[]

borsa

borsayla ilgilenen vardır. birkaç sorum var.

1- merak ediyorum borsada yıllık % kaç kar normaldir? %50 uçuk bir beklenti mi?

2- neden bu kadar az insan borsayla ilgileniyor. bankaya yatırım hesabı açmaya gittim oradaki çalışanlar bile öyle çok meraklı değildi borsaya. yani bankacıların bile çok ilgili olmaması garip geldi.

3-amacım 5 yıl içinde kazandığımı da borsaya yatırıp pasif gelir sağlamak. yılda %50 kar elde edebilirsem borsa sayesinde ortalama bir maaş kadar pasif gelir elde etmeyi amaçlıyorum. bu hedef saçma mı?

4- pörtföy yöneticiliği nasıl testisli bir iş mi?

 
1- değil
2- daha önce baya batan olduğu için genel bir korku var.
3- saçma değil ama zor. düşen bir piyasada ya da yatay seyreden bir piyasada bunu gerçekleştirmeniz zor.
4- bence evet.
  • tosunpasa  (20.10.17 15:34:56) 
Borsa her zaman ortalamada en çok kazandıran yatırımdır. Net.

Ama yurdumda borsa denince anlık al-sat anlaşılıyor. "Borsa oynamak" tabir edilen bu tarz aksiyonlar standart yatırımcı için çok tehlikeli. Genelde toplam büyüklüğü çok az olan hisselerde manipülatörler ufak yatırımcıları sürekli öpüyor. Borsa yatırımı düşünüyorsanız uzun vadeli stabil hisselerle düşünün.

İşi çok ve zamanı az bir insan olarak paramı yerli-yabancı borsa fonlarından bir sepet yapıyorum. Kalan bütün yatırım araçlarından çok daha iyi kazanç sağladım.

Not: Fon diyince insanlar hemen BES'ne koşuyor. BES tuzaktır kanmayın.
  • cleric  (20.10.17 15:38:57 ~ 15:39:36) 
1. uçuk değil ama kolay da değil
2. türkiyede borsada küçük yatırımcıyı çok utarlar ve şirketlerin pek de umurunda değildir. türk yatırımcısı da çok duygusaldır, yapmaması gereken şeyler yapar ve çoğu zarar eder. bu yüzden borsa çok riskli var sayılır.
3. saçma değil ama kolay değil. ilk başlarda zarar edip panikle yanlış kararlar alman olası. çok azar azar girmen lazım
4. yani
  • dafuq  (20.10.17 15:44:08) 
%50 ucuk bir beklenti, yapilamaz anlaminda demiyorum - "aa ben borsa oynayayim" deyip para yatiran herkes %50 getiri elde edebilseydi, %50yi gectim, %1 getiri elde edebilseydi herkesin sonsuz parasi olmaz miydi?

Baskalarinin paralarini borsada degerlendirmek icin kurulmus yatirim sirketleri icinde gunluk isi hisseleri / sirketleri takip etmek olan kisiler bile zarar edebiliyorken senin %1 kar etmeyi gectim %50 kar edebilirm iyim diye dusunmen piyasayi pek bilmedigini gosteriyor.

Yilda tutarli olarak %50 kar dondurebilen kimse dunyada yoktur. Kimseyi biraktim yatirim sirketi bile yoktur. Her yil duzenli kar dondureni bile yoktur, oyle bir sey olsa butun dunya kapisinda sira olurdu.

O yuzden bu hedef teoride mumkun olsa da pratikte sacma. Elindeki parayi kaybetmezsen op basina koy kisaca.
  • robokot  (20.10.17 15:47:58 ~ 15:49:25) 
borsada yeni sayılırım. aslında 2-3 yıldır takip ediyorum da zaman ayırıp çok öyle çok şey öğrenemedim.

2 yıldır yatırım yapıyorum. artık acemi şansı mı bilmiyorum ama fena kar etmedim. tabii başladığım sermaye çok olmadığı için öyle büyük paralar yok. 2015-2016 arasında %40 civarı kar ettim. 12 ay boyunca takip edememiştim bu arada. bir 4 ay falan zaman bulup, takip edip yatırım yapamadım. 2016-2017 arasında da yaklaşık %100 kar ettim. thy almıştım geçen yıl 5.2'den. şimdi 10 lirayı geçti. yani yılda ortalama %70 kar etmişim. ama böyle gitmez diye düşünüyorum.

teoride toz pembe geliyor ama bu kadar kolay olsa herkes yatırım yapardı herhalde. hatta birçok insan ufak çaplı iş kurmak ya da maaşlı çalışmak yerine buna yönelirdi. ondan içimden çok beklentiye girme diyorum kendime.

bu arada para kaybetme olayına çok katılmıyorum. para kazanmak zor olabilir ama kaybetmek bence kişinin elinde. türk yatırımcısı maalesef çok bilinçsiz. mynet finanstaki yorumlara bakarsanız görürsünüz. stop loss bile yapmıyorlar. o yüzden para kazanılmasa bile zarar kontrol edilebilir bence.
  • black mamba  (20.10.17 16:08:54) 
yaptığım karda şans etkili bence de. çünkü bu yıl sadece thy aldım mesela. pörföyü 4-5 hisseye bölmedim. bu yanlış. başka bir hisse de çıkabilirdi.

ama o bahsettiğin zararın hatalı yatırım olduğunu düşünüyorum. mesela 10 liradan thy alınmaz bence. ben 5'ten almasaydım şu an almazdım. hadi alındı diyelim zarar büyümeden satılmalı bence. yani 8.5-9 liradan satılıp çıkılsa sıkıntı olmaz. 2015 kasım seçimlerinden sonra 10 liraya fırladı thy. o zaman almamıştım çok çıktı daha çıkmaz diye. ama birçok insan daha da gidecek diye aldı. o günden sonra da düşmeye başladı zaten. hem yukardan aldılar hem de stop loss yapmadılar.

ben çok çözdüm diyemem. temel analiz bilmiyorum. bir ara zaman ayırıp buna yoğunlaşıcam. bu sadece teknik analiz indikatörlerinden, destek direnç noktalarından yararlandım. teknik analiz kullanıyor musun? neye göre alım satım yapıyorsun? benim bilanço okumayı falan öğrenmem gerek.
  • black mamba  (20.10.17 16:55:25 ~ 17:04:56) 
Dostum öncelikle şöyle söyleyeyim, örneğin petkim gibi tüpraş gibi, aselsan gibi dev firmaların batma, veya bilançolarında zarar açıklama gibi bir durumu olabilirmi? Böyle birşey elbette mümkün değil. Şimdi sen bu dev şirketlerin hisse senedini alınca noluyor? Pratikte olmayabilir ama teorikte o şirketin ortağı oluyorsun. Sence bu şirketlerin ortağı olup para kazanmamak mümkünmü? Elbette mümkün değil. Mümkün değil derken, burası Türkiye tabiki. Olağan dışı durumlar normalde borsayı çok fazla etkilemez diğer gelişmiş ülkelerde ama bizim ülkemizde oldukça fazla etkiliyor. Yatırım yapacaksan söylediğim gibi dev sanayi kuruluşlarına, telekomünikasyon kuruluşlarına yapman gerekiyor. Örnek vereyim istersen kısaca daha iyi anlarsın. Tam 1 sene önce bir miktar paramla aselsan aldım. Şu anda kazancım %95 seviyelerinde. 100 bin koyan birisinin şunan 195 bin lirası var. Ülkemizde borsa kumar olarak algılandığı için herkes temkinli yaklaşıyor. Millet bes e yatırım yapıyor ama aslında bes ne demek onu bile bilmiyor, örneğin bes teki portföyünü hisse senedi endeksli fona çevirmiyor fon nedir onu dahil bilmeyen cahil bir milletiz. Para yönetmeyi kesinlikle bilmiyoruz.


  • travisbrooker  (21.10.17 10:47:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.