[]

bitcoin_yine-yeni-yeniden

bitcoin'in ne oldugunu biliyorum. bilmedigim ve ogrenmek istediklerim sunlar:

1. guvenli alim/satim yapabilecegim internet sitesi hangisidir? kullanisli bir telefon uygulamasi olursa cok iyi olur. su degere inerse su kadar al, su degere cikarsa su kadar sat gibi sartlar olusturabilecegim ve bu sartlari 'sistemsel hatalardan' dolayi yapamadigi bir site olmasin lutfen.

2. uzun sure bitcoin'i guvende tutmak icin cuzdan kullaniliyor sanirim. fakat benim planim su yonde. isi kavrayana kadar 1000 tl ile girecegim. bu 1000tl'lik bitcoinin 500tl'liligini atiyorum istedigim seviyeye geldiginde satacagim sonra. sonra istedigim seviyeye indiginde tl'ye cevirdigim parayla tekrar btc alacagim. surekli boyle olacak. bu sebeple sanirim benim cuzdana ihtiyacim yok aksine cuzdan kullanirsam benim isim zorlanacak sanirim? (bir de bu sebepten dolayi otomatik alim satim yapabilecegim bir site uygulama istiyorum. calistigimdan surekli kontrol etme sansim yok)

3. cuzdan kullanmadigim vakit atiyorum btcturk'ten aldiysam oradaki uyelik hesabimda mi duruyor bitcoin?

4. bu altcoinler btc'nin klonu fakat btc'den bagimsiz. dogru mu anlamisim? yani dolar, euro, tl gibi? eger boyleyse capraz alim/satim yapma sansim oluyor mu onerdiginiz sitede/uygulamada?

5. btc ve altcoinler icin piyasa takibi yapabilecegim siteler var mi? analiz falan kasan? twitter hesaplari daha makul olur aslinda takip etmesi kolay olur.

cevaplara gore eminim baska sorularim tureyecek. simdilik bu kadar:)

ve tesekkurler, esenlikler.

 
Ön bilgi : Alım/satım, altcoin'lere dönüştürme vs işlemleri borsa dediğimiz exchange'lerde yapılıyor.

1- Exchange'ler söz konusu olunca güvenli kısmı biraz havada kalıyor bu cryptocurrency işinde. Bundan 3-5 sene önce en çok güvenilen, en çok kullanılan exchange'lerin çoğu ya hack'lendi, ya da milletin paralarının üstüne çöküp kaçtılar/kaçmaya çalıştılar. Kötü örnekler MtGox, BTC-E.

Bitcoin için en çok işlem hacminin döndüğü marketlere şurdan bakabilirsiniz coinmarketcap.com

2- Anlık al sat vs yapmak istiyorsanız dediğiniz gibi cüzdanda saklamak saçma olur. Çünkü cüzdandan al exchange'e at vs diyene kadar güzel fiyatları kaçırabilirsiniz.

3- Coinlerin exchange'de durması demek, exchange'in sizin bitcoin'lerin private key'ine sahip olması demek. Yani onların cüzdanında duruyor, siz istediğinizde kullanabiliyorsunuz gibi düşünebilirsiniz. İnsanların coinlerini exchange yerine kendi wallet'larında tutmak isteme sebebi için bkz madde 1'de ki kötü örnekler.

4- Tam olarak klonu demek doğru olmaz. Örneğin Bitcoin ve Ethereum'un kullandığı teknoloji de bir nebze farklı. Özetle farklı amaçlar için kullanılan para birimleri diyebiliriz bence. Çapraz alım satımı da madde 1 verdiğim linkteki marketlerin çoğunda yapabilirsiniz diye düşünüyorum. Pek sevilmemesine rağmen ben al sat yaptığım dönemde poloniex kullanmıştım.

5- reddit'ten takip ediyorum ben.
  • elon  (17.10.17 17:25:16 ~ 17:25:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.