[]

free movement

daha önce türkiyede Yehova'nın Şahitleri tarafında yolda durdurulup mutlu musun sorusuyla karşılaşmıştım, sonrasında biraz konuşmuştum onlarla, olay beni dine davet edince sonlandı.

Geçen ay yurtdışında biriyle tanıştım, bana özgür müsün dedi, konuşmalardan sonra ikimizinde objektivist bir bakışına sahip olduğumuz ortaya çıktı. Sonrasında konu uzadı biraz;

Bana yeni bir düzenden bahsetti, paraya ihtiyaç olmadan yaşanabileceğini, devletsizleşmeden bahsetti. Saddam Hüseyin'in aslında petrol veya demokrasiden ziyade bu düzen üzerinde çalıştığından bahsetti. Bon Jovi'yi severek dinlerim, onunda aslında bu düzen kurmada rolü var falan dedi, hatta bazı şarkılarının bazı sözlerini dinletti bana, ki çok mantıklı geldi. Para konusunda söyledikleri bitcoin mantığıyla eşleşiyordu, fakat bitcoin mi dediğimde reddetti.
Maui Adasından bahsetti, bu adada bu sistemin işlediğini falan söyledi. Bir şirketten bahsetti, çalışanlarının para için değil sevdikleri için çalıştığından bahsetti. NDA imzalamadan fazla konuşamayız dedi.

www.azlyrics.com

Saddam hüseyin greatest speech ever
www.youtube.com

Ben öyle fantazi dünyası geniş olan biri değilim, fakat söyledikleri ve örnekleri bire bir eşleşiyordu. Kafamda soru işaretleri bırakıp kayboldu.

Daha önce böyle bir düzenle ilgili bir şeyler duydunuz mu ?

edit: bu daha önce israilde 5 yıl yaşamış, bon jovi'yi oradan tanıyorum dedi.

 
yalnız rockin in the free world bon jovinin şarkısı değil aslında.


  • king lizard  (15.10.17 21:35:20) 
Ursula K. Le Guin'in, Anarşizm üzerine yazdığı ütopik bir romanı var, mülksüzler diye. Bana onu çağrıştırdır biraz.
Bir de Danimarka'da benzer şekilde komünal olarak yaşamın sürdüğü Christiania bölgesi var, orada da toplumsal işleyiş benzerdir.

  • gochebe  (15.10.17 21:42:54) 
'Maui Adasından bahsetti, bu adada bu sistemin işlediğini falan söyledi. Bir şirketten bahsetti, çalışanlarının para için değil sevdikleri için çalıştığından bahsetti. NDA imzalamadan fazla konuşamayız dedi.'

Böbrek avi olabilir, kölelik olabilir... Senin için hayırlı bir iş olmadığı kesin.

Şirket dediğin kar amacı güder. Artı değer ürettiğin sürece şirket için değerlisindir. Senin verimliliğine şirket el koyar. Dolayısıyla çalışanları para için çalışmıyorsa bunlar emek sömürmenin acayip kârlı bir yolunu bulmuşlar!(ironi)

Marx da yahudiydi. Bugün dünyanın en zenginleri de yahudiler. Bu tarz işler nedense hep yahudilerin başının altından çıkıyor. Bulaşmamakta fayda var.
  • idexo  (15.10.17 21:58:19) 
Zeitgeist?


  • öteki ben  (15.10.17 22:04:23) 
@idexo
bu şirket çalışanı para için değilse neden diye bende sordum. Parayı hayatlarında dert etmeyecek kadar kazanıyorlar, burada severek çalışıyorlar dedi. aldıkları parayı söyledi, ortalamanın üzerinde bir para.

@öteki ben
zeitgeist'i çok önceden izlemiştim, tekrar izleyeceğim. Bağlantı kurabilir miyim diye dikkat edeceğim.

aramızdaki bu konuşma yaklaşık 1 ay önce oldu, o günden beri görüşmüyoruz zaten.
  • facebook  (15.10.17 22:22:42) 
Para almadan kimse çalışmaz zaten. Emek sömürmenin çok karlı bir yolunu bulmuşlar derken ekstrem örnek: Google'a bir bak. Merkezde her şey ayaklarına serilmiş, üzerine de iyi para alıyor gibiler değil mi? Değil. O aldıkları paranın binlerce katını Google'ı tekelleştirecek projeler ve programlar geliştirerek zaten Google için kazanıyorlar. Esas para şirketin ortaklarında, sahiplerinde... Maaşla çalışan kimseler diğer iş yerlerinde bulamayacakları ortamları bulup 'razı' oluyorlardır elbette.

Herkesin bir bedeli vardır diye düşünürsen. Orada çalışanların saati 25 dolarsa, Google'ın sahiplerinin saatlik değeri bin dolar. vs hesaplar kitaplar... Anlayacağın işçiysen değerin iş piyasasındaki konumunla belirleniyor ve oldukça sınırlı. Sermaye sahibiysen değerin sömürebildiğin emekle belirleniyor ve doğru motivasyonları tetikleyebiliyorsan saati 25 dolara razı olacak insanlar kapında kuyruk olabilir. Yani o organizasyonu kurup yönetmeyi bilmek bu kimseleri sermaye sahibi yapıyor. Her yiğidin harcı da değildir.

Nihayetinde Google'da çalışan kimse üretim sürecine hakim değil, sürecin içerisinde bir alet gibi iş görüyor o kadar. Hakimiyet şirketin başındakilerde.

İşçiler için de sermaye sahipleri için de olay '%100 duygusal'(ironi)

Olaya böyle bakınca severek çalışılan gizli tarikatler yerine en azından Google gibi ne idüğü az buçuk ortada olan şirketlere yönelmekte fayda var.

Kafa şişirmemeye gayret ettim.
  • idexo  (15.10.17 23:02:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.