[]

Sokak Kedisi Sahiplenme Hk.

Herkese merhaba,

Biz bir sokak kedisini sahiplenmeyi planlıyoruz ama kedi bakımıyla ilgili çok sınırlı bilgimiz var. Bugün kediciği veterinere götürmeyi planlıyoruz, ancak eksik bir şey yapmayalım diye duyurunun hayvanseverlerine de bir danışmak istedik.

Not: Kedimiz yetişkin ama yaşını maalesef şimdilik bilmiyoruz. 1 de olabilir, çok daha büyük de olabilir.

1. Kediye öncelikli olarak hangi aşıları yaptırmamız gerekir?
2. Bu aşıların maliyeti ne kadar olur tahminen (İstanbul Kadıköy'deyiz)
3. Geleceğe dönük bilgi edinmek için soruyoruz; kediye hangi sıklıkta hangi aşıları yaptırmak gerekecek?
4. Sokak kedisini kedi kumuna nasıl alıştıracağız? Kediler hangi sıklıkta büyük ve küçük tuvaletlerini yaparlar (tecrübesizliğimizden hayvanın bir sıkıntısı varsa fark etmeyiz diye endişe ediyorum)?
5. Evdeki eşyalara zarar verme ihtimalini azaltmak için kedinin tırnaklarını kesmemiz (muhtemelen biz beceremeyeceğimiz için veterinere rica ederiz bunu) yeterli olur mu? Yeni aldığımız koltuğu kediciğin tırnaklarından en iyi nasıl koruyabiliriz?

Yukarıdaki sorularım haricinde de özellikle kedi sahibi olan yazarlar bilmemiz gereken konuları yazabilirlerse memnun oluruz.

Çok teşekkürler.

 
Ben hiç anlamam sorduğunuz şeylerden ama size farklı bir açıdan yardım(öneri) etmek isterim. Ben bazı ilanlarda ''Aşıları tam, tuvalet eğitimi var'' vs vs şekillerde ilanlar gördüm. Yani sizin yazdığınız maddelerin çoğunu eleyebilirsiniz eğer bu tarz ilanlardan kedi sahiplenmek isterseniz.


  • panda yuva yapmis sogut dalina  (21.10.17 17:02:13) 
@panda, öneriniz için teşekkürler ama biz sahipleneceğimiz kediye karar verdik bile :) aylardır apartmanımızın dibinde takılan yetişkin bir kedimiz var, onu eve almayı planlıyoruz.


  • a day at the races  (21.10.17 17:05:22) 
1, 2 ve 3- Kediye iç dış parazit 3 ayda bir, kuduz ve karma aşı yılda bir yapılıyor. İç dış parazit 60 TL Suadiye'de, kuduz için 50, karma için 80 TL istiyorlar. Bu aşıların hepsini bir kerede yaptırmıyorsunuz birer hafta arayla yapılacak. Önce iç-dış parazit yapılır.
4- Kediler eşeleyebilecekleri bir yere tuvaletlerini yapmak isterler içgüdüsel olarak. Eve geldiğinizde kedi kumunu kaba boşalttıktan sonra kediyi kumun üzerine oynatın biraz eşelensin onun orası olduğunu öğrensin.

Yalnız şöyle dikkat edilmesi gereken şeyler var kumla ilgili, kediler çok temiz canlılar o yüzden kumun yemeklerden uzak ve sakin bir yerde olması lazım, çok insanların olduğu bir yerdeyse de herkes görürken tuvaletini yapmak istemeyebilir... Kumu ayrıca düzenli olarak temizlemek gerekir, kum pis ve kokuyorsa kedi oraya tuvaletini yapmayı reddedebilir.
5- Tırnaklarını kesebilirsiniz sizin de dediğiniz gibi bir de kedilerin tırnaklarını kaşımaları için hasırdan yapılmış kaşıma tahtaları var onları kullanabilirsiniz.
  • soufigay  (21.10.17 17:31:19) 
Yapılması gereken aşılar:
İç ve dış parazit 3 ayda bir
Karma ve kuduz yılda bir
Bir de lösemi aşısı var yılda bir yapılması gereken, onun öncesinde test yaptırın eğer pozitif ise aşı yapmıyorlar, negatifse yılda bir de lösemi eklenecek aşılara.

Koltukların kenarları için yapılmış tırmalama tahtaları var, internetten onlara bakın isterseniz yoksa normal tırmalama tahtası alın, oraya patilerini koyup tırmalatın nazikçe zaten anlayacak. Biz mobilyaları tırmalamaya başlayınca yüksek sesle hayır deyip, her tırmalama tahtasına gittiğinde ödül maması verdiğimiz için azar azar, öğrendi zamanla.
Veterineriniz tırnakları kesebilir ya da size göstermesini rica edin, zamanla veterineri de izledikçe öğrenirsiniz..
Bence üsttekilere ek kısırlaştırma önemli. Kediniz kısırlaştırılmamışsa eğer lütfen veterinerin uygun gördüğü en yakın zamanda kısırlaştırın.
Bunun dışında her kedi kumu iyi değil, mümkün mertebe kokusuz ve topaklanan kumları tercih edin. Bir de almadıysanız kapalı kedi tuvaleti alabilirsiniz.
Tüyleri azıcık da olsa dökülecek kedinizin o yüzden kediye bir fırça ve evinizle kendiniz için yapışkan rulo alsanız baya iyi olur :)
Bunlar zamanla olur bu arada, hepsini aynı anda yapmanıza/almanıza gerek yok, gözünüz korkmasın :)
Ve en önemlisi, fotoğraf görmek isteriz :)
  • dijalli  (21.10.17 19:13:17 ~ 19:14:03) 
Arkadaşlar her şeyi yazmışlar zaten, ben de kapalı kum kabı edinmenizi tavsiye edeyim tekrardan. Bir de tarak alın, sık sık tararsınız :) ve de mutlaka mutlaka mutlaka kısırlaştırın lütfen, çiftleştirmeyin.

Bir de, evde camlarda mutlaka tente olmalı. Sonra çok üzülürsünüz :(

İç parazit için hap da yutturabilirsiniz. Hekime sorun, onu izleyin hap yuttururken ve dış parazit damlasını yaparken, sonra evde kendiniz yaparsınız hep damlayla hapı alıp.

Hayırlı olsun yavrunuz tekrar :)
  • mutlusismankedi2015  (21.10.17 23:45:58) 
Yavruyken eğit. Evetin hayırın belli olsun. Evde kedinin salona ve mutfağa girmesi yasak. Yatak odalarımızda takılıyor. Yemek yiyorsak kapı açıksa bile gelmiyor. Kapının dibinde bizi bekler. Yatağı belli. Küçükken yuvaya alıştırdık yatağımızda uyumak istemiyor. Kendi alanına çekiliyor. Önemsiz gözüken ama önemli detaylar bence.

Anne avlanmayı bile öğretiyor. Kuma yapması gerektiğini bilir. Bizimkini köpeklerden kurtarıp eve götürüp dışarı çıkmıştık-acil işimiz vardı- saksılara ve balkon giderine yapmış tuvaletini. Annesi yetiştirsin yeter ki. Temizliği de tuvalet eğitimini de bilir o.

Kediyi battaniyeye sarıp tırnak kesebilirsin ama 2 kişi lazım bunun için. Küçükken alıştırır düzenli kesersen iyi olur bence.
  • jazzabel  (21.10.17 23:53:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.