[]

internet reklamcılığı parasal olarak neden bu kadar kötü durumda?

bugün insanlar özellikle belli bir yaş üstü dışındakiler tv izlemiyor tamamen internette zaman geçiriyor. yoğun bir kullanım var. hal böyle iken bu internet reklamcılığı denince olay google adsense'te bitiyor. epey farklı görüş okudum her ne kadar yerli yabancı adsense tarzı aracı firmalar varsa da adsense'in en iyisi olduğu yönünde herkes mutabıktı. en iyi derken en iyi ücreti veren ve güvenilir vs.

şimdi bence internet sitelerinin aldıkları hitle kazandıkları para arasında uçurum var. günlük bilmem kaç bin hitlik siteler çok komik paralar kazanıyor, araştırdım. tv reklamcılığında inanılmaz paralar hala dönerken mesele müşteriye ulaşmaksa bence daha başarılı olan internette neden bu kadar kötü bir durum söz konusu? tv'de mesela ntv'de birkaç saniyelik reklamın tam olarak kaç kişiye ulaştığını bilemezsin ama internette bunu bile ölçebiliyorsun üstelik.

hem tv'de dönen reklamda sadece gösterime para ödenirken adsense gösterime değil kullancının reklama tıklamasına para ödüyor. tv ile kıyaslamak belki hata ama burada da bir yanlış söz konusu değil mi?

diyeceksiniz ki kuralları adsense belirliyor. soru 1: adsense tamamen pazarı tıkamış durumda mı? yani kazandığı paranın damlasını mı site sahiplerine veriyor? yalnız piyasada böyle büyük bir dengesizlik olsa illa ki başka bir şirket daha iyi ödeme vaadiyle ortaya çıkar piyasayı -iktisat tabiriyle- dengeye getirirdi. demek ki bir sıkıntı var.

çok uzattım lafı. haksız mıyım :) ne düşünüyorsunuz kısaca?

 
Reklam verenlerin cogu geleneksel medyaya daha iyi anladiklari ve degisime nispeten kapali olduklari icin olabilir.

Neticede yayincinin (bu bir tv kanali, web sitesi ya da YouTube kanali olabilir) ne kadar kazanacagina reklam veren karar veriyor, degerini reklam veren biciyor. Eger reklam verenler butcelerini geleneksel medyadan dijitale dogru kaydirmaya devam ederse dijital yayincilarin gelirleri de artacaktir.

"mesele müşteriye ulaşmaksa bence daha başarılı olan internette" demissiniz, o sizce oyle iste. TV'nin satin aldirma gucu ve erisimi Turkiye'de hala cok yuksek. Hatta bazi ulkelerde radyonun erisimi de hala cok cok yuksek. Dolayisiyla pazarlama kampanyalarinda butceler dijitalden ziyade geleneksel medyaya kayabiliyor ulke sartlarina bagli olarak.
  • crown  (14.10.17 22:27:39) 
TV reklamları daha çok güven veriyor. İnternetteki reklamın çoğuna millet dolandırıcı gözüyle bakıyor. Televizyona ise gerçekten sermayesi olan, güçlü firmalar reklam veriyor. Bu şekilde bir algı olduğunu düşünüyorum.


  • empty blank  (14.10.17 22:29:36) 
@trollziya

ben de google'un çok adaletsiz bir dağıtım yaptığını düşünüyorum ama serbest bir piyasa. şimdi denecek ki google burada çok güçlü adeta bir monopol. yalnız türkiye'de böylesi şirketler var. iyi bir şirket kurar türkiye'nin en çok ziyaret edilen atıyorum 50 sitesi ile (ekşi, milliyet, hürriyet, memurlar vs.) görüşür onlara daha fazla pay vaat edersen adsense'i aradan çıkarırsın. adam daha fazla kazanacak nasılsa. sen de payı azaltsan bile yine iyi kazanırsın. yani bu türk sitelerine reklam vermek isteyenler de doğal olarak sana gelir.olmaz mı? :)
  • forlife  (14.10.17 22:41:20 ~ 22:43:19) 
yalnız bu şekilde en azından türkiye pazarını elinde tutabilirsin. ki benzeri uygulamalar olmuş dediğin gibi. admatic mesela. ama bunlar da adsense nasılsa az veriyor deyip yine az ödeme yapıyormuş. bence karı iyi dağıtan şirket piyasayı tutar elinde.

dediğini anladım adsense çok basit şekilde çok ama çok sayıda sitede reklamı yaynılıyor ama dediğim gibi admatic gibi örnekler reklam alıyorsa bence reklamverenler çekilebilir. üstelik türkiye'nin en çok ziyaret edilen siteleri ile anlaştığın an bence zaten türk reklamverenin başka şansı yok. hem mantık aynı olacak. yani ekşi, milliyet, memurlar vs. bunlara reklam vermek isteyenler tek bir şirketle muhatap olacak.
  • forlife  (14.10.17 22:53:12) 
Google adaletsiz dağıtıyor olabilir ama kimse google ın kalitesine erişemez bu arada. İstediği gibi büyük firmaları elinde tutsunlar arama ağı google da olduğu sürece bu değişmez.


  • öteki ben  (14.10.17 22:57:41) 
Online reklamlari geleneksel reklamlardan ayiran en buyuk problem fraud yani dolandiriciligi onlemek.

Televizyona reklam aldiginda ne satin aldigini biliyorsun.

Sokakta panoya reklam aldiginda ne satin aldigini biliyorsun.

Gazeteye ilan verdiginde ne aldigini biliyorsun.

Internette bir siteye reklam verdiginde ne aldigini bilmiyorsun. Sana rapor geliyor reklamina 1000 kisi tikladi diye. Sen de 1000 kisilik para odemistin zaten. Ama bu 1000 kisi gercek mi? Bakiyorsun satislarinda bir artis yok. Sitenin yoneticisi bir bot kiralayip sitesindeki reklama 1000 kere tiklatmis. Sonuc olarak cebinden para calinmis, bir kismi reklam saglayiciya bir kismi site sahibine gitmis. Sen bu platforma bir daha para verir misin? Vermezsin. Platforma ne olur? Batar.

Sen site sahibisin, gayet edebinle namusunla icerigini olusturmus reklam almissin. Millet girmis sitene, ilgisini ceken reklamlarina tiklamis, sen de payini alacaksin. Ama o ne? Reklam platformunun algoritmalari senin gercek tıklarını (yanlislikla - algoritmalari yeterince gelismis olmadigindan) bot olarak isaretlemis, senin kazandigin parayi o yuzden sana vermiyor. Sen site sahibi olarak bu platformdan reklam alir misin? Almazsin. Platforma ne olur? Batar.

Sen bugun Google ile mucadele edeceksen reklam konusunda, bu ve bunun gibi dolandiricilik olaylarini cozmen gerekiyor. Bir reklam platformunun yaptigi cok sey var, en onemlilerinden biri her reklami gorup onaylamak - reklam verenler de dolandirici olabiliyor - ama daha da onemlisi bu dolandiriciligin onune gececek sistemleri kurabilmek. Gunde milyarlarca reklam tıklamasının kaynagini insan gucuyle belirlemenin yolu yok bunun icin oldukca maliyetli (hem gelistirmesi hem calistirmasi) yapay zeka sistemleri gerekiyor. Bu kalibrede isleri yapabilecek buyuklukte cok fazla sirket yok.

Dunyada milyonlarca bilgisayara yayilmis botnetler var, bu makinelerde kullanicinin haberi olmadan arka planda botlar sitelere girip reklamlara tikliyor (yoneticilerinin istedigi sitelere). Bu kisilerin trafiginin gercek kullanicilarin trafiginden ayirmak ve hem icerik saglayiciya hem reklam verene hem de kendine kar yazdiracak bir reklam platformu kurmak cok cok cok zor. Milyarlarca dolarlik yatirim istiyor.

Bu sistemi dogru duzgun calistirabildiginde, ANCAK o zaman reklam veren platformda reklam vermekten pozitif bir donus alabiliyor. Insanlarin reklamlara guvenle tikladigi bir platform ve site sahiplerinin reklam sahiplerini dolandiramadigi bir platform. Ancak o zaman reklam veren "ben bu reklama on bin dolar harcadim, bana getirisi yirmi bin dolar oldu ben bundan biraz daha alayim" diyebiliyor. Reklam platformu ancak o zaman hayatta kalabilir kar eden bir sirket haline donusebiliyor.

Boyle bir sistem kur(a)madan bu ise giristigin zaman reklam verenlerin reklam verip kar edebilecegi bir platform olusturamamis oluyorsun ve bu sebeple batiyorsun.

Google - facebook kalibresindeki sirketlerin yapabildigi, yeni gelenlerin yapmasi cok zor olan sey budur.
  • robokot  (15.10.17 00:47:33 ~ 01:41:43) 
@robokot şu ana dek bütün diğer yerler dahil okuduğum en doyurucu cevaptı. teşekkürler.


  • forlife  (15.10.17 01:59:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.