[]

Akıl sağlığınızı nasıl koruyorsunuz?

Sabah işe gitmek için 300 saat düşündükten sonra çorap-şort-gömlek giyip çıkıyordum ki 23 senelik ömrümde babam sanırım 2.defa (birinde kadınlar hamamına gidiyordum oranın iğrenç bir yer olduğunu bilmeden) "böyle mi gidiyorsun?" diye sordu, dün de etek giydiğim için aynı soruyu annemden duydum. Ki her ne kadar bunu açıklamama gerek olmasa da, çok kısacık ekstra mini şeyler falan değiller. Dün asabım bozulmuş bir şekilde evden çıktım ve dışarıda 2 tane birlikte gezen teyze bir tane işten dönen kadın (diz altıydı) dışında etek/elbiseli kimseyi görmedim. Sürekli "ne giysem de millet bakmasa" "bunu giyince tecavüze uğrar mıyım" şeklinde "survival" düşünmekten gına geldi. Kendimi korumaya çalışmaktan çok sıkıldım. Bugün de geri dönüp üstümü değiştirdim babam "aferin kız valla tüm gün aklım sende kalıyor burası artık iyice Afganistan gibi oldu" minvalinde şeyler söyledi, babama değil ülkeye, insanlara, zihniyete ve burada doğduğum için şansıma kızıyorum. Delirmemek için napıyorsunuz? Sürekli pantolon giymek zorunda mıyız? "Pantolon neyine yetmiyor canım", "etek giydi diye kim tecavüze uğramış", burası özgür bir ülke istediğini giy kanunla kısıtlanmış değil ya"diyen olursa kalbini kırarım.




 
hava serin olduğu için üşüme diye demiş olabilir mi?


  • inheritance  (28.09.17 12:44:30) 
baban devamlı evde oturuyorsa seninle uğraşır tabii.

bu ülkede pardüse giysen neden renkli giyiyorsun siyah giy, neden pardüse giyiyorsun çarşaf giy diyenler olacak. hepsinin bir seviyesi var yani, bu kadar kafaya takarsan başlıkta yazdığın gibi akıl sağlığını korumakta zorlanırsın.

edit: o zaman giyme. giyme ve akıl sağlığını yine koru. herkes, hepimiz bununla iç içeyiz. mutlaka bir kesimin nefretini çekiyorsun.
  • pinkpeony  (28.09.17 12:49:22 ~ 29.09.17 00:30:03) 
Benim oturduğum yer rahat olduğu için şort dışında bir şey giymedim. Metroya binince bir şey olabilir tabii ama ben çingeneliğime güveniyorum.


  • jazzabel  (28.09.17 12:50:57) 
@inheritance yok ya zaten "hiç mi görmüyorsun ülkeyi millet ne halde, bu öküzlerin arasına böyle giyinip gidiyorsun" falan diye ekledi. Yanlış anlamadım yani.

@pinkpeony eğer okuduysan 23 yaşında 2.kez babamdan böyle bir şey duyduğumu söyledim. Burada konu babamın bana "karışması" değil, hoşuma gitmese dahi kendisinin korumak için söylediğini biliyorum. Gözü kara bir insan olsam bile ben bile dışardayken bazen rahatsızlık duyup "keşke giymeseydim tip tip bakıyorlar" falan diye düşünüyorum. İnsanların aklının kalması normal çünkü burası tamamen iğrenç bir yer artık.

@camussar yaklaşık 2 senedir buna çabalıyorum ama yeni mezunum ve tecrübesizim, para da yok. Burslu yüksek lisans/yurt dışında iş/yabancı pasaportlu bir koca falan olmadıkça buradayım.
  • dedi ayca  (28.09.17 12:54:01) 
çok tenha yerlerde yaşamadığım ve gün içinde öyle yerlerde dolaşmadığım için istediğimi giyiyorum. bu güne kadar da birkaç laf atan ve toplu taşıma araçlarında dik dik bakan dışında ciddi bir şey yaşamadım. onları da umursamıyorum artık. her ülkenin kendine göre iyi ve kötü yanları var sonuçta; bizim ülkemizde de 4 mevsim yaşanıyor, 3 tarafı denizlerle çevrili, çıkaramasak da bor madeni var; bunun yanında yönetim dandik, insanları sapık ve adalet yok napalım :D

bence gecenin bir saatinde ümraniye'den gaziosmanpaşa'ya gitmen gerekmiyorsa istediğini giy. survival düşünenler de tecavüze uğruyor, pantolon giyen de. rahat ol bence.
  • istanbul kanatlarimin altinda  (28.09.17 13:03:57) 
şimdi yer mekan zaman çok önemli bu durumlarda olmadık yere olmadık zamanda falan gidersen bile bile lades olur belki öyle bir durum sezdi baban,

delirmemek için bişey yaptığım yok burası böyle diyerek kendi savunmam mekanizmamı geliştiriyorum kendi önlemimi kendim alıyorum.
  • basond  (28.09.17 13:04:16 ~ 13:04:34) 
Türkiye’de mutlu olunamaz. Kaç.


  • sen git ben geliyorum  (28.09.17 13:17:39) 
Valla malesef baban haklı. Ben geçmek durumunda kaldığım semtler nedeniyle olabildiğince kapalı giyiyorum. Günde birkaç kez de ne bakıyorsun ulan ayı diyorum. Demesem bile en az 1 kere nefret dolu bakış atiyorum ya da ne bakıyorsun birader tadında el hareketi yapıyorum.

Başta direniyordum. Istediğimi giyip istediğim saatte dışarıya çıkıyordum ama ülkenin durumu bu açıdan birkaç yıldır çok daha kötüye gidiyor benim gözlemlerime göre. O nedenle kendimden ödün vermek zorunda kaldım.
  • rusyalı kozmonot  (28.09.17 13:46:00) 
mevsim değişimi tam bi yağmurlu bi sıcak falan bence hemen şeetme. hastalık mevsimi tam.


  • kveldulv  (28.09.17 14:42:13) 
Semt olarak muhafazakar bir yerdeyseniz rahatsızlık duymanız doğal.
Ben kadıköy'de, beşiktaş'ta vs rahatsızlık duymuyorum.O yüzden eteğimi, şortumu giydim yazın bol bol.
Ama şöyle bir sey var, üst üste kazak kaban kot giydiğim kış ortasında tacize uğramışlığım da var,yani kişinin o... çocukluğu ile ilgili bir sey oldugu için, sen ne kadar sakınsan da dikkat de etsen her an bir mal ne giydiğinden bağımsız olarak seni rahatsız edebilir.Ülkenin gerçeği bu.
Çözüm orta doğu bataklığından kurtulmak ya da görece nezih semtlerde yaşamak.

Yani bir de ben bu tavrın doğru olmadığını düşünüyorum, bağcılar'a şortla gidip bir macera yaşa demiyorum tabii ama bu kafa da yanlış.
Geçen aylarda, beşiktaş'ta, gayet chp kadın kolları tadında teyzeler "şunlar da hala kısa şort giyiniyorlar, akıllanamadılar" diye yüzüme yüzüme söylendi.
Bir süre sonra sen dahil herkes, modern insanlar da yani, aslında normal ama ülkemize göre "anormal"?! giyinmiş insanları yadırgar hale geliyorsunuz.Belki kötü niyetle değil, böyle giyinmiş başına bir şey gelecek diye bir endişe de olsa ağustos sıcağında şortla gezen kadına ( ne giysin montla mı gezsin) dönen kafaların sayısı artıyor ve nihayetinde adamların istediği oluyor.

O yüzden çok da bunlara takılmadan, istediğin gibi giyinmeni tavsiye ederim.Anne, baba her koşulda endişeleniyor zaten, onların işi o.
  • demoniclewinsky  (28.09.17 14:47:20 ~ 14:52:28) 
dert mi bu şimdi?

ne giyeceğim? derde bak :)

ayrıca etek giydi diye kim tecavüze uğramış cidden? o bahsettiğin teyzeler tecavüze uğrama tehlikesinde mi ya da eteğin boyu makul olanlar? isteyen istediğini giysin tamam ama babanın dediğinden de kafayı yemeyin bi zahmet.
  • secrexv2  (28.09.17 15:25:20) 
İstediğinizi giyin oyuna gelmeyin


  • guzellige inancimi sarsan simgeler var  (28.09.17 15:49:12) 
@secrexv2 derde bak dediğin şey bence pekala büyük bir sorun? Dünyanın en basit şeyi "bir şeyi giymek istiyorum" ama bu sikko ülke yüzünden yapamıyorum?
Babamın dediğiyle de ilgisi yok diyorum ya. Olay böyle gelişti diye anlattım. Akıl sağlığımı kaybettiren şey bana bu ülkede sürekli baskı altında hissetmek

  • dedi ayca  (28.09.17 15:57:52) 
Korumuyorum. Koruyamıyorum. Her geçen gün biraz daha deliriyorum.


  • i m cool with that  (28.09.17 16:34:24) 
çok haber takip etmemek lazım. biraz da biyoloji ve psikoloji bilmek. Vicud ve akl sağlığını korumaya yeter.

Bir de tecavüze uğramanın bu kadar hayatı etkileyen bir tecrübe olmaktan çıkması lazım sanki. Bunu radikal fikir olarak söylüyorum. Bizdeki namus ve bekaret algısının ceza hukuku düzenlemeleri ve habercilerin/toplumun meseleye bakış açısını çok etkilediğini ve bunun toplumun bütün kesimlerince benimsendiğini görüyorum (namus ve bekaret konusunda en farklı düşünenler bile)

Yapan orospu çocuğudur da, mağdurun adını/ kimliğini sır gibi saklamak, davayı gizli görmek, 15 yıl ceza vermek falan. Bunlar SAKIN BU SUÇUN MAĞDURU OLMAYIN YOKSA FAÇAYI ÇİZDİRİRSİNİZ, DÜŞÜK-İKİNCİ EL KADIN OLURSUNUZ, GG diyor gibime geliyor. Ki mevcut toplumda zaten öyle.

Suçun failine yine aynı muamele yapılıp, mağduriyet üzerindeki bu dramatizasyonun azaltılması taraftarıyım. Mücadelenin yalnızca suçun failleriyle değil(örneğin yaşasın idaaam gibi) mağdura olan bakış açısıyla da ilgili olması gerektiğini düşünüyorum.

şunu da paylaşayım misal. dramatica.news
  • Zeth  (28.09.17 17:01:53) 
@Zeth

tecavüz edilen kadına "ikinci el kadın" etiketi yapıştırıldığı için tecavüzden korkan yok zaten. tecavüze uğramışsam bana ne bu ruh hastası toplumun ne dediğinden. tecavüzcüyü haklı çıkarıyorlar onların görüşünü kim ne yapsın.

psikoloji bilyorsan psikanaliz de biliyorsundur eminim. tecavüz sonucu bilinçaltımızda oluşan hasarlar ve üzerinden yıllar yıllar geçtikten sonra bile bir şekilde su yüzünde çıkmaları hakkında psikanalistlerin görüşlerini okumanı tavsiye ederim.
  • istanbul kanatlarimin altinda  (28.09.17 17:14:04 ~ 17:15:22) 
@zeth

Tecavüz sonrası yaşanan travmada, dava süreci ve toplum bakışı etkili olsa da olay bundan ibaret değil.
Yaşanan korku, güvensizlik hissi,utanç, yalnızlık vb. duygular seneler boyunca kişinin psikolojisini olumsuz etkiliyor.Travma sonrası stres bozuklukları, depresyon, anksiyete ve çok daha büyük sorunlarla baş etmek zorunda kalıyorlar.
Dolayısıyla yeaa o kadar da mühim değil demek sanıyorum cinsiyetinizden ve bu tarz bir endişe duymuyor olmanızdan kaynaklı.
Empati kurmaya başladığınız an, olayı çözmeye başladığınız an olur diye düşünüyorum.
Daha gençsiniz diğer duyurularınızdan gördüğüm kadarıyla, bol bol okuyun belki işe yarar.

Paylaştığınız bloktaki yazının büyük bir bölümü aptallık derecesinde bir iyimserlik ve bolca saf saçmalık içeriyor.Farklı olacağım diye yapılan trollüğün sınırı yok.
  • demoniclewinsky  (28.09.17 19:16:02 ~ 19:21:39) 
babanın ellerinden öpüyorum. öpmek istiyorum.

ayca boşver giyme.
  • güneyli çocuk  (28.09.17 20:56:49) 
ben ulkenin en acik kafali insanlariyla buyudum.

yine de, birgun bir avrupali arkadasim ulkesine donerken "ne istersem giyebilecegime seviniyorum" dediginde, yahut "tehlikenin farkinda misiniz?" meshur bir sloganken insanlar birgun artik ne istediklerini giyemeyeceklerinden bahsettiklerinde "allah baska dert vermesin" diyordum.

sonra ne demek istediklerini kemige yaklasan bicak anlatti, ben de anladim.

bu ulkeden her gun cinsi uzuvlarimiz oldugu icin ozur dilemek zorundayiz.

aman icim mi gorundu; ay, etegim mi acildi; acaba cok egilmese miydim; fazla mi guldum diye dusunmeden yasamamiz icin bulunacagimiz yerleri bizim secmemiz gerekiyor.

burasi da sapik dolu. bosuna kavga etmeyin. yazilanlari okumadim; halihazirda kavga donuyorsa, haberim yok.

ben sehrin ortasinda, yuklu bir kira odeyerek yasiyorum; kapici ucuncu haftamda bana "binaya giren cikan belli degil" diyor. yavsak, sen kimsin? bana bunu babam soyleyemez. baskaninizi da, allah'i da geciyorum.

asagida bir tostcu var. iki cocuga soruyorum, 12 yaslarindalar: evde bir erkek olsaydi o agzini acabilecek miydi? ikisi de kafallarini iki yana salliyor. adama "kapimin onune kamera koy, geleni geceni seyret", diyorum.

it, sevgilimi begenmedi. niye cunku dovmeleri var. it sevgilime gicik, cunku muhtemelen biz sekz filan eyliyoruz.

valla, cehenneme kadar yollari var.

bu orostopollerin karsisina, korktuklari herseyi cikarabilirim. ama diyorum: cehenneme kadar yollari var.

kopekle havlama. salya izlemek istemezsen, gozunden uzaklastir onlari. calisarak mesela. o zamana kadar salla, gec. ya da goc. bol sans...
  • e haliyle  (28.09.17 21:16:12 ~ 21:17:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.