

şimdi bi süredir ben bunu düşünüyorum. bu pedlere ulaşım herkes için kolay değildir mutlaka. bunun köyü, kasabası vs vs. var.

şehirdeki biri için her hangi bir marketten vs temin etmek kolay. ama yukarıda yazdığım yerleşim yerlerinde insanlar ne yapıyor? düşünsene genç insanları.

yani dertleniyorum bununla ilgili.

bi tercih olan seks için condom dağıtılması saçma gelirken bana anatomik bir olay olan regl için paranla satın al zorlaması haksızlık.

not: ped yok ise bez var diyenlere cevabım condom yoksa dışarısı var diyorum.

 
sağlık ocaklarında


  • synesthesia  (23.10.17 22:57:00) 
hapishanelerde bile parayla satıldığını hatta durumu olmayan kişilerin temin edemediini bunun için imza toplandığını duymuştum.

ilkokuldayken farkındalık seminerleri yapılıyordu tam ergenlik zamanımızda o zaman dağıtılıyordu 1-2 kez o kadar
  • powerpufgirl  (23.10.17 23:02:17) 
doğunun çok ücra yerlerinde bile artık bim a101 var. ya oralardan alıyorlar ya da eşlerine söyleyip eczaneden aldırtıyorlar. ben sağlık ocaklarında falan dağıtılanı duymadım. bez kullanan da böyle kışın kar yağdığında 6 ay yolu açılmayan yerler için mümkün olabilir ancak. onun dışında haftalık alışveriş için gittikleri yerden temin ediyorlar.


  • dedim ben sana  (23.10.17 23:05:04) 
prezervatife niye taktın ki?


  • ghilleinthemist  (23.10.17 23:09:07) 
:) pedlere ulaşım herkes için kolay değildir mutlaka...

Anadolunun en ücra yerlerindeki köylere yoğun kar yağışı altında ulaşım gibi bir şey mi ki bu?
Bizim insanımız ne yapar eder bulur. merak etme.
  • 1adam  (23.10.17 23:14:32) 
Ucretsiz dagitilmasini gec, "hijyen" degil "kozmetik" urunu olarak vergilendiriliyorlar, yani temel ihtiyac addedilmiyorlar (bati ulkelerindeki protestolardan biliyorum, Turkiye'yi kontrole usendim). Garip yani.


  • common of demons  (23.10.17 23:16:18) 
don kızardı mı çöpe atarsın da çocuk rahme düştü mü o kadar kolay olmuyor çözüm; ehemmiyet konusunu böyle düşünebiliriz sanırım.

yıl olmuş 2017, tabii ki herkesin her şartta bulabilmesi lazım. ama ped her yerde satıldığı için ped bulamayacak durumda olan insan pirinç bulgur da bulamıyordur. bunları stok yapacak insan aynı zamanda pedini de alır, o yüzden pedsizlikten donsuz kalan kadın pek muhtemel gelmedi bana.

ücretsiz olması konusuna ise katılıyorum ama su bile ücretliyken başka herhangi bir şeye ücret ödüyor olmak şaşırtıcı gelmiyor günümüzde.
  • Bruce  (23.10.17 23:22:33) 
Hapisteki kadınlara ücretsiz verilsin diye kampanya vardı bir ara. Köylerde ve kasabalarda da o kadar zor olduğunu düşünmüyorum. Annemin köyündekiler zaten sık sık şehir merkezine gidiyorlar kış gelmeden de depoluyorlar ihtiyaçları. Keşke ücretsiz dağıtılsa ya da ek vergi konmasa.

Prezervatif dağıtıldığını duymadım. Hatta erzurumda kış olimpiyatlarında yabancı sporculara dağıtılırken türklere verilmemiş diye hatırlıyorum. Onu dağıtsınlar da çoğalmasın daha fazla insanlar işte ne güzel.
  • jazzabel  (23.10.17 23:23:49) 
Bundan 30 sene evvel ped mi vardı ya. Abartmayın. Bez denen bir şey var


  • goodman  (23.10.17 23:32:13) 
Öncelikle prezervatif insanlar seks yapsınlar diye icat edilmiş değil, eğer seks yapacaksan hastalıktan ve gebelikten korunabilmek için var.
Doğum kontrolü olmayan yerde kadınlar 6-8 çocuk doğurmak zorunda kalabiliyorlar...

Bu konulara çok meraklıysan: Oturup milletin köyde nasıl seks yaptığını, köyde nasıl adet gördüğünü düşünüyorsan: Buyur köylerde araştırma yap, anket yap. Buradan duyacağın hiçbir cevap gerçek olmayabilir. Bizzat oralarda yaşayanlara sor. Hele nereden ped alıyorsunuz? Doğum kontrol yöntemi uyguluyor musunuz?

İnsanların derdi başından aşkındır, ama merak da etme yıllardır köylerde doğup büyüyen milyonlarca kız çocuğu var. Herkes bir yolunu buluyordur:

'Dün bu bloğu facebooktan ilan edip arkadaşlardan ortak anılarımızı hatırlatmalarını rica ettiğim zaman, Hatice Çakır Saraç, Kutluca köyünde yaptığımız bir sağlık taramasında olan bir olayı hatırlattı. Bu köyde birden çok defa ikiz doğurmuş, bir çok çocuğu olan bir kadını muayene ediyorken ‘’doğum kontrolü’’ kullan demiştim. Köy öğretmeninin karısı olan bu hanım bana ’’şimdi fındık zamanı, çok işim var, öyle şeylerle uğraşamam’’ diye cevap vermişti.

Karadenizli olmayan bilmez buralarda ‘’fındık zamanı’’, ‘’çay zamanı’’ olur. İnsanlar bu dönemlerde o kadar meşgul olurlar ki, kolay kolay hastaneye bile gelemezler. Her şey ‘’çay bitsin, fındık çıksın da öyle’’ye ertelenir. Demek doğum kontrolü de fındık toplama işi bitene kadar erteleniyor.'

buranın sonuç kısmından alıntı: www.aysenurokten.com
  • idexo  (23.10.17 23:37:09) 
tampon ve ped maalesef ülkemizde birincil ihtiyaç kabul edilmiyor henüz ve bu sebeple %18 vergi ödeniyor. Bu da fiyatlara yansıyor. Her yerde ulaşılabilir olmuş olabilir ancak hala azımsanmayacak bir kesimin alım gücü buna yetmiyor. maalesef ücretsiz dağıtım arada bir yapılan reklam kampanyaları dışında hiç duyduğum bir şey değil. oysa hijyenik ped ve tampon enfeksiyon v.b. durumları önlemeye yardımcı oluyor.

eskiden tampon mu vardı diyen arkadaşların; eskiden pamuk ve bez kullanılıyorken bu bezler gizli saklı kaynatılması, ütülenmesi, yanınızda taşıması, değiştirince kirli olanı tekrar eve götürmesi vesaire ne kadar meşakkatli ve sağlıksızdı hiç fikirleri yoktur bence.

pek çok ülke vergileri aşağıya çekti bu ürünlerde gelen tepkiler üzerine.

hapishanelerde kadınlar ücretli almak zorundalar, kampanya yapıldı evet ama sonuç alınamadı maalesef.
  • Phoebe  (24.10.17 00:44:10) 
bu konu cidden üzerinde durulması gereken bir şey.

morçatı benzeri oluşumlar bu konuya eğilmeli. en azından devlet vergi oranını azaltsın ya da almasın ama olması gereken cidden ücretsiz sağlanması.

eskiden bu mu var diyenler vicdansız mısınız nesiniz anlamadım ki.
  • heves mi sandin  (24.10.17 00:47:13) 
Abi adam ne sormuş, siz ne cevaplar vermişsiniz yahu. Arada güzel cevap verenler de var, onlara ben de teşekkür ediyorum. Bildiğim kadarıyla anlatayım;

Öncelikle prezervatif - ped karşılaştırmasına şaşırmak doğru değil, çok alakalı olmasalar da "hijyenik pedin ücretsiz dağıtılmaması" kafaya taktığınız bir şey ise, prezervatifin ücretsiz dağıtılıyor olduğu gerçeği sizi gayet rahatsız edebilir. O yüzden karşılaştırılmış, çok takılmayın yani. Ha nerede prezervatif ücretsiz dağıtılıyor? synesthesia'nın dediği gibi özellikle sağlık ocaklarında. Veya en yakın hastanenin kadın doğum polikliniğine gidip sorarsanız verirler.

Yalnız "ped yoksa pamuk var bez var" diyenler, "hijyenik" ne anlama gelir, önce onu bir araştırsınlar.

Hijyenik pedin ücretsiz dağıtılma fikrini açıkçası hiç düşünmemiş olduğum için kendime kızdım bu duyuru sayesinde. Benim için de bir farkındalık oldu, o açıdan teşekkür ederim duyuru sahibine.

Duyuruyu okuduğumda aklıma şu geldi: www.bbc.com 2014 tarihli ama ben sanki çok daha önce okumuştum (hatta videosunu izlemiştim diye hatırlıyorum YouTube'dan).

maleficent'ın bahsettiği oluşuma göz attım, desteklenebilecek bir yapıysa bu tarz girişimlere destek vermek gerekiyor bence de.

Güzel tespit, güzel soru. Ama temelinde sağlam paraların döndüğünü düşününce, hayalden öte geçemez gibi geliyor böyle bir şey.
  • gonion  (24.10.17 00:54:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.