[]

değişik araç arızası sorusu

merhaba, 2 yıllık bir nissan qashqai araç var 2. sahibiyiz. şehir ankara.
bugün sabah araçla 30 kmlik bir yol gittim hava 22 derece civarıydı, 9 saat açık parkta kaldı o sırada yağmur yağdı vs hava sıcaklığı 17 civarına düştü. aracı oradan alıp 1 km mesafe gidip tekrar parkettim 1 saat sonra geldiğimde aracı çalıştıramadım.

tüm ışıklar radyo klima far düzgün çalışıyor fakat kontağı ikinci çevirdiğimde marş almıyor tık tık tık sesleriyle ışıklar yanıp sönüyor ve araç çalışmıyor. bir iki saat sonra bir araçla akü aktarımı yaptık araç çalıştı.

yarın ilk iş tabi yine aynı sorunu yaşamazsam gidip aküyü değiştiricem fakat merak ettiğim 2 yıllık bir aracın böyle bi sorun vermesi normal mi?
ve tüm elektrik aksamı kesintisiz çalışırken dalgalanma vs yok iken bu akü nasıl marşa elektrik veremiyor? acaba sorun başka bi yerde de olabilir mi yoksa yeni nesil araçların araç içi elektrik için ayrı bir sistemi vs. mi var?

teşekkür ediyorum şimdiden. mobilden yazdım hata varsa affola.

 
marş motorları yüksek akımla çalışır aküler bu akımı kısa süreliğine sağlayabilirler
yani araç aksaamları sorunsuz çalışırken gücü motoru döndürmeye yetmeyebilir.

Ancak 2 yıllık bir araçta bu olmamalı dahili bir kaçak olabilir öncesinde ışıkları açık unutmuş olabilirsiniz yada benzeri aksaamlardan açık kalan bir şey olmuş olabilir.

şarj dinamosu çok mantıklı evet
  • basond  (26.09.17 22:39:26 ~ 22:46:42) 
akü/şarj dinamosu sorunu olabilir gibi geliyor. çok normal değil dediğiniz koşullarda ancak akünün ömrü de değişkendir, genellikle kısa sürüşlerde kullanılırsa akü pek şarj olacak fırsat bulamaz. ancak 30 km yol yaptıktan sonra yeterince şarj olmuş olması gerekirdi, dizel bile olsa 9 saat sonra marş basabilmesi gerek.
aküyü boşaltacak başka bir unsur yoksa, bu ikisinden birisi kabahatlidir fikrimce.

ayrıca teybin falan çalıştığına bakmayın, dizellerde marşa basmak için şahane akım gerekir. tam olarak bir sayı veremem ama belki farlar (motor ve klimadan sonra en çok güç çekenlerden) marşın onda biri falan akım çekiyordur. yani diğer elektrikli elemanların çalışması sizi yanıltmasın, benzinli araçlarda belki bir gösterge olabilir bu ama dizellerde yanıltıcı olur.
  • gkhncnzdgn  (26.09.17 22:41:38 ~ 22:43:50) 
aküye elleme sakın. şarj dinamosu bozulmuş.

derin suya girdiniz mi hiç?
  • shenergy  (26.09.17 22:42:49) 
araç benzinli, işin ilginci 9 saat sonra çalışıp 1 saat aradan sonra çalışmaması yani 1 saat için bir şey açık olsa bile böyle bi sorun saçma.

derin su durumu hiç olmadı sadece dediğim gibi bugün sağanak yağmur altında kaldı, ani hava değişimi oldu fakat aynı şey değil tabi.

bir de bi şeyin açık kalması mevzusuna özellikle dikkkat ettim araç hiç bi şeyi açık bırakmıyor fakat aile fertleri aracın her şeyi açıkken kapatıyorlar ve araç çalışırken klima radyo bir anda çalışıyor bunun olması da belki bir etken olabilir mi? başlarken fazla akım çekmekten dolayı amper azalması gibi bir durum?
  • zebragibi  (26.09.17 22:52:15) 
Marş motorları 1-2kw elektrik çekiyor. 12V için 80-150amper gibi bir değer. Aküde yeterli güç yoksa, diğer elektronik sistemler çalışırken marş motorunu döndürememesi normal. Voltmetre/multimetre falan varsa araç çalışmazken ve çalışırken akünün voltajını ölçün. Normalde araç çalışmıyorsa 12,4-12,6 arası olması lazım. Araç çalışırken şarj edebilmesi için 14-14,4 civarında gezmesi lazım. 2 yıllık akü bozulmaz diye bir şey yok ama ihtimali düşük.


  • reactionic  (26.09.17 23:20:43) 
o 9 saat zarfında bir şeyler olmuşsa 1km'lik yolculuk için marşa basabilmiştir belki, fakat eğer araç şarj olmayı bıraktıysa o 1km'lik yol boyunca her şey aküden yapılmıştır, ateşleme, klima, far, teyp falan. o da etkili olmuş olabilir. ancak evet, her gün rastlanacak bir sorun değildir herhalde.
bu arada ben hiç olmazsa havalandırmayı kapatıyorum, araç çalıştığında yazın soğuk hava kışın ise sıcak hava verene kadar motorun az da olsa çalışması gerekiyor nasılsa, açtığınız gibi tam verimde çalışmıyor sonuçta. iki dakika sonra çalıştırıverin.

  • gkhncnzdgn  (26.09.17 23:24:25) 
sefvise gir ucret odemeden olctur akunu. Bazı aküler arızalı oluyor iki yılda arıza verir başka yerde sorun arama serviste dinamonu olcerler arıza varsa da tamiri kolay ama cok dusuk ihtimal yeni arabaların sarj dinamosu kolay kolay bozulmuyor.


  • steward  (27.09.17 01:11:25) 
araçta start-stop varsa akü kaynaklıdır sorun.


  • piotr  (27.09.17 09:40:35) 
mobilden editleyemedim, start stop kaynaklı akü sorunuymuş, yeni aküyle hallettik, teşekkürler cevaplar için.


  • zebragibi  (27.09.17 17:12:06 ~ 21:58:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.