[]

Shutterstock'tan bir fotoğrafın ticari olmayan amaçla kullanımı

Merhabalar,

Bir STK shutterstock isimli site üzerinden bulduğu bir fotoğrafı (anladığım kadarıyla shutterstock üyelikleri üzerinden fotoğrafın kullanım hakkını satın alacaklar) bir toplumsal sorumluluk faaliyeti kapsamında sosyal medya hesaplarında kullanmak istiyor.

1. Fotoğrafın üzerine, örneğin (tamamen sosyal sorumluluk içerikli) 1 cümlelik bir slogan yazılarak bunun sosyal medya hesaplarında paylaşılması fikri mülkiyet hukuku kapsamında herhangi bir sorun yaratır mı?

2. Fotoğrafta, üst üste konulmuş olan birkaç tane eski cep telefonu görseli var ve en üstteki görselde nokia 3310 var. Üzerindeki Nokia markası tamamen silinmiş durumda ama sonuçta 3310 tüm dünyaca kolaylıkla tanınan ikonik bir model. Bu kapsamda marka hakkına ilişkin olarak bir sorunla karşılaşma ihtimalleri olur mu?

Konuyu biraz araştırdım ancak fikri mülkiyet hukukuna oldukça yabancı olduğum için çok somut cevaplar elde edemedim. Konu hakkında bilgisi olan hukukçu arkadaşlar destek olabilirse çok makbule geçer.

Teşekkürler.

 
1 parasını verip aldıktan sonra istediğini yazıp kullanabilir. lisans satın alıp kullanmanın asıl amacı budur, sen istediğin yazıyı yazarsın, başkası başka bişey yazar.

satın almak için boyut nasıl fiyat farkı yapıyorsa atıyorum sen normal lisans alıp bunu 100bin kopyalık bir kitaba basamazsın, eğer 100bin kopyada kullanacaksan ona göre extented lisans alman gerekir.

genelde stok sitelerinde web licensce diye en ucuz seçenek vardır.

2 stok sitelerindeki fotoğrafların hepsinde marka yazıları silinir, markanın ismine dair yazı, logo bunlar commercial olarak kabul edilmez.(commercial demek bir o fotoğrafı tv , sinema, gazete dergi gibi ticari mecralarda gönül rahatlığı ile kullanabilmen demek.)

ona bakarsan git binlerce apple ürünü vardır iphone dan, macbook prolara, klavyelere, imac lere kadar, bunların logo ve marka yazıları silinmiştir. yani bunda bir sakınca yok.

cocacola firması hiç bir ürününü izinsiz stok sitelerinde kullandırtmaz mesela bu yüzden kimse bunları yükleyemez, stok siteleri kabul etmez ya da izin belgesi ister.

site bu fotoğrafı kabul ediyorsa(3310) sizin kesinlikle problem etmemeniz gerekir, sonuçta onların amacı commercial(ticari olarak reklam tv sinema gibi) medyada kullanabilecek lisanslı görseller satmak.

editorial ise sadece haber amaçlı şeylerde kullanılabilir.

atıyorum şu gün şu tarihte şurada 10 kişinin yaralandığı bir trafik kazası oldu.

bakıyoruz yaralı insanlar var yüzleri gözüküyor, tabii ki sen bunlardan model licanse imzalamasını istemiyorsun.

bakıyorsun araçlar gözüküyor bir tane mercedes logosu gözüküyor, bir tane bmw arkasında bmw yazıyor yazılar duruyor falan.

işte bu sadece haber amaçlı olarak kullanabilen editorial olayı oluyor. fotoğrafı editorail koyarsan bu markaları silmen gerekmez, insanlar için model license gerekmez.

ama ticari olarak koyamazsın ve bir fotoğrafın editorial olamsı için haber değeri taşıması gerekir.

ne olmuş, ne zaman olmuş, nerede olmuş, olay ne gibi bunları da net olarak girmen gerekir.
  • killerbee  (20.10.17 15:21:00 ~ 15:27:31) 
yani dikkat etmen gereken 2 şey var

1 commercial lisans almak

2 alacağın lisansı amacına göre seçmek. yani 1 defa web kullanımlık aldığın lisansı dediğim gibi kitaba oraya buraya basamazsın, lisans dışına çıkamazsın

bu 2 kurala dikkat ettikten sonra, seni bağlayan hiç bişey olmaz.

ayrıca sade 1 siteye bakma 50 tane sitenin 50 tane farklı fiat politikası var.

birisi 25 dolara satar, diğeri 1 dolara, stoklara yükleyen insanlar her stok sitesine yükler zaten hemen hemen
  • killerbee  (20.10.17 15:42:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.