[]

Grip için Antibiyotik Kullanılır mı?

Merhaba,

Pazartesi günü hafiften boğazım batıyor diye sağlık ocağına gittim belki bir gargara filan verir doktor diye. Kendisi boğazımın kızarık olduğunu ve viral bir enfeksiyonun üzerine bakteriyel bir enfeksiyonun da bindiğini bu yüzden antibiyotik kullanmam gerektiğini söyledi. Yanına da iburamin, öksürük şurubu ve burun spreyi verdi.

İlaçları 3 gündür düzenli bir şekilde kullanıyorum. Lakin pazartesi iyi ve ayaktatken bugün köh köh öksürüyorum, sesim gitti, burnum akıyor ve yatak döşek yatıyorum. sanki hiç ilaç kullanmamış gibiyim.

Antibiyotiği kullandığım 3. günün ilaç kullanmama rağmen giderek kötüleşmem normal mi? boşuna mı antibiyotik kullanıyorum diye düşünmeye başladım. doktor başladığında bırakma dedi ama bir faydası da yok gibi.

bol su içme, meyve yeme vs zaten yapıyorum. ama ilaçlarla ilgili ne yapmalı bilemedim.

 
duyuruda belki yüzüncüye bu konuda yazıyorum. doktor olan arkadaşlar haklı olarak bana uyuz oluyorlardır ama antibiyotiğe karşıyım. hadi ben doktor değilim, ne bilirim ama doktor tanıdıklarım da karşı. daha doğrusu böyle basit hastalıklarda kullanımına karşılar. yoksa tabiki ağır enfeksiyonlar, ameliyatlar falan olunca elzem bir şey, ona lafım yok.

bak ben sağlık ocağına ne zaman gitsem bana antibiyotik yazdılar. bir kere tatilden döndüğümün ertesi günü işe gitmem gerekiyordu ama çok yorgun ve uykusuzdum, işe gitmedim. rapor almak için sağlık ocağına gittim. şikayetin ne dedi doktor, halsizim falan dedim. bir iki öksürüğümü dinledi ve gene antibiyotik (augmentin tabiki) yazdı. ulan sapasağlamım ya. tabiki bu güne kadar bana reçete edilen antibiyotiklerin -biri hariç- hiçbirini almadım. o aldığım antibiyotiğe de lanet olsun almaz olaydım. neyse, görüğün gibi hala yaşıyorum.

grip olduğunda antibiyotik kullanma. doktor yazarsa "ben kulanamıyorum alerjim var" dersin. doktorların, hepsinin demiyorum ama bir kısmının bu işten büyük çıkarları var çoğu o yüzden antibiyotik yazıyor.

bir de şöyle bir araştırma var, "eğer antibiyotiğe başladıysan bitirmelisin" olayı aslında yıllardır doğru bilinen bir yanlışmış galiba.
www.theguardian.com
ama tabi çok kesin sonuçlar yok burada da. ben senin yerinde olsam bırakırdım, gene sen bilirisin.
geçmiş olsun.
  • istanbul kanatlarimin altinda  (05.10.17 11:04:09 ~ 11:27:01) 
Hayır


  • secrexv2  (05.10.17 11:21:59) 
antibiyotiği herhangi bi doktora danışmadan yarıda kesme bence. şu ara medyada dönen antibiyotik direnci mevzunun başlıca sebeplerinden biri yarıda kesmek zira.

kullan bitsin, sonrasında da başlamadan önce karar ver bu mevzulara, gerekirse başka doktora danış ne bilim.

geçmiş olsun bu arada :/
  • yuto  (05.10.17 14:13:56) 
baska doktora danismadan kesmeyin. antibiyotik gercekten gerekli miydi degil miydi muayene etmeden yorum yapamam malesef. gercekten sagliktan anlayan hic kimse de muayene etmeden kullan veya kullanma diyemez, diyene aldirma o yüzden.

genel olarak grip vakalarinin yüzde 90i viraldir gercekten, antibiyotik gerekmez. geri kalan yuzde 10una vermek gerekir. 3 gündür ise yaramamis olmasi o antibiyotigin gereksiz oldugu anlamina gelmez. belki gercekten gereksizdir, belki degildir ama antibiyotik öyle 1-2 günde etki etmez. aslinda antibiyotik aldiktan 1 gün sonra iyilestiyseniz esas o Zaman antibiyotik gercekten gerekli miymis soru isareti bence :)

bunun yaninda gercekten gereksiz antibiyotik kullanmak istemiyorsaniz bunu mutlaka doktorlara soyleyin. cünkü doktora giden insanlarin büyük cogunlugu bi de antibiyotik yazsaniz kafasinda oldugu icin bir yerden sonra bazi meselektaslarimda hasta memnuniyeti toplum sagliginin onune gecebiliyor. eger gercekten gerek yoksa antibiyotik istemediginizi ama gerekliyse tabi ki iceceginizi soylerseniz gercekten emin degilse antibiyotik yazmaz akli basinda hicbir Doktor.
  • fayfim  (05.10.17 14:26:50) 
no


  • jamswety  (05.10.17 14:28:32) 
Ben de bir doktor olarak cevap vereyim. Boğaz ağrısı gibi durumlarda erişkinler için konuşuyorum yaklaşık 10 hastadan birinde antibiyotik gerekir. Kendi kriterlerim şunlar: Eğer ateş varsa, boğaz ağrısı ön plandaysa ve burun akıntısı ve öksürük gibi semptomlar yoksa, boğazda beyaz eksüda görülüyorsa, boyun lenf nodlarında şişlik mevcutsa antibiyotik yazarım. Yoksa yazmam. Hastanın ısrarıyla da yazmam.

Senin durumunda muayene bulgularını bilemeyeceğimiz için bu soruya cevap veremeyeceğim. Ama grip de olsa bakteriyel boğaz enfeksiyonu da olsa 1 haftadan evvel geçmez. Şahsen antibiyotik kullanımını çoğu zaman gereksiz buluyorum. Yaklaşık 10 yıldır ağzıma antibiyotik sürmemişimdir. He gerçekten antibiyotik kullanmamı gerektiren bir hastalık olsa (misal zatürre, idrar yolu enfeksiyonu vs. gibi) kullanırdım. Kendimce gereklilik görmedim ve bir sorun da yaşamadım bununla ilgili. Ama her gün onlarca hasta geliyor ısrarla antibiyotik istiyor. Niye çünkü antibiyotiksiz geçmiyormuş. Adam her seferinde bir şekilde o antibiyotiği bir yerlerden alıp kullandığı için antibiyotiksiz halini bilmiyor zaten :) Ben yazmıyorum ama gidip başka yerlerde yazdırıyorlar muhtemelen. Ne kadarını caydırırsak kardır ne yapalım :)
  • vendorth  (05.10.17 14:51:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.