[]

ticarette tek tarafli guven

olayi hemen ozeyliyeyim:

kuzenim ticaret yapiyor. mesela isyeri tuttu. ilk ayin kirasini ve depositoyu eksik (yuzde 20 eksik) vermis. ev sahibi odemeyi alip kontrat yapmamis. kuzenim bunu bile bile goz yummus ve parayi vermis. bu esnada ev sahibi 'simdi polis gelse atarlar seni burdan' diyerek durum hakkinda bilgi veriyormus. para tamamlaninca kontrat yapilmis.

ikinci ornek ise birisine senet yapmis. tanidik birisi. meblagin dortte ucunu cikarabilmis. adamla konusmus. o da tamam kalana yeni senet yapariz demis. ama kuzenim parayi vermis. adam yeni senedi yarin yapariz diye gitmis, senet onda kalmis.

ticarette borclunun guvenmek zorunda olmasi diye bir durum var mi? hukuki acidan sormuyorum tabii ki. zaten borcunu tamamlamayan kisi hukuki acidan haksiz onu biliyorum. ama diger turlu, anlasmaya bagli durumlarda, bu normal mi? siz ne yapardiniz o durumda?

bu arada ben diger kisilere degil kuzenime kiziyorum. herkes parasini korumak zorunda elbette saglama alacaklar. kuzenimin yerinde olsaniz ne yapardiniz?

 
Bu paraları banka transferi ile yapsa elinde dekont olur, bilmiyorum banka transferinde muhasebe süreci nasıldır fakat sonuçta daha güvenli ve kanıt oluyor elinizde.


  • atom karincanin torunu  (11.10.17 15:56:55) 
alan kisiler bankadan kabul etmiyorlar. cunku bankadan olursa tehdit etme durumlari ortadan kalkar. iste kuzenimin hatasi bu. kabul etmesi bunlari


  • my pink  (11.10.17 15:57:33 ~ 15:58:16) 
yani soyle bir durum var, borclu guvenmek zorunda degil. Sen kontrati yapip parayi aldigini belgelemiyorsan ben de o zaman tutmuyorum burayi diyebilir, ama muhtemelen bir an once tutup yerlesmeye baslamak istedigi icin bu riski goze aliyor. Yine karsilikli bir alisveris var yani.

Ayni sekilde kuzeninin burada madem oyle o zaman ben burayi tutamiyorum deme hakki her zaman var. Bunu yapmak yerine adamin parayi alip ustune polis cagirip kendisini oradan attirmasini goze aliyor. Ne olur, mahkemeli olurlar kuzenin ispatlamaya calisir seneler gecer para pul olur vs.

Yani guvenmek zorunda olmasi diye bir durum yok, sartlarina bagli olarak guvenme tercihi var. Ornegin ailemle karda kista sokakta olsam, yarim kirayi depozitoyu kabul edip bana anahtar verecek ev sahibi bulsam muhtemelen bu riski alirim. Ama obur turlu zaten hele ki is falan kuruyorsam odeyemeyecegim (veya kiti kitina tutabilecegim) bir yer zaten tutmaya kalkismam, tutuyorsam da derim ki bankadan yollayayim veya imza at su kadari alinmistir diye. Kabul etmezse suphelerim artar ve yapmam o isi. Mecburiyetim yok.

Daha once bir ev sahibi beni yoklamak icin "ugrastiriyorsa kirayi elden de verebilirsin" gibi bir cumle kurmustu ben de yok bankadan hallediyorum otomatik daha kolay oluyor demistim ustelememisti o aklima geldi.
  • robokot  (11.10.17 17:05:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.