[]

Avrupalı amerikalı parayı napıyor

Ülkemizde herşey çok pahalı değil mi? Arabalar avrupa ve amerikanın bilmem kaç kat fazlasına satılıyor, hem de asgari ücret burada oranın çok daha altında. Orda iki yılda güzel bi araba alıyorsun burda alamıyorsun. Temel gıdalar falan, En basitinden süt bile çok daha pahalıya geliyor ülkemizde. Madem hal böyle, avrupalı amerikalı bu zenginlikle napıyor? Burada bile son model bmwler mercedesler camarolar mustangler piyasa bu denli cirit atıyorken, yani pek çok kişiye göre zor olan türkiyede yaşam standardı pek çoğuna göre de kolay. Bu vergilere rağmen lüks yaşayan bu yığın gerçeği varken Türkiyede; abd de avrupada vergisiz araba bize göre neredeyse bedava gıda ve temel ihtiyaçlar, eee? Avrupada amerikada yaşayanlar parayı nereye gömüyor? ve bu şartlar altında abd ve Avrupa da fakir olanlar mal mı?




 
barınmak güvenlik ve el işçiliği sağlık giderleri çok pahalı orada traş olmak arabanın farını değiştirtmek vs gibi el işçilikleri buraya göre pahalı gıdalar da çok ucuz değil tabi.


  • basond  (08.10.17 14:59:02 ~ 14:59:19) 
fakir olanlar, tembel, calismayi sevmeyen, junkie tarzi hayat tarzini, sosyal yardimlarla gecinen. cocuk parasi, issizlik maasi vs.

parayi ne mi yapiyorlar?

yurtdisi tatiline gidiyorlar, ev aliyolar, evde 4 kisi varsa 4unun de arabasi var, belki kaliteli yiyip, daha fazla sosyallesiyorlardir. ama en buyuk gider, 30 sene mortgage odemek zorunda kalinca oyle cok da ahim sahim para biriktiremiyorlar. sonra bunun emeklilik sonrasi hayati var, bakim masraflari, saglik masraflari vs cok. genel olarak daha kaliteli yasiyorlar iste. o dedigin ekonomik olarak imkansiz zaten, herkes kazancinin cogunu biriktiremez, oyle bir ekonomik donusum yok.
  • baldur2  (08.10.17 14:59:52) 
Turkiye gibi fakir ülkelerde halkın gelirinin aşırı kısmı gıda, yol ve ısınmaya gider. batıda ise barınma, sağlık ve egitime gider (avrupa ve abd farklı elbette). ayrıca finansal yatırıma ve emeklilige gider.

ha bir de bizdeki gelir vergileri düşük herkes sadece kdv ve ötv'ye bakıyor. milletin maaşından (ortalama) %23 değil de %45 vergi ödese anlarlar farkı... hele iskandinavyada ortalama %50'yi vuruyor.
  • 507  (08.10.17 15:25:57) 
camaro, corvette, mustang memleketinde renault fluence muamelesi görüyor. performans modelleri olmadıkça bakmam şahsen.


  • rain when i die  (08.10.17 15:32:13) 
amerikada 75 bin dolar kazaninca 10 bin dolar vergi oduyorsun yillik
keza avustralya'da 80 bin dolar kazaninca 17 bin dolar vergi oduyorsan.
nasil yuzde 30lara 40lara cikiyor?
turkiye'de 70 bin lira kazanc icinse 26 bin vergi odeniyor. yine turkiye kotu?
  • baldur2  (08.10.17 15:37:12) 
@ baldur2 olaya sadece gelir vergisi açısındna bakmışsın. amerikada tac ortalama 8 bizde 18. benzinin galonu 2,5 dolar ki galon yaklaşık 4 lt.

yani gelir vergiis değil olay, alım gücü yüksek adamlarda. et süt fğyatlarından bahsetmiyim bile,

yine türkiye iyi mi ?
  • oscar  (08.10.17 15:45:57) 
oscar
ben turkiye kotu diyorum zaten.
verdigim oranlara bakarsan turkiyenin daha yuksek vergi kestigi acik.
  • baldur2  (08.10.17 15:47:30) 
Araba ucuz evet.
İsveç'te yaşıyorum araba alırsın 10 bin liraya güzelinden, dizel olursa eskiyse yıllığı 3000 4000 kron vergi ödersin. Bunun daha sigortası, servis maliyeti(işçilik çok pahalı), park kirası(mecburi) falan var.

Hepsini geç bir müstakil ev olmuş şehir dışında 8 milyon kron. Ortalama maaş 15-20 vergiden sonra eline geçen.

Cappy yaZmış biri iyi güldüm. En ucuz 1 litre meyve suyu 20 kron. 7-8 lira yapar. Ki o dert değil kiralar çok aşırı yüksek. İngiltere'de millet karavanda yaşıyor geçinmek için.

Çok kolay sanıyorsunuz Batı Avrupa'yı. Eğitimin yoksa garson bile yapmazlar. Evet 7-8 saat mesain vardır ama bizdeki gibi goygoy yapamazsın eşşek gibi çalışman gerek.

Eğitimin iyiyse milyonlar kazanırsın zaten dert değil. O zaman da emeklilik için gider Türkiye'den İspanya'dan falan ev almaya çalışırsın. Zira yaşam çok boktan Almanya, İsveç, Norveç gibi ülkelerde sıkıcı depresif.

Altımda Bmw olsa kaç yazar güneş saat 11'de doğuyor amk. Yollar karlı buzlu. İnsanlar evet medeniler ama buz gibiler kimsenin düzgün arkadaşı yok.

Türkiye'ye dönmem, afedersin sınır dışı etseler yine dönmem ama ya lan hayat bunlara güzel düşüncesi çok yanlış yok öyle bir dünya.
  • bos gezenin bos ustasi  (08.10.17 15:53:08) 
@ bgbo şu bahsettiğin şeylerğn türkiye den ne farkı var? türkiye dr ev almak kolay mı ? turjşye de vergiler düşğk mü ? asgariöücret 1400 tl, bu adsm be yiyecrk ne içecek kira da verince ? isveç te asgari ğcret alan biir ile tr de alan biir aynı standardı mı yaşıyor sence

tek katıkdığım nokta turkiye iklimi keisnlikle daha güzel orada haklısın :)
  • oscar  (08.10.17 15:58:32) 
Camussar attığın linke bakılırsa gıda ingilterede daha ucuz gelire oranla. Türkiye'de ucuz bir şey yok gibi xd


  • glamdr1ng  (08.10.17 16:01:20) 
Isveç'te asgari ücret yok. Saatlik ücretlendirme var. En basit iş için bile gymnasiet mezunu olman gerek(toplam 14-15 yıl eğitim).

Türkiye'de asgari ücretle çalışan adamın ne eğitimi var? Yabancı dil, bilgisayar kullanımı, insan iletişimi, iş kabiliyeti ne düzeyde?

Burada işçilik önemlidir ama bizdeki iş kalitesinde çalışan işçi aç kalır.

İyi bir berber 800 krona saç keser mesela. Ama bizdeki berberleri kapısından sokmazlar öyle bir salonun.

Dediğim gibi Türkiye ile kıyaslamam zaten ama sorun şu ki hayat kolay değil hiçbir yerde. Vay ben yan gelip yatayım bana ayda 20 bin kron maaş versinler yok öyle bir şey. Telefon götürmüyor insanlar işe burada düşün ciddiyeti. Haketmek zorundasın her ne yapıyorsan. Ee zaten kabiliyetli insan Türkiye'de de iyi kazanıyor.
  • bos gezenin bos ustasi  (08.10.17 16:05:58) 
refah parametleri bellidir haci. bir telefon, bir araba almak icin ne kadar saat calistigindir, et yemek icin, bira icmek icin hayatindan kac saat feda ettigindir. ortalama bir isle ne kadar kaliteli bir yasam surebildigindir. soru basit, turkiye, ingiltereden daha refah diyorsan, seninle daha tartismaya gerek yok. sen sanirim sirf urun fiyatlarini kiyasliyorsan, yalniz o urunleri maasla aliyorsun, bir de maaslari kiyasla istersen?


  • baldur2  (08.10.17 16:12:10) 
aga turkiye'de insanlarin maasi pound degil. veya ingilteredekiler lira kazanmiyor. verdigin linkler bunu hesaba katmamis, ne verisinden bahsediyorsun ya. anlatamayacagiz sana bunu anlasilan. olay veriyse turkiyede asgari ucret 300 pound, ingilterede 2000 pound. buyur veri.


  • baldur2  (08.10.17 16:17:08) 
Avrupa’da, Amerika’da araba vergisiz he mi? E tabi insan bütün bildiklerini ekşi sözlükten öğrenmiş olunca böyle oluyor.


  • catch the arrow  (08.10.17 16:24:29) 
yaşam masraflarını karşılaştırmayın boşuna o attığınız linkte local purchasing power yazıyor zaten direk ona bakın ne yapacaksınız bizim paramızla orada ne kadar az şey alındığını? adamlar tl üzerinden mi maaş alıyor sanki.

ana soruya cevap verecek olursak sosyallik demek istiyorum. amerikada ciddi anlamda dışarda yeme olayı bi gelenek. aylık 100lerce dolar harcıyorlar sosyalleşmeye. boş bi günde evde oturmak fakirlik ya da asosyallik olarak görülüyor.
  • oddyseus  (08.10.17 16:32:06) 
Yaşam o kadar ucuz değil, bir kısmı biriktiriyor ev alıyor ülkeye göre mümkünse tabi bu.

Kuzey avrupalılarda tatile sadece ucuz turlara değil, dünyanın herhangi bir yerine birkaç hafta hatta istisna olanları aylarca gidebiliyor.

Ayrıca abd'de yıllık 100k+ maaş alıp, FIRE denilen şey ile yaş 40 olmadan emekli olabilen bir ton insan var. O parayı, genç yaşta Türkiye'de biriktirmek, maaşlı çalışan için imkansız mesela.
  • christopher nolan  (08.10.17 16:58:17 ~ 17:07:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.