[]

Kontağa basınca çalışmayan araba...

Arkadaşlar merhaba,

Otomobil ile ilgili teknik bir sorum olacak. Olayı direkt anlatıyorum. Dün araca bindim, kontağı çevirdim. Önce tüm ışıklar yanması gerektiği gibi yandı ve ardından hepsi söndü. Yani araçta hiçbir arıza ışığı yanmadığını gördükten sonra kontağı bir kere daha çevirdim ve marşa bastım. Herşey bundan sonra başlıyor. Hiçbir arıza ışığı yanmamasına rağmen marş motoru klasik marş sesini çıkardı ama motor çalışmadı. Bu arada daha bugüne kadar hiç iki kere arka arkaya marşa basmadım. Yani ilk seferde motor çalışıyordu hep. Bu durumdan kıllandım fakat yine de tekrar denedim. Yine çalışmadı falan derken bir kere daha yine çalışmadı. Bu arada hala bir arıza lambası yanmıyor. Daha sonra kaputu açtım ve ilk önce aküye baktım. Akü sağlamdı ve ardından akünün kutup başlarındaki kablolar gevşek mi diye baktım. Onlarda taş gibi duruyordu. Herşey normal. Sonra motor içinde bulunan diğer soketleri elle kontrol ettim. Ne kadar kablo varsa tek tek elle sağlamlık kontrolü yaptım, yerinden çıkan hiçbir kablo yoktu. Tekrar denedim. Yine çalışmadı. Bende artık vazgeçtim.

Akşam kafama takıldı. Motor yağını da kontrol ettim. Motor yağıda normal seviyede. Bir kere daha denemeden önce üç dört kere gaz pedalına sertçe bastım. Bir kere daha kontağa bu sefer araba çalıştı. Ama çok tuhaf bir ses geliyordu motordan. Ve sarsıntılı çalışıyordu. Birkaç kere gaz verdim. Değişik bir çalışma sesi vardı. Bende kapattım.

Sabahta çekiciyle babam arabayı yetkili servise götürecekti. Gelen çekici amca ne gerek var servise demiş sanayide bir yere götürmüş. Şimdi adamda tarif etmiş babama ama ben hiçbir şey anlamadım, anlattıklarından. Ne parçası diyorum, bilmiyor.

Birşeyler anlattı o anlattıklarını yazacağım anladıysanız bi yardım edin.

Demiş ki; motorla egzost arasında bir davlumbaz var o parça kurum dolmuş. O yüzden oluyor. Arkadaş benim bu işi aklım almadı. Bir o parça ne olabilir. Benim aklıma egsoz manifoltu geliyor ki ne alaka böyle bir arızaya sebep olabilir mi?

Ben arızayı ateşleme ile ilgili çıkacaktır diye düşünmüştüm. Yani ya bujilerle ilgili ya da yakıt pompası falan olur diye düşündüm.

Bu ustanın dediği sizce mantıklı mı? Biliyorum tarif biraz yetersiz ama babamın anlattığı bu kadar. Ustanın insafına kaldık gibi yani.

 
Ayni sey bizim de basimiza geldi, gaz pedalina bastikca viuuuvvvv gibi aptalca, olmamasi gereken bi ses cikiyodu ve araba calismiyodu kesinlikle.
bizim usta da sizin ustanin dediginin aynisini demisti valla, tanidik ustadir kendisi. Oralari bi suru seyler tikiyormus bi sure sonra filan.
Yani kisaca ayni seyi demisti bize de evet.
  • kuehles blondes  (23.10.17 14:40:43) 
1) Akü ile alakalı olamaz. Akü zayıflarsa zaten farlardan falan anlarsınız. Marş motoru da çalışmakta zorluk çeker. O marş sesi ağır oynatım gibi ses verir.

2) Motor yağı azalmoş ya da bitmiş olursa ilk olarak yağ ışığı sönmez zaten. Onu geçtim söndü diyelim. Motorun çalışmasını etkilemez. Motor çalışır ama bir süre sonra fazla aşınmadan ve fazla ısınmadan motor sarar.

Aracın marka ve modeli nedir? Eğer yeni tip bir araç ise gazlamanızla alakası yoktur. Çünkü gaz pedalı elektroniktir ve gaz verince yakıt pompalamış olamazsınız. Onla alkası yoktur.

Bunun dışında maalesef motorun çalışmaması birçok parametreye bağlı olabilir. Bu aşamada biraz ustanın söylediklerine güvenmek gerekiyor. Usta ile anlaşın. Eğer problemi çözemezsen benden yaptıklarının parasını isteme vs. gibisinden. Yani adam egzostaki problemi hallettikten sonra problem devam ederse para falan istemesin hiç.
  • himmet dayi  (23.10.17 14:44:45) 
@himmwt dayı zaten bende kontrol amaçlı baktım. normalde akü bittiğinde tık diye bir ses geliyor. hiç marş sesi gelmiyor. araç chevrolet cruze
yani çok tuhaftı çalışması sanki dizel motor gibi tırtır ses geliyordu rolantideyken. bir de gaza basınca çok değişik çok derinden bir ıslık gibi zar sor seçilen bir ses geliyordu.
çalışmayınca ben ateşleme ve yakıt sistemi geldi aklıma. bilmiyorum valla böyle sanayi esnafına da güvenim sıfır ama artık araç gitmiş oraya yapacak bir şey yok.
  • draconas  (23.10.17 14:53:06) 
Motorla egzoz arasında kurum dolabilecek yer katalizör denen katalitik konvertör benim bildiğim. Kurum temizlenerek halledilecekse sorun yok. Sorun katalizörde ise ve arızalı ise masraflı bir parça ne yazık ki


  • ad astra per aspera  (23.10.17 16:34:58) 
araçda turbo var mı ?


  • mirty  (23.10.17 16:42:59) 
Adam haklı olabilir. O parça büyük ihtimalle dizel partikül filtresi. Marka model km yaş bilgisi verebilir misin?


  • shenergy  (23.10.17 17:03:09) 
@shenergy araç dizel değil hocam, benzinli. chevrolet cruze 36 bin km.


  • draconas  (23.10.17 17:17:19) 
Katalizörü değiltirmeye kalkmasın sakın. O km de katalizör tıkanmaz. Ya benzinin yok, ya da benzin pompanda problem var. Araç lpgli mi ?


  • insomnia  (24.10.17 12:40:45) 
@insomnia araç benzinli. hiçbir parçayı değiştirmemiş. temizlemiş. 100tl almış. bu parça ile ilgili problem olursa 3 yıl içinde beni bulabilirsin demiş. bakalım inşallah saçma sapan bir yerde kalmam.


  • draconas  (24.10.17 14:03:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.