[]

Diferansiyel Denklemler

Diferansiyel denklemler dersini hangi konuları bilerek başlayabiliriz?

Türev İntegral başka?


 
Polinom, fonksiyon


  • dissendium  (06.10.17 02:14:41) 
Lineer cebir


  • kendi kendine yasayan yavrucak  (06.10.17 02:51:49) 
lineer cebir önkoşul ders olarak müfredatlara konabilse de aslında öyle değildir. ama çok işinize yarar zira differansiyel denklemlerin çoğu, en azından implicit differentiation gerektirmeyenleri, lineer cebirin başka bir notasyonla ifadesidir zaten(ya aslında implicit denklemler de böyle ifade edilebilir ama olay zaten edilebildiği değil edilemediği durumları anlamak, path independence konusu). diyelim ki 3 bilinmeyenli 3 denkleminizin her bir bilinmeyeni bağımsız değişken olarak vurgulanırlar. implicit differentiation gerektiren yani iki değişkenin de ancak beraber birbirini ifade ettiği denklemler dışındaki tüm denklemlerde bir fonksiyon bu bağımsız değişkenlerin birbirleri ile ilişkisine bağlı olarak ifade edilebilir. (lineer cebirde) bunu anlamanız, çözüm tipleri, path independence durumu, hangi solution unique, singular hangisi trivial falan bu kavramları anlamak aynı zamanda fizik de öğreniyorsanız vektörlerin, skaler büyüklüklerden farklı olarak birim boyut olarak gerdikleri uzayı nasıl ifade ettiklerini anlamanızı sağlar. yani aslında lineer cebir işi tersi gibi gözükse de soyut olmaktan çıkarıp daha fazla anlam kazandırıyor, olayı kafada iyice dank ettiriyor. bence salt matematik çalışacaksanız da önemli.

dolayısıyla hemen halletmeniz gereken bir şey değilse yavrucak+1,ancak aceleniz varsa bu konuyu atlayarak da çalışabilirsiniz. kısacası lineer cebir differansiyel denklemleri anlamanızı sağlayacak başka bir notasyon gibi daha ziyade.
  • godoşu beklerken  (06.10.17 03:06:42 ~ 03:26:27) 
Ben fizikçiyim ve diff eqs'ı algebrasız düşünemiyorum. En basitinden uzayda çalışacaksan zaten çözümün (base'lerin) hep vector olacak ve linear algebra'sız olmaz bunlar.

Acelesi yoksa önce cebir çalış diyorum ben de.

Godoş+1111
  • kendi kendine yasayan yavrucak  (06.10.17 03:34:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.