[]

Kadın sürücülerin diğer ülkelerdeki durumu nasıl?

Geçen sözlükte kadın sürücülerle ilgili yazılar okudum. kadın sürücülerin çok tehlikeli olduğu konusunda herkes hemfikirdi neredeyse.

ben sürücü olmadığım için, yurtdışına da çıkmadığım için aklıma bir soru takıldı: ülkemizdeki kadınların tehlikeli sürücü olmaları (ki bana göre ihtiyatlı demek daha doğru olur) kadın olmakla mı alakalı yoksa sosyolojik bir durum mu? dünyadaki kadın sürücülerin geneli de "tehlike" saçıyor mu yoksa ülkemizdeki kadınlar üzerindeki toplumsal baskı onları özgüvensiz yaptığı için mi daha "kötü" sürüyorlar? bunu yurtdışında da sürücülük yapmış, ya da en azından yurtdışı izlenimi olan birileri cevaplarsa sevinirim.

not: cinsiyetçi bir dil kullanmamaya özen gösterdim.

 
türkiyede'ki kuralsızlık artık kural olduğu için kurallara uyunca çıkıntı oluyorsun. Asıl sorun bu herkes 90 la gitse sıkıntı olmayacak ama biri çıkıp makas ata ata gidince tabi herkes şaşırıyor.

Ayrıca türkiyede kadın sürücüler için trafiği okuyamama durumu var önünde kocaman alan var kullanmıyor mesela trafik tıkanıklığına sebep oluyor göze batıyor.

Tabi park etme yada sıkışık bi anda kalınca kontrolünü kaybedip ne yapacağını bilememe durumu da oluyor.

bu durumu türkiyede gözlemleyebildim sadece birçok ülkede kadınların aktif düzgün şekilde araç kullandığını gördüm adını bilmediğimiz moritanya da bile kadınlar kuralsız trafikte gerçekten iyi araba kullanabiliyordu.
  • basond  (29.09.17 13:25:47) 
Almanya'da koca koca teyzeler essek kadar belediye otobüslerini, trenleri, tramvaylari kullaniyor. Kimsenin de kadinlar kötü sürücüdür dedigine sahit olmadim simdiye kadar. Bu fizyolojik fark nedense hep Türkiye veya bizim gibi gelismemis toplumlarin kadinlarinda var demek ki. 5 tane Alman adamla ayni ofiste calisiyorum. Kadinlar hakkkinda cinsiyetci bir tane söylem duymadim ki geyik muhabbeti baya bol bir gruptayim, her türlü sakayi yapariz birbirimize.

Ne diyelim azizim, Allah cografi konumun da hayirlisini nasip etsin :D
  • chitosan  (29.09.17 13:29:50) 
Finlandiya’da araba kullandım iki yıl faal olarak. Önümdeki aracın sürüşünde sıkıntı fark ettiğimde yüzde doksan kadın sürücü çıktı. Diğer yüzde on da yaşlı erkekler. Yani ister cinsiyetçi deyin ister önyargılı isterse başka bir şey; ama kadınlar erkeklerden daha kötü araba kullanıyor. Bunun kurallara uymakla da alakası yol zira Finlandiya’da herkes kurallara uyuyordu ve şehir içi maksimum 70’le gidiliyor zaten. Buna rağmen çat diye anlıyorsun sorunlu bir araba görünce.

Beni cebinden çıkaracak karın şoförler vardır mutlaka. Ama genel olarak erkekler çok daha iyi araç kullanıyorlar.
  • sen git ben geliyorum  (29.09.17 13:29:56) 
diğer ülkelerde de kadın sürücülere karşı ön yargılı olanlar var. mevzu bana göre tamamen tecrübe - tecrübesizlik ile alakalı. bizim ülkede ortalama bir erkek erken yaşta mevzuya ilgi duymaya başlıyor. 18 - 20 civarında ehliyetini alıp tecrübe kazanıyor. kadınların ise 24-25 yaşına kadar arabayla işi olmayabiliyor. bazısı ehliyet alsa da yıllarca kullanmayıp pratiğini kaybediyor.

trafikte genellikle yarattıkları durum tehlikeden çok anarşi. trafiğin doğal akışı dışında hareket etmeleri, kararsızlıkları vs. diğer sürücülerin dikkatini çekiyor doğal olarak. ne yapacağı belli olmayan bir sürücüyle yan yana gitmeyi ben de istemem.
  • zgrydn  (29.09.17 13:36:48) 
Trafikte tehlikeli araç kullananları çoğu erkek. Yalnız trafikte BİLİNÇSİZ araba kullananların çoğu kadın.

Gereksiz yere frene basmak, virajlarda şeridini koruyamamak, aynaları kontrol etmeden şerit değiştirmek. Bir de yol verecek yerleri ağrıyor, inatlarından geberecekler. Kararsızlar, acil durumlarda devamlı panik havası hakim. Sol şerit babalarının malı, süratlerine bakmadan sol şeritteler. Korna sellektör ters tepiyor, gene inada bindirip çekilmiyorlar. Sonra makası çakıp geçince sen suçlu oluyorsun.

not: Cinsiyetçi bir dil kullanmamak için kasmadım. Böyle kullanan kadınlara ehliyet veren, emeği geçen herkesin...sebebi neydi ki ?
  • kimlanbu  (29.09.17 13:39:20) 
Almanyada otobus, kamyon, is makinasi, taksi soforu kadin gormek cok normal. Kimse onlara uzayli gozuyle bakmaz. dunyanin en duzenli trafigi almanyada akiyor diyebilirim, herkes kurallara uyunca kadinlarin surusunun erkeklerden farkli olmadigi goruluyor. Ama eger trafik kaos durumuna gectiginde kadinlar erkekler kadar gozu kara hareket etmedigi icin, kurallara daha bagli olduklari icin belki sorun yasiyorlardir. zaten ayni nedenle eger turkiyede bir kadin kural tanimadan suruyorsa "erkek gibi suruyor" deniliyor. ozetle almanyada kadin-erkek diye bir genelleme yapilmiyor, ama trafikte biri kurallara uymadan kullaniyorsa genelde "turk" diyorlar.

Belki kucuklukten beri erkekler kadar firsat bulamadiklari, belki de genellikle kadinlar gec yasta araba kullanmayi ogrendikleri icin boyle bir durum olabilir ama ayni sartlar altinda kuralli bir trafikte bence esit kadin-erkek.

ayrica hicbir gazetede soyle bir manset olmaz "fren yerine gaza basan 'erkek' surucu dehset sacti" ama ayni seyi kadin yapinca hemen 'kadin' vurgusu yapiliyor. erkekler de ayni hatalari yapiyor. istanbuldaki minubus soforleri hep erkek, nasil araba kullanidiklari malum. bu da algimizi etkileyen bir neden elbette.
  • emrahday  (29.09.17 13:45:12 ~ 13:51:25) 
Öncelikle cinsiyetçiliğin çok yaygın olduğu bir toplumda ve sözlükte alacağınız yanıtların kadınların kötü sürücü olduğu, beyin-vücut yapılarının uygun olmadığı savları olmasına şaşırmadım. Kadın olmak biyoloji ile ilgili de değil, cinsiyet kimliği 3 yaşından sonra belirleniyor. Diğer yandan dünyadaki ve özellikle Türkiye'deki trafik kazalarına baktığınızda çoğunluğunun erkek sürücüler tarafından yapıldığını tahmin etmek zor değil. Erkekler daha fazla araba kullanıyor evet ama çok sık da kaza yapıyorlar. Buna iyi sürücülük diyebilir miyiz?

Geçtiğimiz aylarda NTV'de izlediğim bir haberde yapılan araştırmada kadınların daha iyi araba kullandığı kanıtlanmış. Benzer bir haberi de şu şekilde buldum. ama dediğim gibi bunu beyine değil sosyal skillere bağlamak gerekiyor. www.telegraph.co.uk

Türkiye'de sosyolojik olarak bakarsak kadınlar araba kullanmayı erkeklere göre geç öğrenebiliyor ve kuralsızlığın kural olduğu Türkiye trafiğinin stresinde yeni başlayan olarak stresli olabiliyorlar. Bu kuralsızlık işte her gün cana mal oluyor ama kimse erkekler böyle demiyor.
  • kaset  (29.09.17 14:02:03) 
chitosan +1

yurtdışında otobüs kullanan kadın gördükçe hala şaşırıyorum. ne kadar koşullandıysak. yaşamadığım için bilmiyorum ama trafikte türkiye'de olduğundan çok daha fazla kadın var.

trafikte kötü kullanan kadınlar da erkekler de var hatta orana dökersek erkekler daha fazla ama kadın olunca çok göze batıyor ve hemen "kadın işte yaa" deniliyor.
  • pinkpeony  (29.09.17 14:09:44) 
Trafikte kadin gorunce ustune ustune suruyorlar kadinin psikolojisini de bu durum etkiliyor. Erkeklerden cekiniyorlar ama kadinlarin uzerinde psikolojik baski da oluyor. Bir baligin da uzerinde o kadar baski olsa yuzmeyi unutur.


  • Traveller  (29.09.17 14:33:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.