[]

Köpek gibi uyuma

herbalist li ching yuen demiş ya;
"kaplumbağa gibi oturun
güvercin gibi yürüyün
köpek gibi uyuyun" diye.

Gözlemlerime göre köpekler sık sık uyuyorlar, nerdeyse bi gözü açık uyuyorlar. Derin uyku zamanları da oluyor.
İnsan metobolzmasına uygun gelmiyor bana bu davranış. Bizim dengemiz farklı kurulmuş, farklı çalışıyor.
Uyku aktivitesinde insandan insan değişiklikler oluyor mesela ben uyudum mu top patlasa duymam, taa ki uyanana kadar. Uyandığımda da bi dakka yatamam fırlar kalkarım. Bir diğeri her tıkırtıya uyanır, diğeri uyanınca bir süre yatak keyfi yapar. Yine de hiç birimiz köpekler gibi uyumuyoruz sanki. Demi?

Sorularım:
Köpekler nasıl uyur?
Köpek gibi uyuyabilen var mı?

Duyurunun bilim insanlarına yönelik sorum:
Daha çok kesikli, tetik ve sık sık uyumanın biz uyurken çalışan hormonların durumuna, beynin yıkanması vb fizyolojik işleyimize olumlu olumsuz etkilerini merak etmekteyim.
İlgili konularda (mümkünse basit dille anlatılmış) okuma, video önerileriniz makbule geçer.

 
o şey olabilir mi ya, "köpekler gibi uyuyun, yarın yokmuşçasına uyuyun"


  • captainobvious  (09.10.17 14:49:43) 
Hayır onu geçtim kaplumbağalar nasıl oturuyor asıl mühim olan bu bence


  • clones  (09.10.17 14:55:38) 
Haa bu adam 250 küsur yıl yaşayan adam, duymuştum ve inanmamıştım:D

Bence sallamış biraz ya:) Kaplumbağa gibi oturmak da saçma mesela. Oturması yürümesi aynı pozisyon hayvanın. Ki hareketsizlik de iyi değildir bence.

Bir ay kadar önce Cnntürk'de bir program izlemiştim, Gündem Özel ismi. Sağlıklı ve uzun yaşamanın yolları tartışılıyordu, konuklar arasında uzman doktorlar, genetik bilimciler vb bilim insanları var. (Arada işliyorlar bu konuyu, internette bölümleri vardır diye tahmin ediyorum.)

Doktorun biri dedi ki "insanlığı bir adım ileri taşımak istiyorsak alarmları hayatımızdan çıkarmamız lazım"

Ben buna kesinlikle inanıyorum mesela. Uyku esnasında beyin daha kendini resetleyemeden, güne hazırlanamadan tak diye kalkıyoruz zorla. Beynimizin gün içerisindeki ve uzun vadedeki performansı çok düşüyor bu yüzden.

Bence biyolojik saatimize göre uyuyup uyanmamız lazım. Belki bunu demeye çalışmıştır bu sözde de. Köpekler uykuyu severler ve istedikleri zaman uyuyup istedikleri zaman ayağa fırlarlar. Hani akşam saat 10-11 olsun da öyle uyuyayım derdi yok. Gerçi bütün hayvanlar için bu böyle, neden özellikle köpek belirtilmiş onu da anlamış değilim.
  • peggy  (09.10.17 15:03:05 ~ 15:07:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.