[]

Anadolu Türklerinin aslı

hakikaten Anadolu'ya ilk gelen Türkler çekik gözlü müydü? Değilse Oğuz Türkleri böyle mi oluyordu? Yoksa çekik gözlü Orta Asya fenotipindeydi de burada iddia edildiği gibi ermeni-rum-gürcü lerle mi karıştı?

internette "average face" diye dolaşan resimler var. ben de google aramasıyla ulaştım. yanlış olabilir.

bu gürcü:
www.flickr.com

bu ermeni:
hweirdmusic.net

bu yunan:
pmsol3.files.wordpress.com

bu herhalde türk:
qph.ec.quoracdn.net


Türk'üm diyorsan öylesindir. benim sorum tamamen biyolojik.

Ne mutlu Türk'üm diyene ulan! (bkz: swh)

 
Batı Anadoludakilerin başka milletlerle karıştığıyla ilgili bir şey okumadım ama Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgelerinde Gürcü, Ermeni ve Rumlarla karışmış olanlar var. Bu karışma olayı çok gerçekçi değil aslında. Arada dil engeli var. Ermenice, Gürcüce ve Rumca hala yaşıyor. O zaman da vardı bu diller. Osmanlı'da padişahlar farklı milletlerden kadınlarla evlilik yapıyordu ama halk bazında bu tip evliliklerin sanıldığı kadar çok olması gerçekçi görünmüyor.


  • dissendium  (11.10.17 00:42:48 ~ 00:45:12) 
Bu konuda henuz cok ayrintili bir calisma yok genetik acidan. Ancak genetik veriler var ve su anki bilgiler gelen bir grubun Anadolu toplumlariyla karistigini gosteriyor. Gelenler cekik gozlu muydu konusunda bir sey diyemem ama tarihi kayitlar ve geldikleri bolge oyle gosteriyor.

Benim kendi yaptigim analizler %5 civari bir karisma gosteriyor ama Turk oldugunu belirten orneklerin tamaminda degil. Surada azicik bahsetmistim ama daha cok benim kendi analizim uzerine bu yazi: ezgimo.com

Su calismanin Extended Data Figure 1'ine bakarsaniz Anadolu Turkleri Anadolu'daki diger toplumlara yakin gorunuyor. www.nature.com

Birkac aya kapsamli bir calisma yayinlanacak, ben onu bekliyorum. O da direkt Anadolu Turkleri uzerine degil ama yine de bilgi verecek bildigim kadariyla. Ama net bir sey soylemek icin gelecek genetik calismalarini beklemek gerekecek gibi gorunuyor.
  • evrim halkasi  (11.10.17 00:43:07) 
Aklıma Türklerden nefret ediyorum diyen kürtün Türk çıkması olayını getirdi.

Özetle Türkler Türktür. Diğerleri de görüldüğü gibi Türktür.

youtu.be
  • secrexv2  (11.10.17 00:47:36) 
Su sacma reklami paylasip duruyorsunuz da o bir turizm sirketi reklami ve hicbir test size Turk musunuz, Kurt musunuz soyleyemez.


  • evrim halkasi  (11.10.17 00:50:53) 
E ben hala çekik gözlüyüm diye cevap vermek istiyorum :) Ne önemi varsa.

Basit bir google aramasıyla bu konudaki araştırmalara ulaşabilirsiniz. Bulunduğu coğrafyadan elbette her toplum etkilenir, komşularla da ortak genlerin n yıl önce göçülen yerle kıyaslanacak kadar olması doğal.
  • hana bi  (11.10.17 00:55:20 ~ 00:55:41) 
Bunun icin bir wikipedia sayfasi bile var:

goo.gl

Edit: Sayfanin Ingilizcesi ile Turkcesi zit seyler soyluyor. Anladigim kadariyla tarafsiz kaynaklar Turkleri daha cok Anadolulu ve belirli bir oranda Orta Asya geni tasiyan gruplar olarak goruyor. Tarafli gruplar da tum dunya aslinda Turk diyor!!! Finliler de Turk ya hani :D Bir ara onu soyluyorlardi
  • Traveller  (11.10.17 00:58:48 ~ 01:09:59) 
Milletlere göre bir genetik harita dolaşıyordu fb'da güvendiğim bir akademisyen de paylaşmıştı genetik bölümünden. Orada türk ve yunan'lıların-balkanların bir kısmı ile birbirine çok yakın gösteriyordu.

Yörüklerin gözleri orta asyadakiler gibi çekik hala. Bence epey karışmışız.
  • kendi kendine yasayan yavrucak  (11.10.17 01:12:06) 
biz turk'ten cok ermeni, rum, bizans, roma filaniz. hatta, turklere ozgu gen %10-15 civarindaydi. cunku, anadolu'ya goc eden turkler

- "hadi burasi turk topragi oldu, artik dnaniz da bize gore mutasyon gecirip, bize benzesin. birakin artik atalariniza benzemeyi"
ya da
- "yeter lan, burasi turk topragi oldu, artik sevisip cocuk yapmayin ve sadece biz yapalim ki bizim fenotipimiz buralarda baskin olsun, sizinkinin degil"

demediklerinden, bu topraklardaki insanlar soylarini devam ettiriyorlar; ama kulturleri ve dinlerini degistirmek zorunda kaliyor. yoksa kelle omuzlara elveda diyebiliyor.

ankara savasindaki yildirim beyazit:

ahmetsimsirgil.com

bu da timur:
upload.wikimedia.org

hangisi daha cok turk'e benziyor?

anadolu insani bence genetik olarak hic turk olmadi, buradaki medeniyetlerin, insanlarin genini devam ettirdiler.

hatta anadoludaki kimilerimiz turk'ten cok kelt bile olabilirler:

eksisozluk.com
  • scars dont fade  (11.10.17 05:21:40 ~ 05:25:12) 
i.imgur.com

Bilimadamlarının takip ettiği belli başlı genetik mutasyonlar var ve bunları belli gruplar halinde isimlendiriyorlar. Dikkat edersen yol üstü tabir edebileceğimiz yerler oldukça karışık. Gelen giden genetik çeşitliliğe ekleme yapmış.
  • cleric  (11.10.17 09:02:04) 
Türkler Anadolu'ya göç ettikten sonra yerli halklarla karışmıştır. Farklı milletlerin evlilikleri sadece saray çevresinde değil halk arasında da çok yaygındı. O dönemin halkları şimdikiler kadar bağnaz değildi bile denebilir (okuduklarımı söylüyorum). Hatta yabancı gelin / damat almak (müslümanlığı kabul etmesi şartıyla) kesinlikle tercih edilen bir şeydi.


  • SiyamkedisiZorro  (11.10.17 10:45:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.