[]

inananlara bir sorum var, cennette dünyadaki sevdiklerimin olmayacak olması

ihtimali de cehennem değil mi sizce? mesela cennetteki biri şu an x sevdiğim nerde diye sorunca: "o şimdi yanıyor mu" diyecekler. böyle bir şey kimi mutlu eder ki?




 
böyle bir şeyden mutlu olmayacak üzülecek insan zaten ebedi cehennemlik olmaz. ebedi cehennemliklerde muazzam pişmanlık ve yaptıklarının acı sonuçlarının verdiği azap olur, cennetliklerde ise kendileri adına mutluluk ve huzur olsa da elbette cehennemlikler için de üzüntü olur, fakat hiçbir taraf yaşadığı üzüntüyle Allah'ın kararını değiştiremez. x'in geçmişte yapıp kendi elleriyle hazırladığı sonu da değiştiremez. O sebeple cennetlikler bu duruma "aşırı" derecede de üzülmezler.


  • yaren  (13.10.17 23:58:09) 
"bir senin lafın Allahın kararı değiştirilemez" denmesi bana çok saçma geliyor. bu sadece benim lafım olamaz. bir belgeselde izlemiştim tüm dünya insanlarının duyguları aslında birbirinin aynıydı. (yani olaylar karşısındaki tepkileri, utanma, üzülme, pişmanlık gibi...) bence hiçbir insan sevdiği kişiyi cehennemde görmek istemez.

ayrıca zaten üzülen kişi cehennemde olan değil, cennette olan kişi. ayrıca aşırı derecede üzülmeyeceklerini nerden bilebiliriz ki, adam üzülüyor sonuçta, onu da yanında görmek istiyor, bunun aşırısı azı var mı.
  • for day to break  (14.10.17 00:01:34 ~ 00:54:41) 
bu soru ilk defa sorulan bir soru değil, sözlükte de defalarca dile getiriliyor biliyorum ama belki burdan güzel bir cevap gelir mi diye sordum.


  • for day to break  (14.10.17 00:11:43 ~ 00:12:02) 
x sevdigin kisinin bir klonu sana verilir. sen klon oldugunu anlamazsin.


  • partizan  (14.10.17 00:19:08) 
klonlama sahtekarlık oluyor ama. aslı yanıyor. neyse yatsam iyi ederim. umarım hiç bir sevdiğimi klonlamazlar airette.


  • for day to break  (14.10.17 00:21:08 ~ 00:21:22) 
Aşırı romantizm. Şu kıçı kırık dünya'da bile insan biraz rahata erdi mi sevdiklerini unutabiliyor. Sen diyorsun ki sevdiklerim yok diye cennet cehennem olur, e o zaman cehenneme git, sevdiklerinle cenneti yaşa?


  • harvey  (14.10.17 00:28:58) 
@for day

cennetle cehennemde işler dünyadaki gibi yürümüyor ki, oranın şartlarını burası gibi düşündüğün için şimdiki hislerinle değerlendiriyorsun. öyle değil orası. cennet de cehennem de "sonuç" evrenleri. evet cennetteki kişi cehennemdeki sevdiği için üzülür ama onun bu üzüntüsü -tekrar ediyorum- o kişinin geçmişini de Tanrının o kişi hakkındaki takdirini de değiştirmez. zaten cennette olduğu yani kendi olumlu sonucunu yaşama halinde olduğu için de cehennemdeki kişi için "çok fazla" veya "aşırı" üzüntü yaşamaz. nihayetinde bunu o kişi kendi elde etti, kendi elleriyle ve kendi iradesiyle yaptı çünkü. onun yerine cehennem yaşamaz cennetlik kişi. ilahi adalet böyle bişey.

ek: valla @harvey'e fena halde katıldım yani.
  • yaren  (14.10.17 00:29:18 ~ 00:30:13) 
harvey, yanılıyorsun sevdiklerimin yanına cehenneme gidip cenneti yaşamak romantizm değil sürrealizm olur. dünyadaki rahatı görünce sevdiklerini unutmak günah değil mi, Allah buna izin vermiyor, zaten bizi birbirimize sevdiren de o değil mi o zaman niye bu sevgiyi ahirette yok ediyor.


  • for day to break  (14.10.17 00:37:58) 
Zaman cennet ve cehennemde aynı şekilde akmıyor olabilir, herkes nasıl kıyamette bir anda uyanacak çok önce ölmüş olanlara bir an uyuyup uyanmışlar gibi gelecek, öyle.
"Oo ağaca bak, oo yemek istedim geldi, Allah'ım kedilere çimenlere bak" derken etrafı incelerken çoktan cezası olanlar bitirip yanımıza gelir gibi hissediyorum (veya biz cezamızı çekip gelmiş oluruz).

  • Sulfoxaflor  (14.10.17 00:40:18) 
yaren, o zaman cennette düşünme yetimizi elimizden alacaklar öyle mi? ama bir yandan da diyorsun ki, kendi iradesiyle yaptı bana ne cezasını çeksin gibi bir şey olacak. bana bu sorunun mutlaka sevenleri birbirinden ayırmayacak bir cevabı olmalı gibime geliyor. neyse bence böyle sorulara verilen bu tür cevaplar hiçbir insanı inanca yaklaştırmaz. tam tersi uzaklaştırır.


  • for day to break  (14.10.17 00:47:40 ~ 00:49:31) 
@for day

cennettekiler bana ne'ci insanlar olabilirler de olmayabilirler de. onu biz belirlemiyoruz, Tanrı belirliyor.

senin sorunun cevabı bana göre tasavvufta saklı. vahdet-i vücud felsefesinde. "tecellî" gibi "zuhur" gibi kavramları incelemek lazım. cennet de cehennem de bizim şu sınırlı algılarımızın ve bilgilerimizin kavrayabileceği ifadeler. belki de gerçek bu bizim bilebildiğimizden çok daha değişiktir. belki gerçekten de senin dediğin gibi, sevginin ayrıştırılmadığı bir ortamdır. tek bildiğim, insanoğlunun her şeyi tam olarak bilmesinin mümkün olmadığı. sürekli bilmediğimiz bilgiler vardır ve var olacaktır. bu da, bilmediğimiz pek çok boyut olduğu anlamına gelebilir. o yüzden enerjini buna değil de, daha somut sorunları daha barışçıl şekilde çözmeye harcamak daha faydalı olabilir diye düşünüyorum.
  • yaren  (14.10.17 00:56:50) 
Orada dunyadaki gibi akrabalik ana cocuk sevgisi duygular olmayacak. Tanidiklarini gorsen de birsey hissetmeyeceksin diye yillar yillar once duymuştum. Dogru mudur bilmem.


  • japon askeri  (14.10.17 19:41:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.