[]

teknoloji konusunda nirvanaya ulaştım

Son günlerde bilgisayar almaya calısıyorum biliyosunuz,

Alamadım ama bir aydınlanma geldi.

Çeşitli bilgisayarların özelliklerini inceledim. Ve şu sonuç çıktı

3. nesil bir core i5 ile 6. nesil bir core i5 arasında çok az fark var (i3 ile i5 arasında da) benchmarklarda, sanki 2013 yılında bir olay meydana gelmis ve tüm cpu'lar belirli bir performansa sabitlenmiş.

Tabi enerjı tuketımı dusmus ve yeni antin kuntin ozellıkler gelmıs ama benchmarklar aynı.

2013 yapımı bir thinkpad ile 2016 yapımı bir asus bandwith olayları dısında eş performans veriyor.

şimdi hangi islemcileri karsılastırdıgımı sormayın cunku geceden beri ugrasıyorum.

Yorumunuz nedir?

 
Amaca yönelik araştırmak lazım. Bencmarklada %10-15 fark vardır mesela 3570K ile 6600K arasında. Ama birisi 64GB DDR4 ram destekler diğeri 32GB DDR3. Laptopta birisinin ekranı full hd iken diğeri olmayabilir. Yeni olan SSD ile geliyordur eskisinde HDD vardır. Eskisinde 2 tane USB3 varken yenisinde 3 tane vardır(benim için önemli mesela bu). Hani performans olarak dağlar kadar fark yok ama ucuz olan iş görüyorsa alınır kullanılır.

edit: i7 serisinde saf bencmarka bakınca fark daha fazla. Mesela kendim i7-4770K kullanıyorum fiyatı 399$mış zamanında, şuan benzer fiyata i7-7800X(380$) var. Benchmark testlerinde %40 daha fazla puan almış. Eskisi gibi büyük farklar yok ama birisi performans serisi(i7) diğeri daha ekonomik(i5). O yüzdende i5'de 3 nesil arasındaki fark az olabilir.
  • reactionic  (26.09.17 14:57:29 ~ 15:07:20) 
  • hurt  (26.09.17 15:00:45) 
homeceth alma +1

masaüstüm pc'mde ilk nesil i7 930 kullanıyorum, maksadım sadece oyun oynamak, gtx 1050ti ekran kartım var darboğaz olmadan rahatlıkla kullanıyorum. i7 930 ilk nesil olmasına rağmen biraz o.c ile 3. hatta 4. nesil işlemcileri aratmıyor,tabi oyun performansı olarak konuşuyorum.

ayrıca laptop işlemcilerinde sonu u ile bitenler enerji tasarruflu gibi bişeydi galiba onlarada dikkat etmek lazım, o 3. nesil işlemcili thinkpadler sizi üzmem diyeyim :)
  • birfincankahvedahaisteyenadam  (26.09.17 15:18:00) 
ivy bridge iyiydi evet. 3. nesilden sonra sistemlerde islemcinin disindaki unsurlarin darbogaz yaptigini fark ettiler. sektor onlara yoneldi. hdd mesela, yavas yavas azaliyor. ssd var artik. ve soylendigi gibi destek olayi da var. biri sata 3 destekler biri sata 6.

ayni zamanda islemci gucunu gelistirmeseler de uretim teknolojisini gelistirip transistorleri birbirine daha yakin yapiyorlar. boylece sarfiyat ve isinma azalmis, performans artmis oluyor.

kisaca mevzu su, 1.5 dci motoru renault da kullaniyor mercedes de. olay bundan ibaret.
  • icim urperiyor  (26.09.17 15:23:47) 
O yüzden bas bas bağırıyoruz zaten.
thinkpad her zaman efsane bir cihaz. Yüzlerce sattım hala x220 leri bile satıyorum haftada en az iki tane. Hoşuna giden bir thinkpad i al. Hiçbiriniz o küçük farkları hissedecek kullanıcılar değilsiniz.

  • Giovanni Pipitto  (26.09.17 17:10:50) 
>
Tabi enerjı tuketımı dusmus ve yeni antin kuntin ozellıkler gelmıs ama benchmarklar aynı.

antin kuntin ozellik dedigin dusuk sicaklikta calismak oluyor ki, bu bilgisayardaki en onemli kriterlerden birisidir; ozellikle aldigin laptop ise. eli yakan bir klavye hos durmuyor.
  • scars dont fade  (26.09.17 17:34:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.