[]

Duyuru kuralları sorusu

Kendi açtığım duyurulara cevap bulduğumda, aradan vakit geçse de duyurumun sonuna ekliyorum. Bunu yaparken de, bilgiyi paylaşmış olayım, arama yapanlar da ilgili cevaplara ulaşabilsin amacındayım.

Örneğin geçen haftaki bi duyurumda “Alanya'da deniz: nasıldır bugünlerde, üşür müyüz?” diye sormuştum. Bi kaç cevap gelmişti, ardından gittiğimde güncelleyip “Çok da iyi güzelmiş. Not düşmüş olayım.” yazmışım. Amacım bu tarihlerdeki hava durumuna dair benim gibi geç tatile gidecek olup da tereddüte düşenler varsa diye tecrübeyle sabit bilgi notu düşmek, ki bunu cevabımda da belirtmişim.

Diğer bir örnekte “Sinemia’da ileri tarihli bilet: olayı nedir” diye sormuştum. Birisi “haftaya filme gideceksin diyelim, sinema sitesine girip sinemia kartınla bilet alıyosun. gün ve saatinde orda olunca check in yapıpsun. yapmazsan senin kredi kartından çekerler.” yazmış. Ben de ardından “Yani online bilet alımında kredi kartı gibi kullanabiliyosun. Süpermiş, teşekkürler.” yazmışım. Yazdığım şey konuyu derleyip özetleyici, bilgi içerikli bir yorum, ki bu sinemia’nın sitesinde dahi net şekilde açıklanmamış olan bir bilgi.

Bu sabah modlardan biri eski duyurularıma dadanıp bunlar ve bunlar gibi bir kaç cevabımı ‘soruya cevap değil’ gerekçesiyle silmiş. Gel gör ki duyuru kurallarına baktığınızda, cevapları tikleme hususunda şöyle bir bahis var:
“Kendi sorularınıza cevap vermişseniz, verdiğiniz cevap kesin ve tek cevap ise (teknik bir konuda çözüme ulaşmışsanız, merak ettiğiniz konuya dair cevabı kendi araştırmalarınız ile bulduysanız vb.) o cevapları 'cevap' olarak işaretleyebilirsiniz. Bu tarz ekstrem durumlar haricinde kendi sorunuza verdiğiniz cevapları işaretlemeyin, şık değil.”
Buna göre yukarıdaki cevaplarım legal olup, istersem tikleyebiliyorum dahi. Fakat buna karşın bilgi içeren bu cevaplarım silinmiş (Bu arada örnektekiler çok önemli değil; daha bilgi içerikli, özel tecrübeye dayalı, örneğin sorduğum bi ürünü alıp kullandıktan sonraki şahsi yorumlarımı içeren vd güncellemeler yapıyorum mümkün olan her durumda).

Sorum: duyurularınıza dönüp bulduğunuz cevaplarla güncelliyor musunuz? Yoksa banane ya, arama yapacak gitsin başka duyuru açsın, ben işimi görmeme bakarım mı diyorsunuz?

Benim peşin cevabım; bundan sonra ben güncellemeyeceğim, herkes ne hali varsa görsün, çünkü anlaşılan modlar öyle olsun istiyor.

 
Cevap olarak yazmam, soruda edit olarak paylaşırım. Aramaya inanan çok az kullanıcı var. Hiç uğraşma.


  • dissendium  (23.10.17 15:09:24) 
Soruya cevap: Ben çok eski duyurularıma bile arada göz atar, gerekirse güncellerim. Aramaya inandığım için arayan da bulsun isterim.

Ek olarak konuyla ilgili moderatörlerden bazılarının duyuru kurallarına tam olarak hakim olmadığını düşünüyorum. Ayrıca kuralların da biraz daha esnek olabileceğini düşünüyorum. Mesela, iki kişi arası diyalog, teşekkür vs. kuralı ile cevap silinmesi bence saçma. O cevap orda dursa ne olacak? Server'da kapladığı 1-2 byte mı sıkıntı?

Özetle bence hukuki olark problem yaratmaacak ve tartışma başlatıcı içerik, hakaret dışındakilerin silnmemesi taraftarıyım.

edit: şunu da eklemem lazım. Geçenlerde birisi "İstanbul'da metro civarında bir ev kiralamak istiyorum" diye bir duyuru açmıştı. Altına "Hangi metro? İstanbul'da bir tane metro yok biliyorsun değil mi?" diye yazdım, cevabım soruya cevap değil kuralı gerekçesiyle silindi.

E ulan soruya cevap değil de soru da açık değil.
  • himmet dayi  (23.10.17 15:10:04 ~ 15:12:51) 
Bazen cevap bazen edit olarak yazıyorum, düşünüp yaptığın şık bir hareket paylaşmaya devam et lütfen


  • freebird5406_2  (23.10.17 15:10:52) 
Burada ciddi bir moderasyon sıkıntısı var. Sana takık birisi tabiki de profilindeki sorulara falan bakabilir, cevapları silebilir.

Yani küfür falan yoksa, sohbet falan da yoksa görüş kalkması saçma bana göre. Moderasyona pek gerek yok zaten burdaki insanlar belli bir yaş düzeyine gelmiş, doğru düzgün insanlar. Ne konuşacağını bilen insanlar.

Daha az moderasyon olacağına daha çok moderasyon oluyor. Bunun için çaba gösteriliyor.

Duyuruma tekrar dönüp baktığımda tabiki cevaplarla güncelliyorum duyurumu.

Kutsal bilgi kaynağı demiştik buraya dimi.
  • MaNOfTheYear  (23.10.17 15:14:57) 
Eski mod olarak modların benim zamanıma göre daha fazla olması gerektiğine inanıyorum. "Sözlük bitti,
Duyuru'yu daha çok seviyorum" tayfasının aslında teşekkür borçlu olduğu gruptur moderasyon. Hakkaten modluk olmasa burası da kısa zamanda memurlar.net'e döner ve çöp cevaptan, trrışmadan geçilmez. Yanlış silineni var ve birçok kural kişisel yargıya dayalı ve bu nedenle tartışmaya çok açık; bu da işin başka bir yanı. hollowlife'lı bir dönemi modsuzluğa tercih ederim.

Ben de güncelliyorum ve "Sorunun cevabı şu" şeklinde bir ifade kullanıyorum. Burada, bilgi ve yorum sorusu ayrımı olabiliyor. "Film adı nedir" sorusuna "Evet, doğrusu şu film" diye yazmakla "Sevgilim bana neden böyle yaptı" sorusuna "@x, sen haklısın. Allah da onun belasını versin" demek ve hatta "Olayı öğrendim, ayrıldık" demek farklı şeyler. "Film şu" veya "Olayı öğrendim, ayrıldık" tarzı bir şey senin de paylaştığın maddeye girerken, ikincisi karşılıklı konuşmaya giriyor, çünkü kendi soruna cevap vermemiş oluyorsun. Şimdi tam iyi örnekler bulamadım ama böyle de bir durum var. Haksız yere gitmiş de olabilir, yanlışlıkla silinmiş olabilir, belki de bu kapsamda değerlendirilip gitmiştir.

Bunun dışında, "en çok ispiyon yapanlar" kısmı var ya istatistiklerde, oraya girmek için kasanlar var. Her gün bir kullanıcıyı gözüne kestirip, onun sorularını ve cevaplarını aratarak 4 yıl önceki bir şeyi ispiypnlayanlar da var. Modun da kafasını karıştıran bir durum..
  • aychovsky  (23.10.17 16:44:55) 
@ayço, moderasyonun önemine inanıyorum fakat burada tonla troll ve bunların yol açtığı çöp duyuru ve cevaplara ellenmezken, verdiğim örneklerdeki gibi uygunsuz gerekçe ile faydalı cevapların silinmesini kabul etmek istemiyorum. Konu troller olunca “modlar çok meşgul, zaten gönüllüler, herşeye nası yetişsinler” deniliyor, fakat -ben ispiyon kısmını düşünmemiştim, eğer durum böyle ise de- sırf bi işsiz ispiyonladı diye işi gücü bırakıp geriye dönük tarama yaparak, detayına bakmaksızın ve de kural ihlali yaparak cevap silen bi moderasyon da benim gözümde olmasa da olur hükmündedir.

Burada öyle ya da böyle bir komüniteyiz ve bence modların kurallardan öte burada düzenli olarak takılan nicklerin niyetlerine az çok aşina olmaları gerekiyor. Ben bir kullanıcı olarak dahi şurada sürekli troll duyuru ve cevap kasanların listesini rahatlıkla yapabilirim. Ben onlardan biri olmadığım gibi bir de üstüne bilgi içeren cevaplarım siliniyorsa, ayrıca yukarıdakim örneklediğim durumun kurallara uygunluğunu -görevi tam da bu olan- bir moddan sağlıklı değerlendirebiliyorsam burada bir yanlış vardır ve bu doğrultuda sözlük gibi duyurunun bitmesinin yolu kendilerince açılmış olmaktadır. Zira modu olduğu sitenin kurallarından bihaber, kafasına göre düzenleme yapan bu moderasyon yüzünden canım sıkılamaması için etliye sütlüye karışmamayı tercih etmeye yönlendirilmiş oluyorum.
Kafası karışık modlar gidip başka yerde oynasın, çok rica edicem..
  • manuel mandalina  (23.10.17 17:32:27 ~ 17:36:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.