[]

Sokak kedimle ilgili bana bir akıl verin lütfen.

Arkadaşlar, Bıcırığımı neredeyse 1 yıldır her gün dışarda besliyorum, 1 yaşını çok az geçti. Kışın çok soğuk günlerde apartmana alıyordum sonra yaz geldi. biraz zayıf olduğu için ve çok sıcakta dışarda sevemiyorum diye 1 aydır neredeyse her gün 4 gibi eve alıyorum gece 11 den sonra kendi uyandığında dışarı çıkarıyorum. Son zamanlarda dışarı çıkmayı pek istemiyor ama mamanın hatrına çıkıyor. Dün Kedilerle çok ilgili komşumun dedikleri beni korkuttu o yüzden sizlere de sormak istedim.

O diyor ki, hayvana kötülük yapıyorsun, kediler konforuna düşkün, sen onu sıcak ortama alıp tam gevşediği saatte kandırarak dışarı çıkarıyorsun. Hayvan şoka girer, o sokak kedisi, ayrıca kısa tüylü zaten zor ısınır onu alıştırma dedi.

Benim de savunmam şu, Bıcırık çok hareketli ve ev kedisi olabilecek gibi değil, keşke evde o imkânım olsa tümden alsam, ayrıca tümden eve tıkmak hayvanın doğasına ters diye de düşünüyorum. Kendisi biraz tedirgindir, rüzgârdan korkar yani huzursuz olur, başka kediler etraftayken gıcık olur pek sevdirmez ve çok rahat uyumaz. Ayrıca tavukla vs beslediğim halde tek öğün olduğundan mı bilmiyorum zayıftı, veterinere götürecektim ki evde düzenli 2 öğün ve arasında kuru mamayla beslenince baya toparladı, uzun boylu zaten tam kuzu oldu. Neyse, evde o tedirgin kediden eser yok, çünkü yalnız, tehdit yok. rahatça yiyip içiyor ve en az 5 saat kaliteli uykusunu aldığı için sonra dışarda avlanır eder şeklinde içimi rahatlatıyodum dün o komşu öyle diyene kadar. Ki evden çıkarttıktan sonra camdan bakıyorum geziyor hiç durmuyor. O Komşu bıcırık ve bir yavru kedi var onun için camlı(çiftli camı duvara yasladı çapraz şekilde, yere minder vs koydu) güzel bir yuva yaptı, ben de kışlık straforlu yapıcam inşallah.

Savunmam geçerli mi yoksa ona gerçekten kötülük mü yapıyorum? Kötülük derseniz o zaman en kötü ihtimalle çok soğuk günlerde gece eve alsam sabah çıkarsam? Onu o kadar çok seviyorum ki, iyiliği için doğru olan neyse onu yapmak istiyorum, kötülük değil. Doğru olan nedir?

 
yaptığın en ufak iyilik bile onun için iyidir. ben de 1 yıldır sokak kedisini besliyorum hatta bir yıl evde kaldı. beton yığınlarına güvenmediğim için köye babamın yanına götürdüm. dışarıda takılıyor uyuması için de rüzgar etkilenmeyen kapalı bir yeri var. kedilerin doğası diye bir savunma yok. o yüzyıl öncesi için geçerli artık her yer beton asfalt. ne bulup da yiyecek? sorun gece üşüyüp üşümemesi. gece alsanız gündüz salsanız sanki daha iyi olur. hayvanlar artık yiyecek bulamıyor. kedimi götürdüğüm ev köyde tepede biraz. oraya köpek gelmiş açlıktan. hayvanın derisi iyice çekmiş. köyde bile zorluk çeken hayvanlar şehirde nasıl rahat yaşasın.


  • latsc  (02.10.17 21:45:47 ~ 21:46:34) 
Savunmanız geçerli değil. Kediyi eve hapsetmek doğasına aykırı, efendim çok hareketli ev kedisi olamaz filan. Bunlar gerçek bilgiler değil.

Komşunuz doğru söylemiş. Hayvanının hayatını, alışkanlıklarını değiştiriyorsunuz. Sokakta beslemenizde, sıcaktan soğuktan korumanızda, hatta eve almanızda bir sakınca yok. Ama eve alıştırıp sonra sokağa atacaksınız, hayatta kalma yeteneklerini bir miktar köreltip bıraktığınızı bilmeniz gerekiyor.
  • otonomo  (02.10.17 21:57:58) 
Sokağa atmak değil ki. 24 saat ya da günlerce evde tutup bırakmak gibi bir vicdansızlık zaten yapmam, ama bu günde 5-6 saat dahi onun dengesini bozacaksa(sadece gece de bozacaksa) ona göre hiç eve almadan daha önceki düzende devam edicem. Yine 2 öğün beslerim o zaten mesele değil, bilmeden yanlış yapmayım yeter ki.


  • mslny  (02.10.17 22:11:21) 
Trollziya, yok bıcırık zaten yabani, kimseye sırnaşmaz, kimin sevdiğini bilir. Meselâ temizlikçiyi görünce direkt kaçıyor, çünkü adam muhtemelen kovaladı kendisini.


  • mslny  (02.10.17 22:13:59) 
Çevremde çok var öyle sizin gibi ilgilenen, hatta bi arkadaşım bahçeli evde yaşıyor , onun ilgilendiği bi kedi var zannediyoruz ki daha önce evde bakılmış ama dışarı salmış eski sahipleri o bile canı istediğinde kendisi geliyo kapının önüne öyle alıyoruz sabahta çıkıyor. Zaten o düzene alışıyodur günlerce eve alıştırmamışsınız sonuçta, ama @latsc inde dediği gibi sanki gece alsanız eve daha iyi maksat soğuktan korumaksa. Zaten sokağa alışık olduğu için sabah kendi çıkmak isteyecektir. Yani tek hatanız havanın en soğuk olduğu sırada dışarı çıkartmak olmuş. Ama yine de bi canla ilgilenmenin kötü yanını göremiyorum ne yapsanız kardır onun için. Sahiplenip, evde bakıp sonra terketmedikçe.


  • carmenta  (02.10.17 22:48:36) 
Bizim evde iki azman kedimiz var. Bunun yanı sıra bahçeli sitede beslediğimiz çok sayıda kedimiz var. Sürekli gelip yemeğini yiyip giden, isimler koyduğumuz. Bazıları çok cana yakın ve eve girmek istiyorlar alamıyoruz. Bazıları ise aylardır beslememize rağmen el bile sürdürmüyorlar.

Sizin kediniz sokak kedisi olmasına rağmen görünüşe göre eve girip kalabilen bir kedi. Bence durumunuz varsa temelli eve alın derim. Ya da en azından kendi çıkmak isteyene kadar evde kalsın, çıkmak isterse çıkartırsınız. Ama şahsen mevcut durumda yaptığınız gece dışarı çıkarıyor olmanın çok doğru olmadığını düşünüyorum.

Dediğim gibi bence temelli içeride kalabilir. Kalamıyorsa kendi çıkana kadar içerde takılmalı, çıkmak istediğinde gitmeli.

Diğer arkadaşların dediği gibi kedi doğası çok değişti, biz değiştirdik bu doğayı. Dışarıda korunamıyor, beslenemiyorlar. Soğuk şehirlerde ıslanmak onlar için ölüm, beslenememek ıslanmadan bile ölüm.
  • FAtE  (03.10.17 11:33:53) 
@fate, haklısınız. Yalnız ben Bıcırığı ve arkadaşlarını asla aç bırakmıyorum her gün besliyorum, çantada mamayla gezerim yolda gördüğüme mama veririm. Demek istediğim dışarıda olduğunda da gözüm bıcırık'ta, bi evde olduğunda beslemiyorum yani. Havalar sıcaktı akşam serininde indirmek güzeldi onun için de, ama artık soğudu o yüzden ne yapacağımı bilemedim.

Peki artık artık hava soğuduğu için sadece gece alsam sabah çıksa? Bağışıklık sistemi çöker mi? Hem dışarda hem içerde olacak şekilde kedi besleyen yok sanırım=(
  • mslny  (03.10.17 17:31:03) 
açılın, hem içerde hem dışarda kedi besleyen kedi babasıyım.
1- hava soğukken (gece ve gündüzden bahsetmiyorum bakın) hayvanlar korunacak yer arıyor, siz de bunun farkındasınız
2- hayvan kimin ne yapacağını biliyor diyorsunuz, yanlış. Öyle olsa her hayvan şiddete maruz kalmadan önce başının çaresine bakar ve kaçardı. İnstagram'daki hayvan dostu profilleri inceleyin ne kadar çok ve ağır şiddete maruz kalmış hayvan olduğunu deneyimleyin.
3- Hayvanlar evde mi beslenmeli sokakta mı beslenmeli sorusunun, doğasına karışıyoruz fikrinin geçerliği ya da geçersizliği konusunda herkesin kendi fikri var. Ben tartışmanın burasına girmek istemiyorum ama hayvanın doğasına hazır mama ve tavuk vererek de karışırken iyilik mi kötülük yapıyorsunuz? Bu sorunun cevabına göre a) eve alın b) instagramdan sahiplendirin c)artık ona arkanızı dönüp doğasına karışmayın (başka bir ihtimal kaldı mı?)
  • rakicandir  (03.10.17 17:43:39) 
açılın, hem içerde hem dışarda kedi besleyen kedi anasiyim.

neden kedi adina karar veriyoruz? birakin gelmek isteyince gelsin, cikmak isteyince ciksin? olmuyor mu oyle?
  • jimicik  (03.10.17 17:52:26) 
@Jimijik, 8. Katta oturuyorum=( giriş kat yahut bahçeli evim olsaydı zaten hiç sıkıntı değildi. Apartmandaki caniler bıraksa apartmana girse zaten 8 kat yine çıkıyor ama öyle bir durumda yok malesef.


  • mslny  (03.10.17 18:36:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.