[]

Arabayı devamlı yarım debriyajda tutmanın zararları nelerdir?

Arkadaşlar merhaba. Ben neredeyse on senedir ehliyete sahip olsam da araba kullanmaya yeni başladım. Problem şu ki, ben debriyajı çok kullanıyorum arkadaşlar. Düz yolda hızla giderken bile sürekli yarım ya da tam debriyaj ile gidiyordum, yeni yeni ayağımı seyir halindeyken debriyajdan çekmeye başladım.

Ancak araba dururken (ışıkta, vs.) arabayı devamlı yarım debriyajda tutma huyumu bırakamıyorum. Normalde galiba vites boşa falan alınıyor. Ben ise sürekli arabayı birinci vitese takıp yarım debriyajda kavratıyorum; düzde de, yokuşta da araba sürekli yarım debriyaj halinde.

Sorum şu: arabayı devamlı yarım debriyajda tutmak çok zararlı mıdır? Zararları nedir? Üç hafta boyunca sürekli böyle kullandıktan sonra önemli bir hasar oluşmuş mudur?

Şimdiden teşekkürler.

 
3 haftada bir şey olmaz da orta ve uzun vadede debriyaj balatasını yiyorsun, daha zor vites geçmeye başlıyor, artı debriyaj pedalı çok sertleşiyor. sağlıklı bir şey değil, vites kutusu ve debriyaja işkence ediyorsun.


  • roket adam  (08.10.17 23:39:45 ~ 23:39:58) 
Debriyaj balatası biter. Debriyaj bilyası bozulur.


  • reactionic  (08.10.17 23:40:51) 
Baskı balata volant ve gobek bilyası asınır baskı balata zaten 100 bin km civarı değişir normalde ama bu sekilde 20 bşn km de biter ayrıca volant hasar gorur o da en dandik arabada 2000 tl tutar debriyaj vites gecişinde sanzımanla motoru ayırıp vites değiştirmek için kullanılır devamlı duz yolda basmak guc kaybettirir


  • steward  (08.10.17 23:53:12) 
Düzgün kullanımda 5-6 senede bit debriyaja 1000 tl verecekken her sene 1000 tl verirsiniz. Bu hatalı tarzdan vazgeçmelisiniz :(


  • tukenmez adam  (08.10.17 23:53:50) 
tekerler ile motor arasındaki bağlantı(baskı balata dedikleri) kısa sürede hemen aşınır araba viteste sarsılmaya başlar. Vites kutusunda sürekli yarım yük bindiğinden vites kutunuz hasarlanır.

Acilen bu huyunuzdan vazgeçin.
  • basond  (09.10.17 00:00:10) 
Çok teşekkürler herkese. Üç haftadır trafikte, ışıklarda, kısa süreli beklemelerde, vs. sürekli yarım debriyaj yaptım. O zaman bir ustaya götürüp baskı balatalara falan bir baktırmam gerekiyor sanırım.

Tabii hem bu tarz yanlış alışkanlıklar edinmemem için hem de başkalarının hayatını riske atmamak için bir direksiyon eğitimi almam şart, bilmeden araba kullanmam akıl karı değil aslında... Ehliyet yenileme gibi bir kural gelmesi lazım gerçekten.
  • iraksak  (09.10.17 00:13:21) 
Boş bir yerde alıştırın kendinizi. Dur kalk yapın, üşenmeyip durunca vitesi boşa atın. Ayağıda soldaki boşluğa koymayı alışkanlık haline getirmek gerekiyor. Debriyaja basmasanız bile üstünde durmamalı.


  • reactionic  (09.10.17 00:52:01) 
Baskı balataya baktırmak diye bir şey yok yalnız, daha doğrusu çok zahmetli. Şanzıman indiriliyor o işlem için. Sırf söküp takmasına 300 400 tl isteyebilirler. Kesin değiştirtmeyeceksen söktürme.


  • dannycarey  (09.10.17 00:54:55) 
@reactionic çok teşekkür ederim, yarından itibaren dediğiniz şekilde alıştırmalara başlıyorum.

@dannycarey o halde üç haftada çok büyük hasar oluşmamıştır diye varsaymam güvenli olur mu? Teşekkürler.
  • iraksak  (09.10.17 01:02:36) 
balatalar aşırı ısındığında tutma kabiliyetini kaybeder yolda kalırsın, ayrıca balatalar erken biter, yakıt tüketimin artar, bir de pis kokar.


  • orpheus  (09.10.17 01:15:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.